Dark Mode Light Mode

Καθυστέρηση πληρωμών και διαμαρτυρίες

Από τη Χρυσούπολη έφθασαν στην εφημερίδα μας, οι πρώτες διαμαρτυρίες ανέργων που είναι δικαιούχοι στο πρόγραμμα Κοινωφελής εργασία, εργάζονται ήδη στην τοπική αυτοδιοίκηση δύο μήνες και δεν έχουνε πληρωθεί. Πρόκειται για δικαιούχους του νέου προγράμματος Κοινωφελής εργασίας που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, με μια διαφορετική από το πρώτο πρόγραμμα διαδικασία όπου όλα γίνονται στην Αθήνα, μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Νέστου που προσλήφθηκαν αρχές Δεκέμβρη του 2013, συμπληρώνουν αυτή την περίοδο δύο μήνες απλήρωτοι. Τηλεφωνούν όπως μας είπαν στον ΟΑΕΔ της Χρυσούπολης, όπου λαμβάνουν γενικές κι αόριστες απαντήσεις. Υποτίθεται ότι ο ΟΑΕΔ της Χρυσούπολης, έκανες καλά τη δουλειά που έπρεπε να κάνει, στέλνοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα κεντρικά του Οργανισμού. Εκεί χάνεται το παιχνίδι, καθώς ουδείς άνεργος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον ΟΑΕΔ στην Αθήνα και να μάθει πιο αναλυτικά, πότε θα έρθει η ώρα των πληρωμών.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Νέστου, μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας διαμαρτύρονται στην εφημερίδα μας, γιατί όπως ισχυρίζονται η αντιμετώπιση που έχουν από το προσωπικό του ΟΑΕΔ Χρυσούπολης, δεν είναι και η καλύτερη. Εξηγούν ότι καίγονται να πληρωθούν τα χρήματα των δύο πρώτων μηνών, για επείγουσες οικογενειακές ανάγκες. Λαμβάνουν σύντομες και πολύ αόριστες απαντήσεις, από αυτούς που τους απαντούν στο τηλέφωνο, στον ΟΑΕΔ της Χρυσούπολης.

Υποτίθεται ότι το πρόγραμμα κοινωφελής εργασία έτσι όπως τώρα υλοποιείται δεν έχει τα προβλήματα του αρχικού προγράμματος. Δεν υπάρχουν καθόλου ενδιάμεσοι φορείς, όλα γίνονται μέσω ιντερνετ, ηλεκτρονικά, απευθύνονται στον ΟΑΕΔ στην Αθήνα. Τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ διεκπεραιώνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, που άρχισε με την κατάθεση των αιτήσεων, η οποία δουλειά συνεχίζεται με προώθηση των δικαιολογητικών για την πληρωμή των πρώτων μισθών.

Όταν ένας δικαιούχος του προγράμματος έχει τη δυνατότητα να περιμένει, δεν μπαίνει στον κόπο των τηλεφωνημάτων. Όταν κάποιος έχει άμεσες ανάγκες, περιμένει μέρα με την ημέρα να ρθει η ώρα της πληρωμής. Πως όιμως θα βρει τη διαδικασία; Πως θα μάθει πότε θα πληρωθεί, όταν αρμόδιος είναι ο ΟΑΕΔ της Αθήνας; Στην περίπτωση αυτή οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στη Χρυσούπολη ή την Ελευθερούπολη, πολύ περισσότερο την Καβάλα, αναλαμβάνουν να κάνουν μία δύσκολη δουλειά, τη δουλειά του ενδιάμεσου. Πρέπει όμως να την κάνουν, καθώς από την άλλη πλευρά περιμένουν χρήματα, δεν είναι ιδιαίτερα πολλά, αλλά είναι απαραίτητα για ανθρώπους που για πολύ καιρό είναι άνεργοι.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Παραίτηση - αποχώρηση Κώστα Ποδάρα

Επόμενο άρθρο

Φωτιά στο κάτω Νοσοκομείο