Μία από τις παράπλευρες απώλειες της δύσκολης συγκυρίας και της συνεχιζόμενης πολιτικής και οικονομικής κρίσης είναι και η δυσάρεστη τροπή των πολιτιστικών θεσμών. Οι ακυρώσεις που καταγράφονται εκ μέρους των φιλοξενούμενων σχημάτων λόγω των οικονομικών προβλημάτων προκαλεί συνειρμικά τεχνικά προβλήματα στους διοργανωτές μακροχρόνιων θεσμών όπως είναι το Φεστιβάλ Φιλίππων και το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου.
Τόσο η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα όσο και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας επιθυμούν και προσπαθούν να διατηρήσουν την κανονικότητα στη διεξαγωγή των διοργανώσεων. Παρά τις δύσκολες ψυχολογικές συνθήκες που όλοι βιώνουν δεν είναι απαραίτητο οι καταστάσεις να γίνουν ακόμη χειρότερες, με αναβολές και ακυρώσεις εκδηλώσεων, παρά τα τεράστια τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου μοιράζονται την ίδια αγωνία για τα εισιτήρια που θα πωληθούν, τη στιγμή που η ροή χρήματος δεν είναι ομαλή. «Είναι λυπηρή η επιλογή του ΚΘΒΕ να μην επισκεφθεί την Καβάλα ώστε να παρουσιάσει την παραγωγή του στο θέατρο των Φιλίππων, έστω κι αν αποφάσισε να εμφανιστεί σε άλλα θέατρα. Προτάθηκε μια διαφορετική ημερομηνία στο τέλος Αυγούστου ώστε να παρουσιαστεί μόνο η παράσταση της Ιφιγένειας. Αν και η προτεινόμενη ημερομηνία προηγείται της έναρξης του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου παρόλα αυτά διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ότι τελικά η λύση θα πραγματοποιηθεί.
Δυστυχώς, ο βασικός κορμός της πολιτιστικής ζωής της πόλης, ίσως και ολόκληρης της περιφέρειας, βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας των επιλογών που έκαναν οι δημιουργοί.
Ναι μεν είναι σεβαστή η αντίδραση των ιδιωτών παραγωγών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της περιοδείας. Δεσμεύσεις όμως που έχουν αναλάβει οι κρατικοί φορείς είναι απαράδεκτο να ακυρώνονται, έστω κι αν οι δυσκολίες τους είναι πραγματικές και αναμφισβήτητες. Καλώ τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές, τα διοικητικά συμβούλια και τον υπουργό πολιτισμού που σφυρίζει αδιάφορα, να αναλάβουν τις ευθύνες. Ακόμη και οι τοπικοί βουλευτές θα πρέπει να πιέσουν προκειμένου να εξασφαλισθεί η παρουσία των κρατικών σχημάτων. Φορολογούμενοι πολίτες είναι και οι καβαλιώτες κι όχι μόνο οι αθηναίοι και οι θεσσαλονικείς» υπογράμμισε ο κ. Λυχούνας.
Ερωτώμενος σχετικά με την ομαλή υλοποίηση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού διευκρίνισε: «Επειδή ο βασικός πυρήνας της διοργάνωσης βασίζεται σε χρήματα του δήμου ευτυχώς δεν έχει επηρεαστεί. Προβλέπονταν κονδύλιο της τάξεως των 20.000 ευρώ αν και ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν χαμηλότερος, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο. Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εμφάνιση ενός μεγάλου σχήματος που θα μπορέσει να υλοποιηθεί και με τη συνεργασία άλλων φορέων.
Ανακύπτουν όμως πρακτικά προβλήματα, όπως η πώληση των εισιτηρίων τη στιγμή που τα πρακτορεία δε διαθέτουν πίστωση. Πως θα πληρωθούν λοιπόν προκαταβολικά όταν δεν υπάρχει ο αντίστοιχος μηχανισμός; Ελπίζω ότι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί προκειμένου κι εμείς να τακτοποιήσουμε θέματα όπως η πώληση των εισιτηρίων και η πληρωμή των πνευματικών δικαιωμάτων».
Δεν αποκλείεται η φετινή έναρξη του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου να γίνει την 1η Σεπτέμβρη ώστε ο θεσμός να ολοκληρωθεί εντός του ίδιου μήνα. Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού διαπιστώνει ότι η παράλληλη διεξαγωγή των δύο φεστιβαλικών θεσμών δεν επέτρεπε τόσα χρόνια στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου να γίνει τόσο γνωστό στο κοινό όσο του άξιζε.