Συνεργεία της ΔΕΥΑΚ εργάστηκαν το πρωί στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Βελισσαρίου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου, προκειμένου να καθαρίσουν από τα λύματα υπόγεια καταστημάτων.
Το βασικό περιστατικό έγινε τις προηγούμενες ημέρες κι οι καταστηματάρχες το αντιλήφθηκαν τη Δευτέρα. Αιτία η έντονη μυρωδιά στα καταστήματά τους. Όπως όλα δείχνουν ο αγωγός αποχέτευσης φράκαρε, υπήρξε πρόβλημα υπερχείλισης, στο σημείο που προαναφέραμε και πολλά λύματα βρέθηκαν – υπογείως πάντα – στα υπόγεια των καταστημάτων.
Το περιστατικό δε συνέβη πρώτη φορά. Φαίνεται ότι οι καταστηματάρχες στις προηγούμενες περιπτώσεις έδειξαν καλή διάθεση, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΚ να μην φροντίσει ώστε να δώσει μόνιμη και οριστική λύση. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα στον αγωγό, υπήρξε στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Η υπερχείλιση όμως σε κάθε τέτοια περίπτωση, σημειώνεται αρκετά μακριά από το σημείο του προβλήματος, στην γωνία της οδού Βενιζέλου και Βελισσαρίου, κι έχει πάντα την ίδια κατάληξη, δηλαδή λύματα να καταλήγουν σε υπόγεια καταστημάτων.
Από προηγούμενα περιστατικά οι καταστηματάρχες ήξεραν τον κίνδυνο που διατρέχουν τα υπόγειά τους κι έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τα χρησιμοποιούσαν. Κάποιοι αντίθετα έπαθαν οικονομική ζημιά.
Η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί να τους συμπαρασταθεί. Βοηθάει για τον καθαρισμό και την απολύμανση των υπογείων, δείχνει καλή διάθεση, αλλά πια αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να επανέλθει και να λύσει οριστικά το πρόβλημα.
Ένας από τους επαγγελματίες που το αντιμετωπίζουν είναι ο Ιωάννης Μουχταρίδης που μίλησε χθες στην εφημερίδα μας, λέγοντας τα εξής: «Το πρόβλημα είναι το αποχετευτικό στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε άλλα σημεία στην Καβάλα. Στους κεντρικούς αγωγούς οι οποίοι δεν έχουνε σωστή κλίση, δημιουργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θέμα υπερχειλίσεων με αποτέλεσμα καταστήματα που έχουνε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις υπερχειλίσεις, να πέφτουν λύματα μέσα στις αποθήκες…»
ΕΡ: Δύο μέρες τώρα η ΔΕΥΑΚ αδειάζει τα υπόγεια, πόσων καταστημάτων;
ΑΠ: «Είναι βασικά τέσσερα καταστήματα, αλλά ανήκουν οι αποθηκευτικοί χώροι σε δύο καταστήματα. Είναι δύο ενιαίες αποθήκες. Στη μια είχε δύο μέτρα σχεδόν λύμα, από υπερχείλισης του αγωγού, που γέμισαν κι εξωτερικά, δηλαδή τα λύματα μπαίνανε στους αποθηκευτικούς χώρους εξωτερικά των σωληνώσεων».
ΕΡ: Πως το καταλάβατε εσείς; Από τη μυρωδιά;
ΑΠ: «Από τη μυρωδιά. Μία μέρα μύριζε λίγο, την άλλη… Γενικά υπάρχει πρόβλημα, γιατί αυτές οι παλιές πολυκατοικίες δεν έχουνε σ΄ όλα τα θεμέλια μπετά, κάποια σημεία είναι σε βράχους».
ΕΡ: Πρώτη φορά έγινε τέτοιο περιστατικό;
ΑΠ: «Όχι δεν είναι η πρώτη φορά. Εγώ που είμαι ιδιοκτήτης και του καταστήματος και του αποθηκευτικού χώρου, εδώ και 15 χρόνια έχω αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον επτά φορές».
ΕΡ: Γιατί δε λύνεται οριστικά; Τους το έχετε πει … δεν γίνεται να λυθεί οριστικά;
ΑΠ: «Το λέμε. Από τη στιγμή που το λέμε στα λόγια, χωρίς να υπάρχουν έγγραφα, πιστεύοντας στην καλή θέληση και τη διάθεση κάθε φορά των υπηρεσιών, ότι θ΄ αποκατασταθεί το πρόβλημα, μένουμε πάλι στο υπάρχον πρόβλημα χωρίς να λύνεται τίποτα στην ουσία.
Ν΄ αναφέρω επίσης πως υπάρχει ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο ο Δήμος Καβάλας, δεν το διαθέτει. Ενώ το έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι Κομοτηνής, Ξάνθης και Δράμας. Αυτό το μηχάνημα ένα βυτίο, που ελέγχει με κάμερα τα εσωτερικά των αγωγών, εάν είναι καθαροί…»
ΕΡ: Προληπτικά δηλαδή;
ΑΠ: «Προληπτικός έλεγχος, γιατί όπως και να έχει στη σημερινή ζωή οι καταναλώσεις είναι μεγαλύτερες, οι σωληνώσεις είναι πολύ παλαιότερες κι επομένως υπάρχουν στενώσεις, φρακαρίσματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Λόγω οικονομικής στενότητας υποτίθεται, πρόπερσι φέρανε αυτό το μηχάνημα από τη Δράμα. Πέρσι δεν το είχανε νοικιάσει, ενώ μπορούσανε να κάνουν ένα οργανόγραμμα των πέντε – έξι αυτών σημείων στην Καβάλα, από τη στιγμή που δε μπορούν να κάνουν και δεν έχουν τα χρήματα για μεγάλα έργα, ώστε ν΄ αποκατασταθεί το πρόβλημα, ούτε αυτό το κάνουν. Δε νοικιάσαν πέρσι αυτό το μηχάνημα και να έχουμε αυτά τα προβλήματα… Απ΄ ότι μου είπαν αυτή η γραμμή συνεχίζει μέσα από το στενό και στον κεντρικό αγωγό που βρίσκεται στην Ερυθρού Σταυρού».
ΕΡ: Τώρα εσείς στο υπόγειό σας πάθατε ζημιά; Η ΔΕΥΑΚ πληρώνει κάτι για την αποκατάσταση της τυχόν ζημιάς;
ΑΠ: «Όλο το τμήμα αυτό της αποκατάστασης και λήψης των ομβρίων και των λυμάτων το κάνει η ΔΕΥΑΚ, όπως και την απολύμανση έχει αναλάβει. Το θέμα είναι ότι ο χώρος είναι ιδιόκτητος. Έχω ένα χώρο 34 τ.μ. και δε μπορώ να τον χρησιμοποιήσω για αποθηκευτικό χώρο γιατί γνωρίζω ότι πάντα κάτι θα συμβεί…»
—