Dark Mode Light Mode

Κλείνει το σχολείο της Πέρνης – Διαμαρτύρονται οι γονείς

Εντείνουν τις πιέσεις τους προς την τοπική αυτοδιοίκηση γονείς, κηδεμόνες και κάτοικοι της Πέρνης, τώρα που πλησιάζει η ώρα να κλείσει το σχολείο του χωριού, οι μαθητές του οποίου θα μεταφερθούν στο δημοτικό σχολείο της Γραβούνας, όπου εκεί θα φοιτούν και οι μαθητές από το Γέροντα και τη Ζαρκαδιά.
Το δημοτικό σχολείο της Πέρνης κλείνει μετά από σαράντα χρόνια λειτουργίας, λόγω του ότι διαθέτει μόλις 35 παιδιά. Η υπηρεσία συζήτησε το θέμα με την τοπική αυτοδιοίκηση αρχές του 2014, όταν και πάρθηκε η σχετική απόφαση.
Σήμερα απλώς υλοποιείται η απόφαση της τοπικής υπηρεσίας που στη συνέχεια επικυρώθηκε και με την απόφαση του υπουργείου παιδείας.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες της Πέρνης ισχυρίζονται ότι τόσο καιρό προσπαθούσαν ν΄ αλλάξουν την απόφαση, τώρα όμως που έρχεται η ώρα του αγιασμού, τώρα εντείνουν αυτές τις προσπάθειές τους.
Την Τετάρτη το απόγευμα στην Πέρνη συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν το πρόβλημα, αποφασίζοντας την Κυριακή το πρωί να περπατήσουν συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την Πέρνη μέχρι το δημαρχείο της Χρυσούπολης, όπου εκείνη την ώρα θα συνεδριάζει πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πιθανώς να έχει γνωμοδοτήσει για τη διακοπή λειτουργίας του σχολείου. Πάντως το θέμα την αφορά αλλά δε μπορεί να το επηρεάσει καθώς για να ξαναλειτουργήσει το σχολείο ή να μην κλείσει, πρέπει ν΄ αλλάξει η απόφαση του υπουργού. Με λίγα λόγια οι γονείς και οι κηδεμόνες ενδεχομένως μαζί με το δήμαρχο Νέστου πρέπει αμέσως να απευθυνθούν στους βουλευτές του νομού Καβάλας.
Σήμερα στο δημοτικό σχολείο της Γραβούνας, όπου υπάρχουν μαθητές σε αριθμό 85, από τα γύρω χωριά, το Γέροντα, τη Ζαρκαδιά και τη Γραβούνα. Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι ήταν πολύ φυσιολογικό οι 35 μαθητές της Πέρνης να μετακινηθούν στη Γραβούνα και να μη γίνει το αντίθετο.
Οι κάτοικοι της Πέρνης ωστόσο παρουσιάζουν ένα άλλο σενάριο το οποίο μάλιστα ανήρτησαν σε ιστοσελίδα προκειμενου να συγκεντρώσουν υπογραφές όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της περιοχής. Το κείμενο που ουσιαστικά περιλαμβάνει και την πρότασή τους, είναι το ακόλουθο:

Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια ισχύει ένας “περίεργος’ νόμος συγκεντρωτισμού σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών, υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολείων κλπ, οι οποίες έχουν μπει στην χοάνη του Καλλικρατικού νόμου -στο όνομα μιας τεράστιας οικονομικής εκστρατείας για περιστολή …..δημοσίων δαπανών- με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται συστηματικά, οι απαραίτητες υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες και μαζί μ΄αυτό και τα δικαιώματα των πολιτών, κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Ένα “θύμα” αυτής της τακτικής, είναι και το δημοτικό σχολείο Πέρνης του δήμου Νέστου Καβάλας, ευρισκόμενο σε άριστη κατάσταση, με όλες τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές και τεράστιο αύλειο χώρο, το οποίο έχει αποφασισθεί ψυχρά, να κλείσει!!!!!. Οι γονείς των μαθητών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ακύρωσης της απόφασης αυτής, ο οποίος κλιμακώνεται αυτές τις μέρες με διάφορες κινητοποιήσεις, με την συμπαράσταση αλληλέγγυων κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Πέρνης. Η λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος είναι να παραμείνει το σχολείο σε λειτουργία, με την φοίτηση σ΄αυτό και μαθητών των διπλανών δημοτικών διαμερισμάτων Ποντολιβάδου και Πετροπηγής, οι οποίοι προς το παρόν μετακινούνται στο σχολείο Ερατεινού, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μακρυνότερη απόσταση από αυτήν που απέχει το σχολείο της Πέρνης. Είναι σημαντικό το να παραμείνει το σχολείο ανοιχτό, πρώτον γιατί είναι τραγικό να κλείνει ένα σχολείο, με εξ ίσου τραγικές συνέπειες που επηρεάζουν όλη την τοπική κοινωνία παντοιοτρόπως, γιατί το εν λόγω σχολείο είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο σχολείο της περιοχής, γιατί έχουν κλείσει ήδη αρκετά σχολεία και συντελείται ένας ακατανόητος συγκεντρωτισμός από σχολεία κάθε βαθμίδας στην έδρα του Δήμου, την Χρυσούπολη.

 

Προηγούμενο άρθρο

Επιχείρηση πρατηρίου υγρών καυσίμων διακόπτει τη λειτουργία της

Επόμενο άρθρο

Σήμερα ο καταρτισμός των ομίλων και η κλήρωση της Γ` Εθνικής - Παίζονται δυο θέσεις στον 1ο όμιλο