Η αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παπαδόπουλο, ενέκρινε ομόφωνα την προηγούμενη εβδομάδα, τους περιβαλλοντικούς όρους για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου καταφύγιο τουριστικών σκαφών μπροστά και στο χερσαίο χώρο του ξενοδοχείου ALEXANDA BEACH στο Ποτό της Θάσου.
Πρόκειται για μία επένδυση που θα βοηθήσει τη λειτουργία του ξενοδοχείου, προκειμένου αυτό να αποκτήσει ένα μικρό λιμάνι, ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο, δυναμικότητας 14 σκαφών.
Στην ίδια συνεδρίαση η επιτροπή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενέκρινε το αίτημα της Digea, που αφορά την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό δύο κέντρων εκπομπης στον Έβρο, τα οποία υφίστανται και σήμερα. Με τις αλλαγές που θα γίνουν θ΄ αυξηθεί η δυναμικότητα των κέντρων με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το σήμα της Digea, σε μεγάλες περιοχές, της περιφερειακής ενότητας Έβρου.
Όλα αυτά θα γίνουν με πρωτοβουλία της ιδιωτικής εταιρίας η οποία θα δώσει και τα χρήματα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της.
Σχετικέ με το αίτημα του ξενοδοχείου ALEXANDA BEACH να δημιουργήσει καταφύγιο τουριστικών σκαφών η εισήγηση ανέφερε τα ακόλουθα:
Το ξενοδοχείο Alexandra Beach είναι ξενοδοχείο τύπου τεσσάρων αστέρων δυναμικότητας 482 κλινών και 241 δωματίων και έτος λειτουργίας το 1991 στην εκτός σχεδίου Ποτού περιοχή. Εντός του γηπέδου έκτασης 50.000τμ έχουν κατασκευαστεί εννέα κτίρια και το κτίριο διοίκησης καθώς επίσης πισίνα, δύο αναψυκτήρια (μπαρ), αθλητικές εγκαταστάσεις και ο βιολογικός καθαρισμός των υγρών αποβλήτων της μονάδας. Το προτεινόμενο έργο συνίσταται από δύο εγκάρσιους στην ακτή προβόλους, οι οποίοι εκτείνονται τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και εσωτερικά της υφιστάμενης παραλίας και
καταλήγουν σε εσωτερική λιμενολεκάνη στον υφιστάμενο χερσαίο χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας. Οι γενικές διαστάσεις της λιμενολεκάνης του έργου είναι περίπου 50,0Χ 28μ. Οι πρόβολοι θα κατασκευαστούν από φυσικούς ογκόλιθους κατάλληλης διαβάθμισης με πλάτος στέψης 5,40μ, και στάθμη στέψης αντίστοιχα στο 1,5μ (από τη ΜΣΘ), το μήκος τους στο θαλάσσιο χώρο θα είναι 25,0μ ο δυτικός και 28,0μ ο ανατολικός. Το αντίστοιχο μήκος των προβόλων εντός
του παραλιακού χώρου θα είναι 25μ περίπου (μ.ο. των δύο προβόλων). Η δυναμικότητα του καταφυγίου είναι 14 σκάφη και
προβλέπεται η χρήση του μόνο για τους θερινούς μήνες και απαγορεύεται του χειμερινούς διότι δεν μπορεί να παράσχει ουσιαστική προστασία. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή πεζογέφυρας για την σύνδεση των χερσαίων τμημάτων της παραλίας εκατέρωθεν του διαύλου. Στην ακτή έμπροσθεν του ξενοδοχείου λόγω έντονης διάβρωσης από την κυματική δράση έχουν κατασκευαστεί και περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί πυθμενικοί πρόβολοι εντός της θάλασσας με
σκοπό την προσάμμωση της ακτής. Επίσης από την ακτή φαίνεται η λιμενική εγκατάσταση του Ποτού ενώ η θάλασσα παρακτίως είναι πετρώδης. Η περιοχή του θαλάσσιου χώρου εντάσσεται στο Δίκτυο Νatura 2000 και συγκεκριμένα στη
περιοχή με κωδικό «GR 1150012- Θάσος (Όρος Υψάριο και Παράκτια Ζώνη) και Νησίδες Κοίνυρα και Ξερονήσι» και δεν αναμένονται επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ακτομηχανικού προσομοιώματος η προτεινόμενη λύση προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη κατάσταση και θα επιφέρει μικρή επίπτωση στη σημερινή παράκτια υδραυλική της ακτογραμμής.