Dark Mode Light Mode

Κατεπείγουσα συνεδρίαση – Για την προμήθεια των ειδών του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Με τη διαδικασία της κατεπείγουσας συνεδριάσεως το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας κλήθηκε  το μεσημέρι να εγκρίνει την προμήθεια διαφόρων ειδών για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των ειδών ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ 13% και αφορά στην αγορά ζυμαρικών, γάλακτος μακράς διαρκείας, ελαιολάδου και καλαμποκέλαιου, κατεψυγμένων κοτόπουλων, ζάχαρης και αλευριού. Δύο διαγωνισμού που διενεργήθηκαν ήδη κηρύχθηκαν άγονοι και με δεδομένο ότι η ερχόμενη είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και τα ράφια θα πρέπει να γεμίσουν, το σώμα έπρεπε να εγκρίνει την απευθείας ανάθεση των προμηθειών. Η διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των ενδεικνυόμενων τιμών.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καλλιοντζής διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται εγκαίρως οι σύμβουλοι και με άλλους τρόπους πέρα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Τρία άτομα μόνο, ο Θόδωρος Καλλιοντζής, ο Νίκος Κιοσσές και ο Άρης Βέρρος κατάφεραν να δώσουν το παρόν στη συνεδρίαση, αφού οι λοιποί είτε δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, είτε δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Ανάλογο παράπονο διατύπωσε και ο κ. Βέρρος. Ο Δήμαρχος ζήτησε συγνώμη για την παράλειψη της προσωπικής του γραμματείας ώστε να ενημερωθούν τηλεφωνικά τουλάχιστον οι επικεφαλείς των αντιπολιτευτικών παρατάξεων για ένα τόσο κρίσιμο και πιεστικό ζήτημα όπως το συγκεκριμένο.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους δύο άγονους διαγωνισμούς που προέκυψαν άγονοι κι εξήγησε ότι οι τιμές που αποφασίστηκαν εναρμονίζονται με το Παρατηρητήριο Τιμών και φυσικά με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Η υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνα ακόμη και σε επίπεδο πολυκαταστημάτων πριν τον ορισμό των τιμών. Αρκετοί επιχειρηματίες πάντως θεώρησαν ως μη ικανοποιητικές τις συγκεκριμένες τιμές κι έτσι δεν μετείχαν στους δύο διαγωνισμούς. Επιπλέον, ο θόρυβος που επικράτησε για την τιμή αγοράς της ζάχαρης, αποθάρρυνε περαιτέρω τους ντόπιους προμηθευτές. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επιτάσσουν τη λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση των προμηθειών από το σώμα.

Περί καθυστερήσεως της διαδικασίας έκανε λόγο ο Θόδωρος Καλλιοντζής αφού η διοίκηση θα έπρεπε ήδη να είχε πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς και έρευνα τιμών. Πέντε μήνες το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν λειτουργεί, ενώ και οι επαγγελματίες δεν προσέρχονται στους διαγωνισμούς, στοιχεία που προκάλεσαν την απορία του κ. Καλλιοντζή. Ο οποίος χρέωσε αδράνεια προσωπικά στον Δήμαρχο και ολιγωρία ή έλλειψη εμπειρίας των υπευθύνων παραγόντων. Παρόμοιες καθυστερήσεις επ’ ουδενί δε θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον, αφού οι συνθήκες βαίνουν δυσχερέστερες. Αν και ο κ. Καλλιοντζής υπερψήφισε την εισήγηση, υπογράμμισε όμως ότι ανάλογες καθυστερήσεις δεν επιτρέπονται.

Ο Άρης Βέρρος εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι παρά τις συνθήκες κρίσεως που διανύει ο επαγγελματικός κόσμος και παρά το γεγονός ότι τους διαγωνισμούς προκηρύσσει ο φερέγγυος δήμος Καβάλας, ωστόσο οι ντόπιοι προμηθευτές δεν επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους. Οι δε ενδεικνυόμενες τιμές είναι ίδιες με τις λιανικές, δηλαδή όμοιες με τις τιμές αγοράς των καταναλωτών για μεμονωμένα τεμάχια και όχι για μαζικές προμήθειες. Ο κ. Βέρρος πέραν της εισηγήσεως της διοικήσεως επί της οποίας αναγκαστικά συμφώνησε, πρότεινε τη διάθεση επιπλέον χρημάτων ώστε να διανεμηθούν 1,5 – 2 κιλά κρέας σε κάθε δικαιούχο του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Σήμερα μας σύρατε εδώ προκειμένου να πάρουμε μια πιεστική απόφαση ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες, σημείωσε ο Νίκος Κιοσσές που εξέφρασε την απορία του για την άρνηση των προμηθευτών να μετέχουν στους διαγωνισμούς. Την ανάγκη να υπερασπιστεί τον θεσμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου ένιωσε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ενημερώνοντας ότι ελάχιστοι δήμοι χρηματοδοτούν τη λειτουργία ανάλογων δομών και τα περισσότερα κοινωνικά παντοπωλεία της χώρας βασίζονται αποκλειστικά στις δωρεές και στις χορηγίες επαγγελματιών και πολιτών. Ο Δήμαρχος επέμενε στη νόμιμη διαδικασία που είναι ο διαγωνισμός και έπεται της ψήφισης του προϋπολογισμού, κάτι που δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη του Φλεβάρη. Η διοίκηση επιθυμεί να μετέχουν στους διαγωνισμούς οι καβαλιώτες επιχειρηματίες και όχι οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.

Όπως αναμενόταν, η εισήγηση υπερψηφίστηκε από τους παριστάμενους με όλες τις καθιερωμένες διαμαρτυρίες. Η προμήθεια των αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο προβλέπει: 2.500 τεμάχια 25κιλων τσουβαλιών ζάχαρης, 2.000 τεμάχια πακέτων αλευριού ενός κιλού, 2.500 τεμάχια πακέτα μακαρόνια βάρους 500 γραμμαρίων, 2.000 τεμάχια πακέτα κριθαράκι των 500 γραμμαρίων, 1.200 τεμάχια ελαιολάδου των πέντε λίτρων, 1.200 τεμάχια ηλιέλαιου των πέντε λίτρων, περίπου 5.700 τεμάχια γάλακτος μακράς διάρκειας του ενός λίτρου και 1.000 τεμάχια κοτόπουλα.

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Σπατάλες και απαραίτητα έργα - Στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης

Επόμενο άρθρο

Οι κτηνοτρόφοι συμβουλεύουν - Τα αμνοερίφια στο τσιγκέλι πρέπει να κοστίζουν έως 8,5 ευρώ