Dark Mode Light Mode

Κοινή δράση ΒΙΟΠΑ – ΒΙΠΑ

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος, καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση προς τα Βιοτεχνικά πάρκα της υπόλοιπης Ελλάδος ώστε όλοι μαζί να κινηθούν ταυτόχρονα και να πιέσουν για την επίλυση προβλημάτων που πολλές φορές είναι ίδια, προς την κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία είναι σχετικά παλιά, τώρα όμως επαναθερμαίνεται. Θα προηγηθεί η οριστικοποίηση των οικονομικών μέτρων, ώστε τα υπουργεία να μην έχουνε τον πονοκέφαλο της τρόικα. Τότε όλα μαζί τα βιοτεχνικά πάρκα, απ΄ όλη την Ελλάδα, θ΄ απευθυνθούν στον αρμόδιο υπουργό.

Τα βιοτεχνικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου οκτώ. Κάπου τα προβλήματα είναι ίδια. Σε άλλες περιπτώσεις διαφέρουν. Ενόψει αυτής της συνεννόησης ο Μάκης Παπαδόπουλος πρότεινε ήδη στους συναδέλφους του προέδρους βιοτεχνικών πάρκων να συναντηθούν στην Καβάλα, να συνεργαστούν, να γνωριστούν και να συνεννοηθούν καλύτερα. Τέτοια πρωτοβουλία υλοποιήθηκε και στα τέλη του 2010. Αφορμή τότε ήταν η έκδοση ενός νέου νόμου για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων. Η τότε διοίκηση του ΒΙΟΠΑ Καβάλας συμμετείχε στις συναντήσεις που έγιναν. Δεν υπήρξε όμως συνέχεια.

Τώρα το βιοτεχνικό πάρκο Καβάλας παίρνει μία πιο σοβαρή πρωτοβουλία, παραθέτοντας και μία ενδεικτική ατζέντα συζήτησης. Τις χρεώσεις τελών σύνδεσης δικτύων και καθαριότητας, που δεν παρέχουν προνομιακή μεταχείριση προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα βιοτεχνικά πάρκα, τη συγχώνευση των φορέων ίδρυσης και των φορέων διαχείρισης κάθε βιοτεχνικού πάρκου, την καθυστέρηση και χαμηλή απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με τα ενεργά προγράμματα μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στα βιοτεχνικά πάρκα. Επίσης μπορούν να συζητηθούν και να υπάρξει συμφωνία και θέματα που αφορούν θεσμικά ζητήματα των βιοτεχνικών πάρκων.

Για το θέμα ο Μάκης Παπαδόπουλος είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:

 

«Κάνουμε ένα κάλεσμα για μία συνάντηση, μία ημερίδα στο νομό Καβάλας, για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των προβλημάτων που αφορούν τα βιοτεχνικά πάρκα. Να καταγραφούν όλα αυτά τα προβλήματα. Από κει και πέρα κάνουμε μία πρόταση, να βγάλουμε μία επιτροπή (τριμελή), για να μπορέσουμε από κοινού να κατέβουμε στον υπουργό και ν΄ αναφέρουμε όλα αυτά τα προβλήματα στα υφιστάμενα πάρκα».

ΕΡ: Τα προβλήματα είναι παντού ίδια με λίγα λόγια;

ΑΠ: «Όχι φυσικά. Το δικό μας το ζήτημα είναι να προκηρυχθεί και να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Όπως καταλαβαίνεται αυτό για το νομό Καβάλας και τους επαγγελματίες είναι έτσι ένα προνόμιο το οποίο θέλουμε να κάνουνε χρήση σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Άλλα βιοτεχνικά πάρκα έχουνε διάφορου τύπου προβλήματα. Όπως έχουνε τέλη καθαριότητας, ή τέλη συνδέσεων που κάνουνε οι επαγγελματίες, κι αυτό πηγαίνει σύμφωνα με τα μέτρα του κτιρίου, τα οποία είναι δυσβάστακτα. Είναι κι άλλα ζητήματα, τα οποία αφού τα καταγράψουμε, από κοινού, να κάνουμε την επαφή με τον υπουργό και να συζητήσουμε μαζί του για όλα αυτά τα θέματα».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Συζητήθηκαν θέματα λαϊκών αγορών

Επόμενο άρθρο

Τα μέλη των ΚΑΠΗ Καβάλας αποχαιρετούν το καλοκαίρι