Σύμφωνα με ανεπίσημη και όχι απολύτως επιβεβαιωμένη πληροφορία της Πρωινής, προ δύο περίπου μηνών Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών πρότεινε (με γνωμάτευση της) στον αρμόδιο Υπουργό την διεκδίκηση από πλευράς του δημοσίου του παλιού Νοσοκομείου της πόλης. Κατά την ίδια πληροφορία το θέμα εκκρεμεί στο Υπουργείο αφού με αυτό δεν ασχολήθηκε ακόμη η πολιτική ηγεσία. Ενδιαφέρον για το θέμα , σε σχέση με την προαναφερθείσα πληροφορία, έδειξαν και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Η κ. Τσανάκα ετοιμάζεται εντός της εβδομάδας για διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, μεταξύ των άλλων θα ερευνήσει την πληροφορία στο αρμόδιο Υπουργείο. Αυτή την εβδομάδα «κατεβαίνουν» στην Αθήνα και οι βουλευτές προκειμένου να ορκιστούν. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα οφείλουν να ασχοληθούν με το παλιό Νοσοκομείο μιας και όλα δείχνουν ότι η ιδιοκτησία του Δήμου θα αμφισβητηθεί δικαστικά. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει.
Επιστολή Κωστή Σιμιτσή
Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έστειλε επιστολή στην εφημερίδα μας για το ίδιο θέμα. Από τη μια θυμίζει τι έχει προηγηθεί, ενημερώνει για τη διαδικασία και τη γραφειοκρατία. Από την άλλη προτείνει είσοδο στα κτίρια και χρησιμοποίηση τους από τον Δήμο. Η επιστολή του αναφέρει:
Κανείς δεν δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο. Το θέμα του νοσοκομείου εκκρεμεί ακόμη και δυστυχώς αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμη.
Δυο λόγια για την υπόθεση. Αρχές 2010 ο Εμινίδης υπέβαλε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Λοβέρδο γιατί δεν παραχωρήθηκε ακόμη το 20% του νοσοκομείου στον Δήμο, όπως το είχε υποσχεθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το 2009 μετά τη μετακόμιση (είχε έρθει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου). Υπηρεσιακά ανέλαβε να απαντήσει ένας υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας. Αυτός χωρίς να ρωτήσει κανέναν απάντησε πως ο Δήμος δεν δικαιούται να ζητεί το 20%, αφού δεν είναι καν ιδιοκτήτης του 80% δεδομένου ότι δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Μάλιστα, παρέπεμψε το θέμα προς διερεύνηση στο υπουργείο Οικονομικών, εκθέτοντας τον Τιμοσίδη, τον οποίο και πάλι δεν ενημέρωσε.
Στο Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να εξετάσει την υπόθεση μια Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούμενη από δικηγόρους του δημοσίου. Αυτοί κωλυσιεργούσαν, επειδή ήταν κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Μια φορά πάντως τους επισκεφθήκαμε για άλλο λόγο του Δήμου με τον Αγελαράκη στην Αθήνα και δεν σχηματίσαμε καλή εντύπωση.
Το φθινόπωρο του 2013 κατέβηκα στην Αθήνα, βρήκα τον ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας, του ανέφερα το πρόβλημα και γρήγορα βρέθηκε ο φάκελος. Ήταν στη ΔΟΥ Πετραλώνων! Πάλι ανατέθηκε στους νομικούς και ίσως βγήκε επιτέλους το πόρισμα δυο χρόνια μετά, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος και να ζητηθεί η γνώμη του.
Ποια είναι η δουλειά της ΓνωμΕπ; Γνωμοδοτεί αν το επίμαχο ακίνητο μπορεί κανονικά να ανήκει στο Δημόσιο και όχι σε κάποιον άλλον φορέα ή ιδιώτη. Είτε γνωμοδοτήσει θετικά, είτε αρνητικά, αυτό δεν δεσμεύει τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προβαίνει στις δικές του ενέργειες. Προφανώς όμως, αν γνωμοδοτήσει θετικά (ότι δηλαδή το ακίνητο είναι διεκδικήσιμο από το Δημόσιο) ο Υπουργός δύσκολα μπορεί να πάρει διαφορετική απόφαση τη στιγμή που καραδοκούν χίλιοι εισαγγελείς να τον φάνε για απιστία και παράβαση καθήκοντος (εισαγγελείς της δικαιοσύνης, του διαδικτύου, των μμε κοκ).
Άρα λοιπόν η ΓνωμΕπ αποφάνθηκε πως ΙΣΩΣ το ακίνητο δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στο Δημόσιο και ως εκ τούτου πρέπει ο Υπουργός να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να το πάρει από τον Δήμο. Ένα ακίνητο κατεχόμενο από τον Δήμο μπορεί κανείς να το διεκδικήσει μόνο δικαστικά. Ο Δήμος το κατέχει νομικά αφού το έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο (80%) και ουσιαστικά (βλ. πινακίδες που τοποθετήσαμε πέρσι).
Από μια άποψη λέω «πάλι καλά» και «επιτέλους». Όσο εκκρεμούσε η υπόθεση στη ΓνωμΕπ οι Υπουργοί κρύβονταν πίσω της. Τώρα δεν έχουν δικαιολογία. Πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Δεν έχει όμως καμιά δικαιολογία και η δήμαρχος. Οφείλει να μπει μέσα. Να αξιοποιήσουμε το γυάλινο κτήριο βάζοντας δημοτικές υπηρεσίες, παρατάξεις και συλλόγους. Και να πιέσουμε για μια πολιτική λύση. Η είσοδός μας στο κτήριο θα επιταχύνει τις εξελίξεις τώρα που είναι καινούργια κυβέρνηση.
Ως πολιτική λύση έχω στο μυαλό μου δύο πιθανές εναλλακτικές.
Α. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, όπως έγινε με το νοσοκομείο στην Καλαμάτα. Ή
Β. ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για την από κοινού αξιοποίησή του και άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την επίλυση του ιδιοκτησιακού (είχα στείλει επιστολή στον Σαμαρά με αυτή την πρόταση και δεν απαντήθηκε – με μας θα ασχολείται; Αφού είχε ήδη δώσει το νοσοκομείο Καλαμάτας στον εκεί Δήμο).