Dark Mode Light Mode
Απορρίφθηκε η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής
Κατά την άποψη του Ν. Παναγιωτόπουλου: «Τα Τενάγη απαιτούν συντονισμό και συνολική λύση»
Σύσκεψη με παρούσα και την εταιρία υποσχέθηκε ο Λαφαζάνης

Κατά την άποψη του Ν. Παναγιωτόπουλου: «Τα Τενάγη απαιτούν συντονισμό και συνολική λύση»

Την προηγούμενη εβδομάδα και κατόπιν επαφών του με αρμόδιους φορείς, ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση και Παραγωγικής Αναστγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων  στα Τενάγη των Φιλίππων και προστασία του αγροτικού εισοδήματος».

Το πρωί της Δευτέρας ρωτήσαμε τον κ. Παναγιωτόπουλο εάν η υπόθεση βρίσκεται πλέον κοντά στην οριστική λύση και εάν επιτέλους θα συσταθεί ο ενιαίος φορέας διαχείρισης όπου θα μετέχουν οι τρεις πληττόμενες περιφερειακές ενότητες και θα εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση των έργων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μας απάντησε:

«Εάν όχι τώρα, πότε; Εάν δηλαδή δε βρεθεί σήμερα η λύση, που η περιοχή των Τεναγών έχει κηρυχθεί στα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τότε δε θα βρεθεί ποτέ. Επειδή μάλλον θα πρέπει να αναμένονται και νέες θεομηνίες, μάλλον θα ήταν εγκληματική αμέλεια να μην εκδηλωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε την επόμενη φορά θα είμαστε καταλλήλως προετοιμασμένοι.

Η σύσταση του ενιαίου φορέα είναι ένα σημαντικό βήμα, διότι θα εξασφαλίσει το συντονισμό και την ταχύτητα στην εκτέλεση αποφάσεων. Εξάλλου, το πρόβλημα δεν εξαντλείται μόνο στα γεωγραφικά όρια της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Μπορεί το μεγαλύτερο τμήμα των πλημμυρισμένων στρεμμάτων να βρίσκεται στην Καβάλα, αλλά τα υπόλοιπα τμήματα επεκτείνονται και στη Δράμα και στις Σέρρες.

Η μετατροπή και σμίκρυνση του πλάτους της κεντρικής τάφρου για διάφορους λόγους στο πέρασμα των ετών σήμερα προκαλεί τεράστιο πρόβλημα. Τα νερά απομακρύνονται πλέον με μεγαλύτερη δυσκολία κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος της πλημμύρας. Γι’ αυτό απαιτούνται παράλληλες τάφροι και σε άλλα σημεία καθώς και καθαρισμός όλων των καναλιών. Ο αναδασμός που δεν έγινε, δεν έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας μικρότερων καναλέτων.

Χρηματοδότηση, πέραν της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας του υπουργείου εσωτερικών, δύναται να αντληθεί και από ευρωπαϊκή πηγή. Όλα αυτά όμως απαιτούν συντονισμό μεταξύ τριών περιφερειακών ενοτήτων και δύο περιφερειών. Πρόσφατα συνομίλησα με την αναπληρώτρια υπουργό εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά που διατηρεί το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας – Θράκης κι εμφανίστηκε πρόθυμη να στοιχηθεί στην κοινή προσπάθεια. Έτσι ίσως εξευρεθούν κονδύλια με την μορφή του κατεπείγοντος. Είτε για τα έργα, είτε και για τις αποζημιώσεις κάποιων αγροτών που φέτος ίσως και να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο».

Στο ερώτημα, γιατί τόσα χρόνια το πρόβλημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα, ο βουλευτής Νίκος Παναιγωτόπουλος σημείωσε: «Θεωρώ ότι γινόταν αποσπασματικές παρεμβάσεις και τα κατά καιρούς κονδύλια που εξασφαλίζονταν ήταν απλά ασπιρίνες σε μια βαριά αρρώστια. Εάν το πρόβλημα δεν εξετασθεί σε συνολικό επίπεδο τότε οριστική λύση δε θα εξασφαλισθεί. Από την πλευρά μου, ήρθα σε επαφή με τους συναδέλφους μου βουλευτές της Δράμας και των Σερρών, ώστε και σε συνεννόηση με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές της Καβάλας να εκδηλωθεί κοινή πρωτοβουλία. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι η εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης από κάποιον ειδικό. Η γη και η τύρφη των Τεναγών είναι εύφορη και παραγωγική, είναι κρίμα επομένως να επιτρέψουμε τους αγρότες να οδηγηθούν σε απελπισία κι εγκατάλειψη των χωραφιών τους».

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Απορρίφθηκε η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής

Επόμενο άρθρο

Σύσκεψη με παρούσα και την εταιρία υποσχέθηκε ο Λαφαζάνης