Dark Mode Light Mode

Κατακραυγή ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να αναδιπλωθεί μετά την γενική…

Σε κατάσταση μεγάλης αναστάτωσης ήταν χθες ο Δήμος Καβάλας λόγω των πανελλαδικών αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της Δημάρχου να «παγώσει» την εκδήλωση και την αποκάλυψη μνημείου για τον χαμό των Καβαλιωτών Εβραίων. Ταυτόχρονα ανέκυψε και θέμα Μιχάλη Λυχούνα, του αντιδημάρχου που όχι μόνο πίστευε στην εκδήλωση αλλά την προετοίμαζε καιρό τώρα με καθημερινή εργασία. Η κριτική που δέχθηκε ο Δήμος Καβάλας και η κ. Τσανάκα ξεπέρασε τα όρια της Καβάλας. Ήταν πανελλαδική. Μια γενική κατακραυγή από μεμονωμένους κι οργανωμένους πολίτες μιας και ότι ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα δεν έχει προηγούμενο.

Σε αυτά ο Δήμος Καβάλας «απάντησε» με πρωτοβουλία ενημέρωσης όσων αντέδρασαν, ανησύχησαν, τον κατήγγειλαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δημαρχείο η επίμαχη εκδήλωση είναι πιθανό να γίνει ακόμη και αύριο αν μέχρι τότε λυθούν τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα. Διαφορετικά θα γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Άρθρο του Μιχάλη Λυχούνα

Ο Μιχάλης Λυχούνας ήταν χθες εξαφανισμένος. «Εμφανίστηκε» το απόγευμα με κείμενο του στην ιστοσελίδα της Καθημερινής. Μάλλον επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η κ. Τσανάκα επηρεάστηκε από αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων της. Γράφει (μεταξύ των άλλων) στο κείμενο του ο κ. Λυχούνας: «Οι προετοιμασίες με όλους τους φορείς συνεχίζονταν με στόχο μια γιορτή μνήμης, αλλά και μέλλοντος όσπου ακούστηκαν οι κραυγές της φρίκης. «Τα σύμβολα του εωσφόρου (Άστρο του Δαυίδ), αδιαφορία για τους δικούς μας νεκρούς (να κάνετε μνημείο για τους μικρασιάτες), παγκόσμια σιωνιστική συνομωσία, μασονία, νέα τάξη πραγμάτων που θέλει να καταστρέψει το έθνος και υστερίες για υποτιθέμενες διαμαρτυρίες» ήταν τα επιχειρήματα. Και τότε η διοίκηση τρομαγμένη και χωρίς κανένας να θέσει θέμα για τη μορφή του μνημείου, διαπίστωσε πως το πρόβλημα είναι το μνημείο και ιδιαίτερα το Αστέρι του Δαυίδ. Η καλύτερη μορφή υπεκφυγής. Αναβολή και έχει ο Θεός (ο δικός μας, όχι των Άλλων). Κατασκευή νέου χωρίς το σύμβολο θα είναι η καλύτερη λύση γιατί δε θα προκαλούμε (και άστο στις καλένδες). Πρέπει άραγε να κρυβόμαστε πάλι για να μη προκαλούμε; Από ποιους; Από αυτούς που ψάχνουν για προκλήσεις; Ποιο είναι το μέλλον μιας πόλης που διστάζει να μιλήσει για το παρελθόν της; Για το ΟΛΟΝ του παρελθόντος της; Είναι δυνατόν να κρύβουμε ή να αποφεύγουμε το σύμβολο με το οποίο και για το οποίο έξι εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στον αφανισμό; Άραγε η τοπική εκκλησία θα διαμαρτυρηθεί για το γεγονός πως ένα θρησκευτικό σύμβολο ενοχοποιείται και αποσιωπάται; Στην ουσία ωστόσο όλων των αντιδράσεων δεν είναι το ζήτημα του διακόσμου του μνημείου, αλλά αυτή κάθεαυτή η ύπαρξή του! Για κάποιους (λίγους, πολύ λίγους) το μνημείο είναι ειδεχθές και η αρχή δεν έχει το σθένος να αντέξει τις κραυγές. Τα υπόλοιπα είναι απλά προσχήματα. Η πικρή αλήθεια παραμένει πως ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού έχει ισχυρά αντισημιτικά αισθήματα βασισμένα στην άγνοια και την προκατάληψη και η εκπαίδευση δεν κάνει αρκετά για να εξαλείψει το φαινόμενο. Το δράμα πάντως για τους 1.484 καβαλιώτες εβραίους που χάθηκαν είναι πως το κίτρινο αστέρι που τους οδήγησε στους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια δεν δικαιούνται να το έχουν μαζί τους στο δημόσιο σήμα της πόλης που θεωρούσαν πατρίδα τους. Από το Ολοκαύτωμα των Ανθρώπων στο Ολοκαύτωμα της Μνήμης!

Η Ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας να αναβάλει την τελετή  αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 17 Μαΐου 2015.

Η Δήμαρχος της πόλης, μόλις χθες 14/5/2015, είχε εκφράσει τηλεφωνικά προς το ΚΙΣΕ την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του «Άστρου του Δαυίδ» στο Μνημείο, που αποτελεί σύμβολο της Εβραϊκής θρησκείας, και ζήτησε να εμφανίζεται μόνον το κείμενο της αφιέρωσης, ώστε να μην ματαιωθεί η τοποθέτησή του και η προγραμματισμένη εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός απορρίπτουν ως απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική την απαίτηση και την απόφαση της Δημάρχου Καβάλας, θεωρώντας την κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της Χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης.

Οι Εβραίοι της Καβάλας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και τα έξι εκατομμύρια των ομοθρήσκων μας από όλη την Ευρώπη, φορώντας το θρησκευτικό σύμβολο του «Άστρου του Δαυίδ» στο πέτο, διαχωρίστηκαν, εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν στην Τρεμπλίνκα, το Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το Αστέρι του Δαυίδ, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας  επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5700 χρόνια: «Το Άστρο του Δαυίδ».

Δεν δεχόμαστε λοιπόν τη διαγραφή ή την αλλοίωση του «Άστρου του Δαυίδ» από τη χάραξη του Μνημείου.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της Καβάλας, οι συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις μαζί με φωτισμένους Ιεράρχες του τόπου μας, θα αποτίσουν σύντομα την οφειλόμενη τιμή στους 1.484 Έλληνες Εβραίους της πόλης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα απομονώσουν τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος- Αθήνα, 15 Μαΐου 2015

 

Προηγούμενο άρθρο

Στην Καβάλα το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων

Επόμενο άρθρο

Η επίσκεψη στο Δημαρχείο Χρυσούπολης δεν έγινε ποτέ