Δύο χρόνιας ζωής και λειτουργίας συμπλήρωσε ο νέος θεσμός της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και ο επικεφαλής περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας του συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση» Ανδρέας Μπαλίκας κλήθηκε να πραγματοποιήσει τον δικό του απολογισμό. Εκείνο που εξαρχής έσπευσε να υπογραμμίσει είναι τα σημάδια για την αποτυχία του θεσμού, αφού στη διάρκεια μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου δε φαίνεται να αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών. Αν και αυτό ήταν το βασικό ζητούμενο δυστυχώς φαίνεται πως δεν επετεύχθη.
Η απόδειξη έρχεται από την ίδια την κοινωνία, η οποία πικραμένη από την πορεία των οικονομικών δεδομένων και της κακοδιαχείρισης, προσέβλεπε από το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοικήσεως μια αχτίδα φωτός. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας τουλάχιστον στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, απογοητεύει περαιτέρω τους πολίτες. Κατά την άποψη του κ. Μπαλίκα, ο θεσμός δημιουργήθηκε βιαστικά κι έτσι εμφανίστηκαν πολλά νομικά κενά, αλλά και προβλήματα με τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Ειδικότερα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υπήρχε επιπλέον και το περί δικαίου αίσθημα, το οποίο και διακατείχε το πρώτο διάστημα τους συμβούλους της αντιπολιτευτικής παρατάξεως, συγκεκριμένα για την αποτύπωση της ψήφου στις πέντε επιμέρους περιφερειακές ενότητες. Με δεδομένη την πρότερη εύρυθμη λειτουργία της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοικήσεως Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης επί δεκαετίες, υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για τη νέα μορφή λειτουργίας της περιφέρειας. Όλες οι ελπίδες όμως σύντομα διαψεύστηκαν, ενώ και η οικονομική κρίση επέδρασε αρνητικά στην κατανομή των πόρων και στην ενεργοποίηση των προγραμμάτων.
Η παράταξη της αντιπολίτευσης δε σκόπευε να λειτουργήσει με στείρα και καταγγελτική διάθεση, αναγκάστηκε όμως να συγχρονιστεί με τον τρόπο λειτουργίας των διοικούντων. Όλες οι παραπάνω επιμέρους λεπτομέρειες, οδηγούν τον Ανδρέα Μπαλίκα στο τελικό του συμπέρασμα, ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του ο θεσμός της περιφερειακή αυτοδιοικήσεως δε δύναται να θεωρηθεί επιτυχημένος.