Dark Mode Light Mode

Λόγω αυστηρών ελέγχων το τσιγαράκι σας και στο πεζοδρόμιο…

Στο πεζοδρόμιο κι έξω ακριβώς από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βγαίνουν πλέον οι μανιώδεις και αμετανόητοι καπνιστές προκειμένου να επιδοθούν στη συνήθειά τους, αφού οι αντικαπνιστικοί έλεγχοι είναι διαρκείς και συστηματικοί. Περί αυτού μας διαβεβαίωσε και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η επιβολή του νόμου ελέγχεται οποιαδήποτε ημέρα και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση τότε βεβαιώνεται και το σχετικό πρόστιμο.

Το πρόστιμο αρχίζει από τα 500 ευρώ στους μικρούς οικισμούς και 600 ευρώ στους μεγάλους οικισμούς, αλλά διπλασιάζεται σε κάθε νέα παράβαση. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δε συμμορφώνονται δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τις 10.000 ευρώ. Τα πρόστιμα δεν αφορούν μόνο στους πελάτες αλλά κυρίως στους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που με την ανοχή τους επιτρέπουν την παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου. Στο κέντρο της πόλης για παράδειγμα, υπάρχουν καταστήματα με μία, δύο ή ακόμη και τρεις βεβαιωμένες παραβάσεις, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο σφράγισης του μαγαζιού τους στην τέταρτη κατά σειρά παράβαση.

Κατόπιν των συστηματικών ελέγχων που διενεργούνται αποδεικνύεται ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό διαπιστώνεται συμμόρφωση με τον αντικαπνιστικό νόμο. Υπήρξαν πάντως και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε πελάτες ύψους 50 ευρώ, τα οποία αναγκάστηκαν να πληρώσουν στο ταχυδρομείο ή στην εφορία. Ο κ. Παπαδόπουλος μας εξήγησε επίσης ότι το προσωπικό της υπηρεσίας ασχολείται με την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα και με τις αυστηρές εντολές του υπουργείου υγείας για παύση του καπνίσματος στους προαναφερόμενους χώρους. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας κινδυνεύουν με πειθαρχικές ευθύνες περί παραμέλησης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.

Επιπρόσθετα, με τη διενέργεια ελέγχων έχει επιφορτισθεί και η αστυνομία, άρα τα όργανα στη διάρκεια της περιπολίας τους έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώνουν παραβάσεις. Η διεύθυνση έχει χορηγήσει στους αστυνομικούς αλλά και στους λιμενικούς τα σχετικά μπλοκάκια, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και από μικτά κλιμάκια.

Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν αφορά μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε ιδρύματα (νοσοκομεία – σχολεία – υπηρεσίες), καθώς και σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Οκτώ εργαζόμενοι της διευθύνσεως υγείας ασχολούνται με τους ελέγχους, ενώ δεκτές γίνονται και καταγγελίες οι οποίες διατυπώνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 της Αθήνας.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Σάββας Εμφιετζής εξηγεί περί ελεγχόμενης στάθμευσης & καρτών ΑμΕΑ

Επόμενο άρθρο

Δήλωση Γρανά για τα διόδια