Όλος ο καλός ο κόσμος της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ήταν από το πρωί χθες στο πρωτοδικείο Καβάλας. Αρκετοί πρόσφατοι συνταξιούχοι, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Γιώργος Τσιμενίδης, αλλά κι ο επί σειρά ετών διευθυντής του εργοστασίου Νίκος Σίμογλου. Χθες η υπόθεση των συνταξιούχων αναβλήθηκε για να δικαστεί το Σεπτέμβρη. Εκδικάστηκε όμως κανονικά η υπόθεση του Ν. Σίμογλου.
Οι συνταξιούχοι των προηγούμενων ετών έκαναν αγωγή στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, για τα χρήματα που αυτή δεν τους πληρώνει. Μία ακόμη φορά έδειξαν καλή διάθεση, δέχτηκαν η υπόθεση να αναβληθεί, για να δικαστεί το Σεπτέμβριο. Έλαβαν εδώ και καιρό πολλές υποσχέσεις για να πληρωθούν, χωρίς όμως η εταιρία να τηρήσει το λόγο της.
Σε άλλη αίθουσα του δικαστηρίου συζητήθηκε αγωγή του Νίκου Σίμογλου κατά της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, για την αποζημίωση που πήρε όταν το 2011 ουσιαστικά απολύθηκε από την εταιρία.
Ο Νίκος Σίμογλου παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία άλλα διευθυντικά στελέχη που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, είχαν όλα διαφορετική αντιμετώπιση από την εταιρία, ο ίδιος σαν αποζημίωση, εισέπραξε πολύ λιγότερα χρήματα.
Μάρτυρας υπέρ των απόψεων του Ν. Σίμογλου κατέθεσε ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Τσιμενίδης. Άλλος εργαζόμενος της εταιρίας από την Αθήνα, υπεύθυνος μισθοδοσίας κατέθεσε υπερασπιζόμενος τις απόψεις της εταιρίας.
Το δικαστήριο έδωσε μεγάλη σημασία στην υπόθεση, άκουσε όλα τα στοιχεία και της μιας και της άλλης πλευράς. Θα εκδώσει την απόφασή του προσεχώς.
Προκάλεσε εντύπωση ωστόσο ότι οι προηγούμενοι διευθυντές του εργοστασίου – αναφέρθηκαν συγκεκριμένα τα ονόματα των Δροσίδη, Ηλιόπουλου, Στρατή – αποζημιώθηκαν υπό άλλες εντελώς συνθήκες, με αυτές που ίσχυσαν στην περίπτωση του Ν. Σίμογλου.
Μετά τη δίκη για το Ν. Σίμογλου, ο Γ. Τσιμενίδης μίλησε στην εφημερίδα μας, όχι τόσο για τα δικαστήρια χθες, όσο για την πορεία της εταιρίας. Είπε τα εξής:
«Η εταιρία κινείται μέσα σε μία αγορά η οποία είναι ανάκατη, είναι η αγορά πολύ πεσμένη, σε κρίση, σε ύφεση, με οικονομικά προβλήματα, ότι η πορεία της έχει να κάνει με αυτή την οικονομία. Ήδη γίνεται προσπάθεια, αγώνας, προκειμένου να ξεπερασθεί αυτή η κρίση. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα, επιτυχώς, θα έρθουνε καλύτερες ημέρες, κι αυτό προσδοκούμε να συμβεί το επόμενο διάστημα. Πάντως λόγω της περιόδου του καλοκαιριού δεν υπάρχουν λιπάνσεις. Κάθε χρόνο υπήρχε αυτή η κοιλιά, αυτή η κάμψη. Έτσι συμβαίνει και τώρα σε μεγαλύτερο βαθμό βέβαια κι ελπίζουμε μετά από ένα – δύο μήνες ξανά θα υπάρξει μία ανάκαμψη σχετικά με την παραγωγή και τις πωλήσεις».
ΕΡ: Από τη ΔΕΠΑ, ησυχία,…οι πληρωμές κανονικά;
ΑΠ: «Ναι…ναι. Υπάρχουνε οι πρώτες ύλες. Με τη ΔΕΠΑ υπάρχει συνεργασία. Όλα πάνε καλά, κυλούν ομαλά. Από κει και πέρα το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αγορά είναι πεσμένη και λόγω καλοκαιριού και λόγω της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα. Πιστεύω στο επόμενο διάστημα να έρθουνε καλύτερες ημέρες».
ΕΡ: Το πρωί στο δικαστήριο ήταν συνταξιούχοι της ΒΦΛ που δεν πληρώνονται. Τελικά τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;
ΑΠ: «Οι συνταξιούχοι μας έχουνε απόλυτο δίκιο. Έχουνε αποχωρήσει και το 2010 και το 2011 και το 2012 και δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις. Είναι προϊόν της κακής οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην εταιρία, λόγω του ότι υπάρχει κρίση στη χώρα. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όταν το εργοστάσιο δεν παράγει στο βαθμό που θα έπρεπε να παράγει, δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα… κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα να σταθεί πρωτίστως η διοίκηση της εταιρίας στο ύψος των περιστάσεων και ν΄ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είναι πράγματα τα οποία είναι γνωστά, είναι προβλεπόμενα και δεν είναι κάτι απρόβλεπτο, προκειμένου να μπορεί η εταιρία ν΄ ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στο μεγαλύτερό κεφάλαιό της που είναι οι εργαζόμενοι».