Dark Mode Light Mode

Λίγες ελπίδες για την εξισωτική αποζημίωση

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του νομού Καβάλας, μαζί με τον συνάδελφό του πρόεδρο των κτηνοατρόφων της Δράμας, ήταν χθες στην Αθήνα, σε μία μεγάλη σύσκεψη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου. Στην ίδια συζήτηση συμμετείχαν κι άλλοι εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Κομοτηνή, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, αλλά κι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Συζητήθηκαν τα προβλήματα από τις εντελώς άδικες πετσοκομμένες εξισωτικές αποζημιώσεις, γνωστά προβλήματα που οι κτηνοτρόφοι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ανέδειξαν με τις διαμαρτυρίες τους τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να διορθωθεί το πρόβλημα, καθώς όπως ισχυρίζεται ο κυβερνητικός παράγοντας οι βοσκότοποι που έχουν γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το έτος 2013 είναι μια οριστική διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τις αποζημιώσεις του «13 και τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται διορθώσεις και δίκαιες εξισωτικές αποζημιώσεις για το 2014 και το 2015.
«Δε βλέπω φως στο τούνελ» είπε ο κ. Δημόπουλος, που σημείωσε ότι από τη μια η κυβέρνηση δε μπορεί να διορθώσει τα ποσά των αποζημιώσεων, από την άλλη οι κτηνοτρόφοι είναι σε αναβρασμό, καθώς είναι γνωστό ότι άλλα χρήματα περίμεναν κι άλλα εισέπραξαν. Παρά το ότι το δίκιο της ελληνικής πλευράς αναγνωρίζεται είναι τόσο περίπλοκο το θέμα, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι άμεσα δε μπορεί να διορθωθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο θα δοθούν κι άλλα χρήματα για τις εξισωτικές αποζημιώσεις, αλλά τα χρήματα αυτά θα είναι και πάλι λίγα στο πνεύμα των αποζημιώσεων που έχουν ήδη γίνει. ¨Ετσι οι κτηνοτρόφοι κατάλαβαν χθες από τη σύσκεψη ότι δίκαιες αποζημιώσεις θα περιμένουν του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση.
Στην ίδια σύσκεψη που έγινε χθες, τέθηκε το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, που πλήττει κάθε μέρα και περισσότερα πρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Το υπουργείο υπόσχεται και σε αυτή την περίπτωση αποζημίωση των ζώων, όμως η διαδικασία για την εξασφάλιση της αποζημίωσης δεν τηρείται. Δηλαδή ένα πρόβατο λίγο πριν πεθάνει λόγω του καταρροϊκού πυρετού πρέπει να διαταγή κτηνιάτρων της περιφερειακής ενότητας να οδηγηθεί στη σφαγή και στη συνέχεια σε καύση. Τότε μόνο επιβεβαιώνεται ο θάνατος του ζώου κι αυτό αποζημιώνεται.
Σήμερα η διαδικασία δε γίνεται έτσι, καθώς τα ζώα πεθαίνουν και κτηνίατροι επειδή είναι λίγοι δεν προλαβαίνουν να εκδώσουν την απόφαση ή τη διαταγή για σφαγή και καύση του ζώου. Έτσι ζώα θα πεθαίνουν χωρίς να επιβεβαιώνεται ο θάνατός τους και η αιτία του θανάτου τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κατά τ΄ άλλα το κράτος υπόσχεται αποζημίωση μέχρι και 140 ευρώ για κάθε πρόβατο που πέθανε από καταρροϊκό πυρετό, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν είναι σίγουροι ότι θα εισπράξουν αυτές τις αποζημιώσεις καθώς φοβούνται από τη μια ότι το κράτος δεν έχει τόσα πολλά χρήματα, μια και τα ζώα που πεθαίνουν είναι πολλά στον αριθμό, από την άλλη φοβούνται ότι το κράτος θα επικαλεσθεί ότι σωστή διαδικασία για τη θανάτωση του ζώου, προκειμένου να γλυτώσει μεγάλα ποσά αποζημιώσεων.
Περισσότερο για το τι θα γίνει με τις εξισωτικές αποζημιώσεις και τον καταρροϊκό πυρετό αναμένονται από το Νίκο Δημόπουλου σήμερα ή το αργότερο αύριο που θα επιστρέψει στην Καβάλα.

Προηγούμενο άρθρο

Η νέα δημοτική αρχή Καβάλας θα πρέπει να τακτοποιήσει και το προσωπικό των γηπέδων

Επόμενο άρθρο

ΑΟΚ- Εθνικός Αλεξανδρούπολης 2-1: Βρίσκει ρυθμό ο Παππάς