Ένας εκ των παλιότερων φαρμακοποιών της Καβάλας είναι ο Θόδωρος Γεωργιάδης, που χθες το πρωί σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις και τη ψήφιση του νομοσχεδίου που εξοντώνει τους μικρομεσαίους συναδέλφους του. Ύστερα από τις αλλαγές στη συνταγογράφηση, οι υπεύθυνοι προχωρούν και στο τομέα διανομής των φαρμάκων. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης που γνωρίζουν πολύ καλά το ποιόν των κατευθυνόμενων υπουργών και το ποιόν των άβουλων βουλευτών που υπερψήφισαν το νόμο άνευ αναγνώσεως, έβαλαν ταφόπλακα στη φαρμακευτική περίθαλψη της χώρας. Συνηθίζω να είμαι συγκαταβατικός και να αποφεύγω τις ακραίες τάσεις, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα επιτελέσθηκε ένα μεγάλο έγκλημα προκειμένου να παραχωρήσουν στα μεγάλα κεφάλαια παραγωγής των φαρμάκων και τον τομέα της διακινήσεώς τους».
Ο κ. Γεωργιάδης μας μίλησε για την οργή και την αγανάκτηση που επικράτησε στη διάρκεια της γενικής συνελεύσεως του κλάδου, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τους συνδικαλιστικούς φαρμακευτικούς φορείς της Αθήνας και του Πειραιά. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ προσπάθησε να βγάλει μόνος του τα κάστανα από τη φωτιά, αλλά δυστυχώς εκείνο που έπιασε ήταν μόνο κάρβουνα. Του κάλυψαν τα μάτια με τα δήθεν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (μη αποζημιωνόμενα φάρμακα) στο πλαίσιο ενός καταναλωτικού παιχνιδιού της κυβερνήσεως.
Επιχειρείται να δοθεί η διανομή των σκευασμάτων εκτός φαρμακείων όπου τα παιχνίδια με την τιμή θα είναι διαφορετικά κι όπου το φάρμακο θα μετατραπεί από είδος πρώτης ανάγκης σε καταναλωτικό αγαθό. Κάπως έτσι θα αυξηθεί η κατανάλωση των σκευασμάτων και μάλιστα τοις μετρητοίς. Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες θα διαχειρίζονται τα φάρμακα από το στάδιο παραγωγής έως το στάδιο της πώλησης, εξασφαλίζοντας κέρδος όχι μόνο από τις χοντρεμπορικές αλλά και από τις τιμές λιανικής πωλήσεως. Αυτό σημαίνει ότι μια ελαφριά μείωση του ενδιάμεσου κέρδους, τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα των φαρμακείων είναι μεγάλα, θα οδηγήσει και σε εξαφάνιση του φαρμακευτικού κλάδου.
Σήμερα πια οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να εντοπίσουν το νομικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει τη συνένωση σε μεγάλες μονάδες, κάτι που η κυβέρνηση μεθοδευμένα απέφευγε να επιτρέψει επί 17ετια στους φαρμακοποιούς, στοχεύοντας στο να ευνοήσει τις μεγάλες εταιρείες. Τα τραστ που θα δημιουργηθούν θα διαχειρίζονται δηλαδή την παραγωγή – αγορά των φαρμάκων, γεγονός που θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν οι φαρμακοποιοί. Ευτυχώς που υπάρχει ο συνεταιρισμός, παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, που στήριξε τον κλάδο στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ενώ και ο κόσμος από την πλευρά του υπέμενε και υποστήριζε τον κλάδο, νιώθοντας σιγουριά ότι δε θα μείνει χωρίς φαρμακευτική κάλυψη.
Στη μεθόδευση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης και η εξαφάνιση των συνεταιρισμών, διότι κι αυτοί αντιτίθενται στα πολιτικά παιχνίδια. Μπορεί ο νέος νόμος να μην αλλοίωσε τα πληθυσμιακά κριτήρια, διαφοροποίησε όμως τις αποστάσεις. Οποιοσδήποτε φαρμακοποιός της επαρχίας δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί στο κέντρο της Καβάλας, ενώ αυστηροί είναι οι κανόνες για τη λειτουργία φαρμακείων απέναντι από το νοσοκομείο.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι κάποιοι Αθηναίοι ετοίμασαν το νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Τα φαρμακεία ουδέποτε ήταν εμπορικές επιχειρήσεις αλλά στο εξής οι πελάτες εάν δεν έχουν στην τσέπη τους μετρητά δε θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους. Πάντως, οι φαρμακοποιοί δεν παραδίδουν τα όπλα και πιστεύουν ότι θα βρεθεί ο τρόπος να καταρριφθούν όσα μεθοδεύθηκαν μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών. Επίσης, το ΣτΕ ακύρωσε το πλαφόν της συνταγογράφησης με το σκεπτικό ότι υπερέχει η ανάγκη του πολίτη να προμηθευτεί τα φάρμακά του.
Εξοντωτικό χαρακτηρίσθηκε το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων εξαιτίας του οποίου καταστράφηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Δε θα υπάρχουν καταστάσεις εφημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων. Τα ψεύδη που προσπαθούν να καλυφθούν και η αντιμετώπιση του κλάδου έχει εξοργίσει άτομα, όπως ο πρόεδρος του ΠΦΣ ο οποίος ζήτησε τη διαγραφή του από τις τάξεις της ΝΔ κι ομοίως έπραξε η διοίκηση της ένωσης φαρμακοποιών της ΝΔ. Ηττημένοι, προδομένοι από τους πολιτικούς και γελασμένοι νιώθουν οι φαρμακοποιοί της χώρας γνωρίζοντας ότι όσα έπαθαν δεν ήταν προαπαιτούμενα της τρόικα αλλά μεθοδεύσεις των μεγάλων συμφερόντων. Συμφερόντων που εξυπηρετήθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο και τα ΜΜΕ της Αθήνας. Σε αντιδιαστολή, μόνο τα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης κατανόησαν και στήριξαν τον αγώνα των φαρμακοποιών, κατέληξε ο Θόδωρος Γεωργιάδης.
=