Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση», στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Το πρόγραμμα της ημερίδας την οποία και συντόνισε ο Σωτηρίου Μιχάλης, Συντονιστής Δ/της Ψυχιατρικού Τομέα άνοιξε με τους χαιρετισμούς και την ομιλία του Ξενοφώντα Κροκίδη, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους ομιλητές που ήταν οι εξής:
Γουλιανός Αλέξανδρος- Η εξέλιξη της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα
Γκιμπιρίτη Μαριάννα- Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους
Πιστοφίδου Ξανθούλα- Η κατάθλιψη στους ενήλικες και τους Ηλικιωμένους
Προβατίδου Μαρία- Βία και Κατάθλιψη: Πως η βία οδηγεί στην κατάθλιψη
Φώτου Ελένη- Βία και Κατάθλιψη: Παρεμβάσεις σε άτομα που κακοποιούνται
Ζαμπουρίδου Ελευθερία- Εθισμός και Κατάθλιψη
Είναι πλέον γεγονός ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και πολλούς ακόμη λαούς, αφήνει το αποτύπωμά της σε αρκετούς ακόμη τομείς της ζωής. Ένας από αυτούς είναι και η ψυχική υγεία που τραυματίζεται από πλήθος ψυχολογικών προβλημάτων. Η ψυχιατρική περίθαλψη στο τοπικό επίπεδο των τεσσάρων δήμων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο, στηριζόμενη από το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και φυσικά τους ιδιώτες γιατρούς. Έλλειψη ωστόσο εντοπίζεται στον τομέα των παιδοψυχιάτρων ενώ η γενικευμένη υποχρηματοδότηση προκαλεί προβλήματα στις μονάδες ψυχικής υγείας. Η μόνη παιδοψυχίατρος, θεωρείται επικουρικός γιατρός και κάποια στιγμή η σύμβασή της θα λήξει. Επιβάλλεται όμως ενίσχυση των δομών όπου προβλέπεται ειδική μέριμνα για τη ψυχική υγεία των πολιτών.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία με στόχο να ενισχύσει την κοινωνική επίγνωση για προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η φετινή παγκόσμια ημέρα έχει ως κεντρικό θέμα την «Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση».
Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών και είναι σημαντικός παράγοντας νοσηρότητας και επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας. Αν και υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα για την κατάθλιψη, η πρόσβαση στη θεραπεία είναι προβληματική σε πολλές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά κράτη, το 10% των ασθενών αδυνατεί να υποβληθεί σε θεραπεία για την κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη αποτελεί μείζονα παράγοντα επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 350 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Δημοσκόπηση για την Υγεία που έγινε σε 17 χώρες, κατά μέσο όρο 1 στα 20 άτομα αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατάθλιψης τους προηγούμενους 12 μήνες.
Οι καταθλιπτικές διαταραχές συχνά εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, μειώνοντας την λειτουργικότητα του ατόμου. Γι’ αυτό και η πάθηση είναι κύρια αιτία ανικανότητας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις χώρες-μέλη του να λάβουν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης αλλά και των άλλων ψυχικών ασθενειών.
Ενώ η κατάθλιψη είναι κύρια αιτία ανικανότητας ανδρών και γυναικών, η επιβάρυνση από την ασθένεια είναι κατά 50% υψηλότερη στο γυναικείο φύλο, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κατάθλιψη επηρεάζει εξίσου γυναίκες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ στοιχεία από αναπτυσσόμενες χώρες δείχνουν ότι η μητρική κατάθλιψη είναι παράγοντας κινδύνου για κακή παιδική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η μητρική ψυχική υγεία στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα μπορεί να έχει ουσιαστική επιρροή στην ανάπτυξη των παιδιών, με τις επιπτώσεις της κατάθλιψης να εκτείνονται σε περισσότερες από μια γενιές ατόμων.
=