Κλειστοί οι επιχειρηματικοί ορίζοντες- Κύμα λουκέτων περιμένουν τα Χριστούγεννα
Το δυσάρεστο τοπίο εντός του οποίου προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις περιέγραψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, στη διάρκεια έκτακτης συνεδριάσεως που πραγματοποίησε η διοίκηση στις 27 Αυγούστου. Ο πρόεδρος μετέφερε στα μέλη τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν ακόμη και η πρωτοβουλία ματαίωσης όλων των εκθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα, ως μορφή αντίδρασης και διαμαρτυρίας έναντι της κυβερνητικής απραξίας. Η ΚΕΕΕ προετοιμάζει ένα τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα αναφορικά με την επιβίωση της επιχειρηματικότητας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ όταν η ΚΕΕΕ θα πραγματοποιήσει τη γενική της συνέλευση κι όπου θα απαιτήσει από όλα τα κόμματα να πάρουν επίσημη θέση.
Απόλυτα απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Άγγελος Τσατσούλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να λάβουν ενεργό μέρος στη διάσωση της οικονομίας, αφού τίποτε πλέον δεν περιμένουν από τους πολιτικούς. Επιβεβλημένη είναι πια η ανάγκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την ανάπτυξη. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν δεν αντιδράσει έγκαιρα ο επιχειρηματικός κόσμος, τότε το κύμα των λουκέτων που θα ξεσπάσει τα Χριστούγεννα θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Επιχειρηματίες που επένδυσαν χρήματα κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοκληρωτικά λόγω των τεράστιων προβλημάτων με το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο απλά επειδή εμπιστεύτηκαν ένα αναξιόπιστο κράτος. Στα επιτεύγματα της κυβέρνησης μπορούν να καταχωρηθούν τα λουκέτα 200.000 επιχειρήσεων και το πέρασμα 150.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην ανεργία, καθώς και η προσπάθεια επαγγελματικής επιβίωσης με τις τράπεζες να βρίσκονται σε αργία επί τρεις μήνες. Σε θεωρητικό επίπεδο, όλα τα κομματικά στελέχη αριστεύουν, αλλά σε συνθήκες λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας μαστίζονται από άγνοια.
Τεράστιο είναι το κύμα αντίδρασης εκ μέρους των Επιμελητηρίων για την πρόθεση κατάργησης του μέτρου των 100 δόσεων. Παρά το γεγονός ότι ήταν το μόνο λειτουργικό μέτρο που έφερε έσοδα στα κρατικά ταμεία, η κυβέρνηση σκοπεύει να το καταργήσει κατόπιν εντολών των ευρωπαίων εταίρων. Το μέτρο θα πρέπει να επανέρθει γιατί ήταν πραγματικά σωτήριο για τις επιχειρήσεις. Η ΚΕΕΕ συζητά με την Τράπεζα Αττικής για συμβάσεις δανείων χαμηλού ύψους έως του ποσού των 40.000 ευρώ που θα έχουν ευνοϊκούς όρους και θα ανακουφίσουν τις μικρές επιχειρήσεις.