Dark Mode Light Mode

Καλλιτέχνες από τη Σουηδία εκθέτουν στην Καβάλα

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο επ΄ ευκαιρία έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα, στη δημοτική καπναποθήκη.

Συμπράττουν ο δήμος Καβάλας, η Δημωφέλεια, το Σουηδικό σπίτι, αλλά και η αρχαιολογική σχολή Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Εκθέτουν έργα τους τρεις καλλιτέχνες. Ένας Έλληνας που τρία χρόνια τώρα εργάζεται στην πόλη Φάλουν της Σουηδίας, στο συγκεκριμένο εργαστήρι. Ένας Σουηδός και ο Διευθυντής του εργαστηρίου γεννημένος στη Βαγδάτη του Ιράκ, που ζει όμως στη Σουηδία. Στη συνέντευξη στην οποία παραβρέθηκαν δύο από τους τρεις εκθέτες, δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, αλλά και η εκπρόσωπος του σουηδικού ινστιτούτου Αθηνών κα Ελένη Βλουτίδου. Για τη συνέντευξη τύπου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου – facebook του Δήμου Καβάλας – το ακόλουθο κείμενο:

 

Νέοι δρόμοι στη χαρακτική. Πρόκειται για την έκθεση χαρακτικής που διοργανώνουν ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Σουηδικό Σπίτι Καβάλας με έργα καλλιτεχνών – χαρακτών από τη Σουηδία (Modhir Ahmed, Γιάννης Καρυδάκης, Lars Wikström).

Για αυτό το εικαστικό συναπάντημα μάλιστα, συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στην οποία παραβρέθηκαν και οι καλλιτέχνες Γιάννης Καρυδάκης και Lars Wikström.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου 2014 στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, ενώ στους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε η πόλη μας με την Σουηδία, στάθηκε η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στον σύντομο χαιρετισμό της εν όψει της καλλιτεχνικής διοργάνωσης.

«Για εμάς τους μεγαλύτερους, το Σουηδικό Σπίτι ήταν το σημείο αναφοράς. Και γνωρίζαμε πολύ καλά τις ιδιαίτερες και δη θερμές σχέσεις που είχε ο τόπος μας, με την Σουηδία, την χώρα που συνδέθηκε μαζί μας λόγω του καπνού και των Σουηδών καπνεμπόρων που ζούσαν εδώ. Σε ανάμνησή λοιπόν εκείνων των δεσμών, αλλά και με γνώμονα ότι η Τέχνη αποτελεί κοινή γλώσσα επικοινωνίας καλωσορίζω τους καλλιτέχνες και εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια τους» σημείωσε η Δήμαρχος.

Για μια ευκαιρία συνεργασίας, εποικοδομητική αλλά και ευχάριστη έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, θυμίζοντας ότι αφενός το Σουηδικό σπίτι είναι αυτό που φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αφετέρου το ίδιο το σπίτι αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Σουηδίας και της Καβάλας. «Εύχομαι η συνεργασία μας να έχει μέλλον και ανάλογες ανταλλαγές εικαστικές και πολιτιστικές να πραγματοποιηθούν και στο μέλλον» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος.

Την πρώτη «εμφάνιση» του Σουηδικού σπιτιού στην Καβάλα, το 1936 σχολίασε η Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια κατοικία Σουηδών καπνεμπόρων ενώ σημείωσε πως μέσα από την έκθεση αυτή δίδεται η ευκαιρία, εκτός των άλλων, να γνωρίσουν και οι νέοι την ύπαρξη του σπιτιού.

Για ευκαιρία γνωριμίας με την τέχνη της χαρακτικής έκανε λόγο τέλος η κ. Ελένη Βλουτίδου από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών ενώ και οι καλλιτέχνες που παρέστησαν στην συνέντευξη Τύπου κάλεσαν το κοινό να αγκαλιάσει την έκθεση.

 

Προηγούμενο άρθρο

Το δρομολόγιο των 9 έγινε 9.45

Επόμενο άρθρο

Προπόνηση χθες το πρωί στο «Ανθή Καραγιάννη» - Κρατάει το πρώτο ημίχρονο με τον Ορφέα και συνεχίζει