Το απόγεμα της Τετάρτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων, «Νικόλαος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «Ανάδειξη – ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Παγγαίου όρους», όπου είχαν προσκληθεί να μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος ζήτησε την οργάνωση και την εξέλιξη της συζητήσεως, έτσι ώστε να προκύψουν συγκεκριμένες κινήσεις. Όπως θύμισε ο κ. Μαρκόπουλος, κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις με άξονα την ανάδειξη του Παγγαίου, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε σειρά συμπερασμάτων είτε διότι δεν ήταν εφαρμόσιμα, είτε διότι η διοίκηση δεν κατάφερε να τα φέρει εις πέρας εξαιτίας των συνθηκών.
Η σύσκεψη της Τετάρτης είχε ως στόχο τη διεξαγωγή συμπερασμάτων που θα είναι εφικτά προκειμένου να επιλεγούν τα πλέον πρόσφορα. Το όρος Παγγαίο διαθέτει άπειρες ομορφιές και δυνατότητες, αλλά οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επιλέξουν κάποια μέτρα που θα τα φέρουν εις πέρας. Μόνο έτσι ο σχεδιασμός θα είναι αποτελεσματικός.
Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που έλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης της συσκέψεως από κοινού με το Θόδωρο Μαρκόπουλο, εξήγησε ότι η θεματική συνάντηση ήταν απόρροια «οχλήσεων» των εμπλεκόμενων φορέων και είχε ως στόχο την ανάπτυξη του Παγγαίου όρους. Αρκετοί φορείς επισκέφθηκαν τον κ. Αναστασιάδη στο γραφείο του, θέτοντάς του το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο δήμαρχος συζήτησε το ίδιο θέμα και με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Έτσι προέκυψε η κοινή πρωτοβουλία της συσκέψεως με ζητούμενο την κατάθεση προτάσεων και τη χάραξη στρατηγικής βήμα – βήμα.
Ο Φίλιππος Αναστασιάδης αποφάνθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να οργανωθούν και να εξασφαλίσουν ετοιμότητα ενόψει ΕΣΠΑ, προκειμένου να κατατεθούν σχετικές προτάσεις. Ο δήμος προσπαθεί να αξιοποιήσει το Δασικό Χωριό παρά τα πολλά προβλήματα. Αν δε σταθεί εφικτή η αξιοποίηση του Δασικού Χωριού μέσω του επενδυτή, τότε η ανάληψη της αρμοδιότητας θα μετατεθεί στη δημοτική αρχή Παγγαίου.
Ο Γιάννης Πρασίνης, που παραβρέθηκε στη σύσκεψη ως πρόεδρος του Συλλόγου Χιονοδρομίας – Ορειβασίας Καβάλας έκανε λόγο για ένα πρώτο βήμα της νέας διοικήσεως που έχει μπροστά της επαρκή χρόνο, προκειμένου να δρομολογήσει κατάλληλες ενέργειες. Απόψεις κατατέθηκαν στη διάρκεια της συσκέψεως, έστω κι αν τελικά δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα δρομολογηθούν. Βεβαίως, δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου θα υπάρξουν, όπως για παράδειγμα οι προστατευμένες περιοχές που ως αρμοδιότητα ανήκουν στο δασαρχείο. Από τα πρωταρχικά βήματα όμως θα πρέπει να είναι η βελτίωση του δρόμου που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση ώστε να εξασφαλισθεί η πρόσβαση.
Ο σύλλογος καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να μη χαθεί ο «κωδικός» του χιονοδρομικού κέντρου, να μη χαθεί δηλαδή η άδεια λειτουργίας του. Η παράταση της αδείας απαιτεί την κατάθεση σειράς εγγράφων προς τον ΕΟΤ. Για το θέμα μεριμνά μηχανικός ενώ και η περιφέρεια δεσμεύθηκε να βοηθήσει. Οι φορείς αναμένουν την επόμενη πρόσκληση από τους διοργανωτές.
Παρόντας στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού-Αιμοδοτικού Συλλόγου Ακροβουνίου και πρώην δασάρχης Δημήτρης Παπαδόπουλος, που όμως δεν έμεινε ικανοποιημένος από την έναρξη της συσκέψεως. Κυρίως, εξαιτίας της πρόθεσης που διαφάνηκε να μοιραστούν στους συλλόγους τα λυόμενα του δασαρχείου, στοιχείο που δεν προδικάζει υψηλούς στόχους για την ανάδειξη του Παγγαίου. Οι συγκεκριμένες κατασκευές είχαν τοποθετηθεί επί θητείας του στο δασαρχείο και σε υψόμετρο 1.300 μέτρων ώστε να λειτουργήσουν ως δασικό χωριό.
Η τοποθέτηση είχε γίνει σε συνεννόηση με τον πρώην δήμο Πιερέων, που θα αναλάμβανε και την αρμοδιότητα της λειτουργίας του δασικού χωριού. Σύμφωνα με τα όσα άκουσε όμως ο κ. Παπαδόπουλος στη σύσκεψη, οι λυόμενες κατασκευές θα διανεμηθούν στους τοπικούς συλλόγους για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, κάτι επιπόλαιο με το οποίο προσωπικά διαφώνησε. Ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησε ωστόσο θετικά στοιχεία την πρόταση για τη σύσταση φορέα διαχείρισης και την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, που είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη του όρους.
Άποψη που πρεσβεύει ο ίδιος εδώ και χρόνια, εξηγώντας ότι η έλλειψή τους είναι η αιτία αποτυχίας για την ένταξη πολλών έργων αξιοποίησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Εάν δε συνταχθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη, κανένα πρόγραμμα δε θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση έργων ανάδειξης του Παγγαίου. Προ ενός έτους μια παρόμοια σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί με ευθύνη του δήμου Παγγαίου και με παρόντα τον πρώην περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, όπου ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τις μάταιες προσπάθειες ανάδειξης του όρους.
Θετική ήταν κατά τον κ. Παπαδόπουλο η συμφωνία για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης, απαραίτητο στοιχείο για ομόφωνη προώθηση της διαδικασίας αναδείξεως. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αξιοποίηση, ιδίως εάν οι εμπλεκόμενοι φορείς καταλήξουν στο πλαίσιο δράσεων για την ανάδειξη του όρους. Εντός του 2015 πάντως, το δασαρχείο θα εκπονήσει το δεκαετές ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για το Παγγαίο εντός του οποίου θα εντάξει κάποιες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη. Άρα, το δασαρχείο από την πλευρά του μπορεί να εντάξει κάποια έργα των οποίων η πορεία και υλοποίηση θα είναι νόμιμη. Η γραφειοκρατία και η περίπτωση των προστατευμένων περιοχών δε θα πρέπει να τρομάξει και να αποτρέψει τους αρμοδίους από τη δρομολόγηση της ανάδειξης.