Ο γραμματέας της τομεακής επιτροπής ΚΚΕ Καβάλας Βασίλης Καταπόδης συνέστησε στο λαό να επαγρυπνεί, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί νικών και θριάμβων στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Η ίδια η ζωή θα αποδείξει τα σημεία αντίρρησης και τους χώρους αντίδρασης. Ο κ. Καταπόδης διάβασε ότι εντός του πρώτου μήνα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν ήδη κινητοποιήσεις σε σαράντα εργοστάσια. Άρα τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, αφού αναλλοίωτοι παραμένουν και οι όροι όπου οφείλονται τα προβλήματα. Μάλιστα, ο κ. Καταπόδης εκτιμώντας τα δεδομένα προέβλεψε ότι τα προβλήματα θα παραμείνουν άλυτα και στο μέλλον.
Εάν η τρόικα άλλαξε όνομα και τώρα λέγεται «θεσμοί» και εάν το μνημόνιο πλέον ονομάζεται «δανειακή σύμβαση», αυτό δε σημαίνει και βελτίωση των συνθηκών. Το ΚΚΕ δε θα διστάσει να υπερψηφίσει όποιο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρίνει ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες υπέρ των εργαζομένων. Οι δε εργαζόμενοι όμως θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση. Το ΚΚΕ από την πλευρά του είναι μαθημένο στους αγώνες, στις συγκεντρώσεις, στις πορείες, στις απεργίες. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καταπόδης έκανε λόγο για χιλιοπαιγμένο έργο. Το αριστερό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ σιωπά εδώ και δύο χρόνια σε όλες τις κολοτούμπες της ηγεσίας, ενώ κάποια στελέχη της πλατφόρμας διαδραμάτισαν ακόμη και διαβρωτικό ρόλο στους κόλπους του εργατικού κινήματος. Το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο είχε παιχθεί και επί ΠΑΣΟΚ, τότε που το «αριστερό» κομμάτι του ΠΑΣΟΚ θα τραβούσε υποτίθεται το αυτί στο «δεξί» κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε ο γραμματέας της τομεακής επιτροπής ΚΚΕ Καβάλας.
Ο Βασίλης Καταπόδης σχολίασε τον αγώνα των συμβασιούχων της ΒΦΛ, το μέτωπο των οποίων διασπάστηκε κι έτσι κάποιοι εξ αυτών αποδέχονται την υπογραφή των συμβάσεων με μειωμένες αποδοχές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καταπόδης: «Είναι φυσιολογικό σε ένα αγώνα που διαρκεί 20 – 25 ημέρες να καταγράφονται περιπτώσεις εργαζομένων που ταλαντεύονται, διότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις γίνονται δυσβάσταχτες. Κάπως έτσι η εργοδοσία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ώστε να πατήσει το λαιμό του εργάτη. Επιπλέον, η εργοδοσία βασίστηκε στην εξαγγελία της κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού, την οποία χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων.
Ωστόσο, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παραπέμφθηκε στις καλένδες, τέθηκαν όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή στα τέλη του 2016 ενώ θα συνοδευθεί και από προνόμια προς όφελος της εργοδοσίας. Από τον αγώνα των συμβασιούχων θα πρέπει να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να χρησιμοποιούν για να μη σκύβει ο εργαζόμενους το κεφάλι στις σύγχρονες συνθήκες δουλείας και βαρβαρότητας, τις οποίες υπαγορεύει η ΕΕ».
=