Εκατό και πλέον ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διενήργησε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί της Θάσου η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Ουδείς εκ των καταστηματαρχών που ελέχθησαν δε διαπιστώθηκε απολύτως νόμιμος. Μάλιστα τα τρία ελεγκτικά κλιμάκια εντόπισαν λειτουργούντα καταστήματα χωρίς άδεια, καταστήματα που είχαν σφραγιστεί λόγω προηγούμενων παραβάσεων αλλά και καταστήματα η κουζίνα των οποίων λειτουργούσε είτε σε γιαπί, είτε ήταν υπαίθρια.
Ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν παρόντας στους τριήμερους ελέγχους και μας εξήγησε ότι η προσοχή εντάθηκε στο νησί εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού. Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αφορούσαν στα τρόφιμα τα οποία διατίθενται στο κοινό, ενώ οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στις ξενοδοχειακές μονάδες αφορούσαν περισσότερο στην καθαρότητα των νερών, στις πισίνες και στις παραλίες.
Πολλά και «θαυμαστά» διαπίστωσε ο Χρήστος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σαφώς και υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με εξαιρετικές συνθήκες και παρέχουν άριστες υπηρεσίες στο κοινό. Ωστόσο, υπάρχουν κι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα ως οφείλουν, αγγίζοντας ακόμη και το σημείο να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Από την αρχή του καλοκαιριού εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με μη ορθή λειτουργία οι οποίες και σφραγίστηκαν, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών. «Δυστυχώς η μεγάλη ανοχή κάνει κακό και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλλον επιβάλλεται η λήψη ακραίων μέτρων», παρατήρησε ο νομίατρος. Για κάποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένονται διοικητικά και ποινικά μέτρα, ευτυχώς όμως δεν πρόκειται για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών.
Υπάρχουν περιστατικά στα οποία διαπιστώθηκε η λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος αν και έχει επιβληθεί το σφράγισμά τους λόγω προηγούμενων παραβάσεων, ή ακόμη και επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς καν να διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Η ανομία που δυστυχώς επικρατεί στην Ελλάδα δε εντοπίζεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Όπως μας εξήγησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, θέματα νομιμότητας στη λειτουργία διαπιστώνονται κατά κόρον σε πολλές επιχειρήσεις και οι παραβάσεις είναι κυρίως πολεοδομικού χαρακτήρα, ή σχετίζονται με τον αδικαιολόγητα αυξημένο αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Ακόμη σημαντικότερο όμως είναι το ζήτημα της καθαριότητας σε χώρους όπως η κουζίνα ενός καταστήματος, που επεκτείνεται και στην ασφαλή παρασκευή των τροφών. Μπορεί να ήταν ελάχιστες οι παραβάσεις της δεύτερης κατηγορίας, ωστόσο υπήρξαν και τέτοιες.