Dark Mode Light Mode

Καταργείται η μπάντα της Μεραρχίας;

Από το διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε ότι καταργείται η Στρατιωτική Μουσική της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων. Μια μουσική που είναι συνέχεια της στρατιωτικής μουσικής της 11ης Μεραρχίας.

Ας θυμηθούμε λίγο το παρελθόν. Η Στρατιωτική Μουσική της 11ης Μεραρχίας διεσώθη όταν τον Ιούλιο του 2004 η 11η Μεραρχία καταργήθηκε. Το προσωπικό μεταφέρθηκε στη Στρατιωτική Μουσική της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, σχηματισμός που διαδέχθηκε στην Καβάλα την 11η Μεραρχία. Τώρα για λόγο που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει η Στρατιωτική Μουσική της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων καταργείται.

Την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία έλαβε σχετική ειδοποίηση, ενώ αυτές τις ημέρες οι 8 μουσικοί καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις τόπου προτίμησης, διαλέγοντας ουσιαστικά που θα ήθελαν να μετακινηθούν.

Η στρατιωτική Μουσική της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων κάνει αισθητή την παρουσία της στην Καβάλα με διάφορους τρόπους, κυρίως στις στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αποτελείται από 8 άτομα συμπληρώνεται συχνά από 3 μουσικούς στρατιώτες.

Αυτοί οι 8 στρατιωτικοί μουσικοί διαμένουν οι 4 στην Καβάλα και οι άλλοι 4 στη Δράμα. Τώρα πραγματικά ξεσπιτώνονται και δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο.

Με άλλη απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού καταργούνται και άλλες στρατιωτικές μουσικές σε όλη την Ελλάδα. Σ’ αυτές όμως τις περιπτώσεις καταργείται και ο σχηματισμός στον οποίο ανήκουν οι στρατιωτικές μουσικές. Στην περίπτωση της Καβάλας η 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων παραμένει καταργείται όμως μόνο η μουσική της.

Το θέμα δεν έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις αν και πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αδικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μουσικούς της Στρατιωτικής Μουσικής ήρθε στην Καβάλα με μετάθεση στο τέλος Ιουνίου. Ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι η μετάθεση που πήρε στην Καβάλα θα διαρκέσει λίγο μόνο χρόνο αφού η Μουσική διαλύεται και ο ίδιος πρέπει πάλι να μεταφερθεί.

Κατά την υπηρεσιακή διαδικασία οι μουσικοί της Στρατιωτικής Μουσικής της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων έχουν περιθώριο να αποφασίσουν που θα μετακινηθούν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2013. Είναι έτσι τα δεδομένα σε άλλες στρατιωτικές μουσικές που δεν είναι εύκολη μια μετάθεση κάπου κοντά. Τα περιθώρια δηλαδή είναι στενά καθώς οι 8 μουσικοί πρέπει να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη πιθανόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το 2004 όταν ξαφνικά καταργήθηκε η 11η Μεραρχία ο τότε Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Καλαντζής έσπευσε να ενδυναμώσει την Καβάλα μεταφέροντας στην πόλη την έδρα της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων. Οι 8 μουσικοί ευελπιστούν ότι και αυτή τη φορά θα υπάρξει κάποιος πολιτικός να διασώσει τη Στρατιωτική Μουσική γιατί συγκεκριμένος και ειδικότερα σοβαρός λόγος να καταργηθεί πραγματικά δεν υπάρχει.

Η είδηση από την οποία πληροφορηθήκαμε την εξέλιξη είναι η ακόλουθη, προέρχεται δε από το διαδίκτυο.

Το τελευταίο της …σιωπητήριο θα παιανίσει σε ελάχιστες μέρες η Στρατιωτική Μπάντα του Β΄ΣΣ στη Βέροια, αφού καταργείται και αυτή, μαζί με άλλες έξι στρατιωτικές μουσικές στη Μακεδονία ( Έδεσσα, Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Καβάλα, Σέρρες) και μια στην Τρίπολη. Οι μουσικοί της ήδη ειδοποιήθηκαν να επιλέξουν τις φρουρές που επιθυμούν να μετατεθούν και στο τέλος του Αυγούστου θα έχουν μάθει που μετατίθενται! Ένα ακόμη πλήγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις που εδρεύουν στη Μακεδονία, τα στελέχη της οποίας θα κληθούν μέσα στο κατακαλόκαιρο να αναζητήσουν καινούργια κατοικία για τις οικογένειες τους, την στιγμή που έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους.

 

Προηγούμενο άρθρο

«Εις το φως της ημέρας» - Ένα θεατρικό «μπιζουδάκι» στην Παλιά Μουσική

Επόμενο άρθρο

Πρώτες παρεμβάσεις στην πυλωτή του Διοικητηρίου