Dark Mode Light Mode

Κουνουπομαχία…

Ανάμεσα σε Γιαννακίδη-Παυλίδη και ιδιώτες

Περιπλέκεται η κατάσταση σχετικά με το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΑΜΘ. Χθες ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης αμφισβήτησε την είδηση, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση του έργου επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η διοίκηση της Περιφέρειας ισχυρίζεται το αντίθετο κι έχει αρχίσει αλλού τις προετοιμασίες κι αλλού τους ψεκασμούς. Χθες το πρωί βρέθηκε στην Καβάλα ο Διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Διεύθυνσης Υγείας Λουκάς Γεωργίου. Συναντήθηκε με αντίστοιχους υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Καβάλας στη κατεύθυνση άμεσης έναρξης των ψεκασμών στην ανατολική πλευρά του νομού. Σήμερα θα είναι στην Καβάλα ο ανάδοχος του έργου που θα έχει παρόμοια συνάντηση με την επιτροπή παρακολούθησης της Π.Ε. Καβάλας. Το δε ελικόπτερο βρίσκεται σταθμευμένο στην ευρύτερη περιοχή της Κεραμωτής.

«Ο ίδιος ο Άρης Γιαννακίδης μου είπε τη Δευτέρα ότι το Ελεγκτικό ενέκρινε τη σύμβαση» επανέλαβε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς. Πιθανό είναι αυτή η ενημέρωση να είναι μόνο προφορική. Σύντομα πάντως πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μην υπάρχουν δηλώσεις όπως αυτή του κ. Παυλίδη. «Ψεκάζουν τον κόσμο με ψέματα» δήλωσε ο Γιώργος Παυλίδης. Στο όλο θέμα δεν αποκλείεται να μπλέκονται και οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για έργο δύο ετών και πολλών χρημάτων. Σε βάρος του ανάδοχου αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ υπάρχει από καιρό καταγγελία ανταγωνιστή. Η καταγγελία αυτή μιλά για «φωτογραφικό» διαγωνισμό.

Σχετικό είναι το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας egnatiapost: Ο πόλεμος εναντίον των κουνουπιών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας εμπόλεμης περιόδου: Εξαγγελίες, διαψεύσεις, έκδηλη ανησυχία για τις συνέπειες ένθεν κακείθεν και πολίτες δικαιολογημένα ανήσυχους για το μέλλον να μην ξέρουν τι να πρωτοπιστέψουν: Τους διοικούντες, που έπειτα από αλλεπάλληλες διαψεύσεις ανακοίνωσαν πως το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για δυο χρόνια εγκρίθηκε επιτέλους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει ήδη ξεκινήσει ή τους αντιπολιτευόμενους που κάνουν λόγο για ψεκασμούς με ψέματα; Πάντως, η Γραμματεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου δηλώνει πως το πρόγραμμα δεν πρόκειται να εγκριθεί πριν από την ερχόμενη Παρασκευή.«Πήραμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ξεκινάμε», δήλωσε στην EgnatiaPost ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, σημειώνοντας ότι οι ψεκασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, ενώ την Τετάρτη 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στην Καβάλα προκειμένου να αποφασιστεί το πρόγραμμα των ψεκασμών.

«Η αλήθεια είναι ότι η έναρξη του προγράμματος καθυστέρησε σημαντικά μέχρι να πάρουμε την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου, αλλά χρόνος υπάρχει ακόμα», υπογράμμισε ο κ. Γρανάς, προσθέτοντας ότι κανονικά η προνυμφοκτονία ξεκινά τον Απρίλιο, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για την αντιμετώπιση και των ώριμων κουνουπιών. Η καταπολέμηση των κουνουπιών έχει στόχο την αντιμετώπιση δυο κύριων απειλών: του ιού του Δυτικού Νείλου (σ.σ. πέρυσι παρά τον συναγερμό υπήρξαν κρούσματα και θύματα στην περιοχή) και την ελονοσία, που επιστρέφει απειλητικότερη και θεωρείται πιθανόν να εκδηλωθεί στην περιοχή του Έβρου. «Ψεκάζουν τον κόσμο με ψέματα», δήλωσε από την πλευρά του στην EgnatiaPost ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», Γιώργος Παυλίδης. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε ότι η παράταξή του έχει επιστήσει από το 2011 επανειλημμένως την προσοχή στην περιφερειακή αρχή για τις γραφειοκρατικές παγίδες που μπορεί να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν το πρόγραμμα, με δεδομένη και την απειλή που συνιστά ο ιός του Δυτικού Νείλου, αλλά δίχως αποτέλεσμα.«Πέρυσι είχαμε και θανάτους, καθώς και βαρύτατα παθόντες που σήμερα είναι βαριά ανάπηροι. Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι απέτυχε παταγωδώς με τους κινδύνους που τούτο συνεπάγεται για τον πληθυσμό. Η κατάσταση με τα κουνούπια έχει γίνει αφόρητη, οι πολίτες δικαίως ανησυχούν και αυτοί συνεχίζουν να παίζουν με τον πόνο της κοινωνίας. Όχι, δεν υπάρχει έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και φυσικά ψεκασμοί δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, ενώ όσο καθυστερεί η έναρξη του προγράμματος, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

«Μακάρι να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην ΑΜΘ, αν και δεν είμαι σε θέση να πω ότι επιβεβαιώνεται, αρμοδίως, η ύπαρξη θετικής απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι κρίμα στη βάσανο των κουνουπιών να προστίθενται και αναλήθειες», σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα να υποφέρουν οι πολίτες από τα κουνούπια και την ίδια στιγμή να είναι βέβαιο ότι οι ψεκασμοί δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα ούτε στην ανακούφιση των ανθρώπων, ούτε στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξαιτίας του ότι έχουμε ξεπεράσει (πλέον) τα μέσα Ιουνίου. Άλλωστε ψεκασμοί σε επιστημονική, ολοκληρωμένη, αειφορική και φιλοπεριβαλλοντική βάση δεν μπορούν να γίνουν τέτοια εποχή. Μην ξεχνάτε ότι τα κουνούπια δεν έχουν καταπολεμηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της ανικανότητας της διοίκησης και αυτό γεννά ανησυχία, όσο και ευθύνες», κατέληξε ο κ. Μαρκόπουλος.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Κόσμος στο γήπεδο που λειτουργεί με εθελοντές

Επόμενο άρθρο

Χοροί του κόσμου 2013