Η περίοδος της σαρακοστιανής νηστείας κάνει ακόμη πιο ανυπόμονους τους καβαλιώτες, ενόψει της γιορτής του Πάσχα και της ακαταμάχητης μυρωδιάς του ψημένου πασχαλινού οβελία. Το ελληνικό έθιμο που τηρείται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο απαιτεί και το καθιερωμένο ρεπορτάζ με θέμα την έρευνα τιμών όπως αυτές θα διαμορφωθούν στην τοπική αγορά. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Νίκος Δημόπουλος μας εξήγησε ότι μεγάλη είναι η φετινή μείωση που σημειώνεται στο ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας των ασθενειών του 2014 που καταγράφηκαν και υπολογίζεται σε ποσοστό 20 – 30% για την περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
Γεγονός που συνεπάγεται και την αύξηση της τιμής πώλησης κατά 0,50 έως και 1,00 ευρώ ανά κιλό συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικότερα, πέρσι τα αρνιά και κατσίκια κοστολογούνταν 5 – 5,5 ευρώ και φέτος θα κοστίζουν 6 – 6,5 ευρώ ανά κιλό. Βεβαίως, η τιμή αφορά στους παραγωγούς των ντόπιων κρεάτων. Η τελική τιμή που θα πληρωθεί από τους καταναλωτές θα διαμορφωθεί αναλόγως με το καθεστώς κέρδους έκαστου κρεοπώλη.
Αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν ήδη συμφωνήσει τις τιμές πώλησης των σφαγίων, υπάρχουν όμως και ορισμένοι που αναμένουν τις τελευταίες ημέρες προσδοκώντας την εξασφάλιση καλύτερης τιμής. Ο εορτασμός του καθολικού Πάσχα που προηγείται χρονικά και μεταφράζεται σε εξαγωγές προς Ιταλία θα δημιουργήσει συνθήκες τεχνητής έλλειψης κρεάτων. Αναφορικά με τα εισαγόμενα κρέατα που και φέτος θα πωλούνται στα πολυκαταστήματα, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων επεσήμανε ότι αυτά θα πρέπει να φέρουν απαραιτήτως τις νόμιμες σφραγίδες και τις διευκρινίσεις προέλευσης. Σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα επιλογής των προϊόντων που θα επιλέξουν και θα αγοράσουν.
Ο κ. Δημόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη να ενισχύσει προσωρινά με προσωπικό την κτηνιατρική υπηρεσία Καβάλας και μας εξήγησε ότι η διαδικασία αφορά στις αδειοδοτήσεις σφαγής ενόψει του Πάσχα. Όταν ωστόσο λήξει η προθεσμία, η υπηρεσία θα απομείνει και πάλι με τρεις μόνο κτηνιάτρους οι οποίοι θα προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται στη διαρκή παρουσία κτηνιάτρων στις μονάδες τους προκειμένου να προλαμβάνονται οι ασθένειες των ζώων.