Dark Mode Light Mode

Καλό Δεκέμβριο στο ΚΑΣ τα Λουτρά Ελευθερών

Κατά πάσα πιθανότητα το μήνα Δεκέμβριο πρόκειται να συζητηθεί στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ) η υπόθεση των λουτρών των Ελευθερών. Το ειδικότερο θέμα σύμφωνα με το οποίο το ΚΑΣ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει μνημεία τρία από τα περίπου τριάντα κτίρια που υπάρχουν στην ίδια περιοχή.

Ενώ η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όταν το θέμα προέκυψε βιάζονταν αυτό να συζητηθεί γρήγορα στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, υπάρχει καθυστέρηση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί κι όλο το μήνα Νοέμβρη.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) που εμπλέκεται στην υπόθεση, προσπαθεί να προετοιμαστεί ούτως ώστε να υποστηρίξει όσο το δυνατόν καλύτερα στο ΚΑΣ την πρότασή του, που ουσιαστικά δεν αρνείται το ενδεχόμενο τα τρία κτίρια να χαρακτηριστούν μνημεία, είναι όμως και υπέρ της αξιοποίησης των λουτρών, με βάση τη συγκεκριμένη διαδικασία που υλοποίησε η περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

Όλο αυτό το διάστημα ο ΕΟΤ προετοιμάζεται, αφού αποδείχθηκε ότι κάποια προετοιμασία δεν είχε κάνει από την πρώτη στιγμή. Το θέμα παρακολουθεί από κοντά και η περιφερειακή Καβάλας, που δε φαίνεται ν΄ ανησυχεί.

Αντίγραφο της σύμβασης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας με τον ιδιώτη επενδυτή ζήτησαν και έλαβαν το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Χαρίτου και Κατερίνα Γεροστεργίου.

Ουδείς εξ αυτών επανήλθε στο θέμα, κάτι που σημαίνει ότι το περιεχόμενο της σύμβασης δεν παρουσιάζει σημεία που θα μπορούσαν να συζητηθούν ευρύτερα ή έστω να βελτιωθούν.

Ο επενδυτής παραμένει ζεστός, περιμένει το θέμα να ξεπεράσει το εμπόδιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά την απόφαση που θα είναι απ΄ όλους σεβαστή, ο επενδυτής σκοπεύει να καταθέσει τον απαραίτητο φάκελο στην πολεοδομία προκειμένου να εκδώσει και από τη συγκεκριμένη υπηρεσία τις απαραίτητες και προβλεπόμενες άδειες. Με λίγα λόγια κι εκτός απροόπτου η επένδυση φαίνεται να μπαίνει στην τελική της ευθεία μετά τη συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ, είτε αυτό κρίνει τα τρία κτίρια μνημεία είτε όχι.

Ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών που αντιτίθεται στην επένδυση θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Από την άλλη πλευρά η περιφερειακή ενότητα Καβάλας δεν ανησυχεί γιατί ότι έκανε το έκανε με βάση την κείμενη νομοθεσία. Άρα θεωρεί ότι μετά τη συνεδρίαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου δεν υπάρχει άλλος λόγος το θέμα να καθυστερήσει στις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους το θέμα θα συζητηθεί στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο αρχές Δεκέμβρη. Υπάρχουν όμως και περισσότερο απαισιόδοξοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΚΑΣ να συζητήσει το θέμα και να λάβει απόφαση, αρχές του νέου έτους.

Όσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα λουτρά των Ελευθερών, η περιφερειακή ενότητα Καβάλας αφού πρώτα ενημέρωσε τον ΕΟΤ, απομάκρυνε από την περιοχή και τα τελευταία σκουπίδια που υπήρχαν εκεί.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Έμαθαν τα μυστικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Επόμενο άρθρο

Την Παρασκευή συνεδριάζει η διοίκηση του ΟΛΚ