Θα επηρεαστεί τελικά η τουριστική κίνηση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας λόγω των προσφυγικών ροών, ρωτήσαμε το θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουριστικής ανάπτυξης Μιχάλη Αμοιρίδη, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες. Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Αμοιρίδης μας απάντησε:
«Προ ενός μηνός περίπου, όταν είχαμε λάβει τα πρώτα δείγματα ενός προβλήματος που επηρεάζει συνολικά τη χώρα, πράγματι ανησυχήσαμε. Τότε είχαμε πραγματοποιήσει διαφημιστική καμπάνια προς τις βαλκανικές χώρες που μας ενδιαφέρουν αλλά και χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία.
Παράλληλα, κατά τις συμμετοχή μας στις βαλκανικές τουριστικές εκθέσεις εντός του Φεβρουαρίου, δείξαμε το καλό πρόσωπο της περιοχής. Συνεργαστήκαμε με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες αυτών των χωρών κι έτσι διαπιστώσαμε αντιστροφή του κλίματος. Φαίνεται ότι τόσο στο τμήμα της ηπειρωτικής ΑΜΘ όσο και στα δύο νησιά της περιφέρειας επικρατεί θετικό κλίμα. Μιλώντας με τουριστικούς πράκτορες της Θάσου ενημερώθηκα ότι καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων από τη Γερμανία, της τάξεως του 10% συγκριτικά με την περσινή περίοδο. Συνεπώς το κλίμα για την περιοχή μας είναι θετικό.
Ειδικότερα, για το ηπειρωτικό κομμάτι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αρχής γενομένης από τις ημέρες του καρναβαλιού όπου φαίνεται ότι υπάρχει πληρότητα όχι μόνο σε όλη την περιφέρεια αλλά και συγκεκριμένα στην Καβάλα. Δικαιολογημένη είναι επομένως η ανησυχία, ωστόσο οι κινήσεις μας πρέπει να γίνονται με ήπιο τρόπο και να αποφεύγεται ο πανικός. Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και συνεργασία. Οι καβαλιώτικοι δήμοι με την οργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων ζωντανεύουν τις πόλεις και βάσει των σημερινών συνθηκών φαίνεται πως οι πρόσφυγες δε θα επηρεάσουν αρνητικά τη θερινή τουριστική κίνηση.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι συνεχιζόμενες και με διοργανώσεις όπως το Kavala AirSea Show, το φεστιβάλ COSMOPOLIS, το Φεστιβάλ Φιλίππων μάλλον η εικόνα που θα διαμορφωθεί θα είναι θετική για τους επισκέπτες. Δεν είναι παράξενες οι ανησυχίες των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, που ωστόσο βλέπουν μεμονωμένα τα δεδομένα για τις δικές τους επιχειρήσεις. Εγώ όμως που συνομιλώ με τους τουριστικούς πράκτορες διαμορφώνω διαφορετική σφαιρική εικόνα. Η αρνητική νοοτροπία και η μιζέρια θα πρέπει να απομακρυνθούν. Η κρίση συνεχίζει να υπάρχει και να προκαλεί προβλήματα τα οποία όμως προσπαθούμε να επιλύσουμε. Η αύξηση των πτήσεων από τη δυτική Ευρώπη προκαλεί αισιοδοξία ενώ και οι βαλκάνιοι γείτονές μας θα μας τιμήσουν και φέτος με την προτίμησή τους».
Με δεδομένο ότι το θέμα της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες συζητήθηκε και στη σύνοδο κορυφής, ζητήσαμε το σχόλιο του Μιχάλη Αμοιρίδη ο οποίος παρατήρησε: «Επειδή δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους, εκείνο που ζητούμε από το υπουργείο είναι τουλάχιστον η στελέχωση του προξενείου μας στην Κωνσταντινούπολη. Το αίτημά μας για τη βίζα των 72 ωρών παραμένει έστω κι αν επί του παρόντος άλλα συνοριακά θέματα με την Τουρκία έχουν προτεραιότητα. Η διαδικασία που σήμερα αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα είναι αποτρεπτική εάν όμως αυτή βελτιωθεί τότε σίγουρα θα αυξηθεί και ο αριθμός των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα. Τη δυσκολία που προκαλεί γενικότερα η βίζα έχει εντοπίσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού».