Εκτός λειτουργίας βρισκόταν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα τα λύματα να καταλήγουν στη θάλασσα. Η δυνατή βροχή που έπεσε τα ξημερώματα της Δευτέρας εξουδετέρωσε αρχικά το αντλιοστάσιο του Περιγιαλίου και στη συνέχεια όλο το αποχετευτικό δίκτυο. Προσωρινή και προληπτική απόφαση εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος για την απαγόρευση κολύμβησης σε όλες τις ακτές της πόλης. Το βράδυ της Δευτέρας η ΔΕΥΑΚ κατάφερε να επαναφέρει σε λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο ώστε τα λύματα να οδηγούνται στον βιολογικό καθαρισμό, στην Άσπρη Άμμο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης μας εξήγησε ότι σταδιακά από τις 10:00 το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου. Εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης με υπηρεσιακό όχημα ταξίδεψαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μέχρι τη Θεσσαλονίκη ώστε να παραλάβουν νέες αντλίες και να επιλυθεί εγκαίρως η βλάβη. Ο πρόεδρος μας παρέθεσε επίσης το ιστορικό ανάλογων σοβαρών βλαβών που έθεσαν το δίκτυο εκτός λειτουργίας και σημειώθηκαν το 1991, το 1994, το 2010, το 2013. Ο μεγάλος όγκος της βροχής που έπεσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ήταν η αιτία του προβλήματος στα σημεία του δικτύου όπου συλλέγονται λύματα και όμβρια ύδατα.
Στο αντλιοστάσιο όπου σημειώθηκε το πρόβλημα υπάρχει ένας στεγανός θάλαμος εντός του οποίου δουλεύουν έξι αντλίες. Προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το αντλιοστάσιο απαιτούνται τουλάχιστον τρεις αντλίες. Πέραν της μεγάλης ποσότητας της βροχής σημειώθηκε και πρόβλημα αστοχίας με σπάσιμο μιας αντλίας. Το λύμα που εισέρευσε προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά εξουδετερώνοντας και τις υπόλοιπες αντλίες. Το κόστος έκαστης αντλίας ανέρχεται στο ποσό των 4.170 ευρώ. Υπερχείλιση λύματος εξαιτίας του προβλήματος παρατηρήθηκε στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο καρνάγιο και σε εκείνο που βρίσκεται απέναντι από το στρατοδικείο. Αντί λοιπόν τα λύματα του δικτύου να συνεχίζουν την πορεία τους προς το βιολογικό καθαρισμό κατέληγαν στη θάλασσα. Στην περιοχή της Ραψάνης το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας για το πρόβλημα ενημερώθηκε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και η διεύθυνση υγείας. Ωστόσο η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας άργησε έως το μεσημέρι της Δευτέρας. Προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα σε ενδεχόμενη νέα βροχόπτωση, η ΔΕΥΑΚ παρήγγειλε τρεις καινούργιες αντλίες. Η θάλασσα υπολογίζεται ότι θα καθαριστεί εντός των επόμενων δύο – τριών ημερών. Η ΔΕΥΑΚ θα πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία, θα στείλει τα δείγματα σε διαπιστευμένα εργαστήρια κι αναλόγως των αποτελεσμάτων θα εκδοθεί ανακοίνωση για την άρση της απαγόρευσης κολύμβησης.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης θυμήθηκε ότι ανάλογο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί στο ίδιο αντλιοστάσιο το 2002. Αιτία ήταν ένα ξύλο το οποίο είχε βρεθεί στο εσωτερικό του κεντρικού αγωγού που μπλόκαρε τον κινητήρα κι έθεσε το σύστημα εκτός λειτουργίας. Όταν αυξάνεται η ποσότητα του λύματος τότε διακόπτεται η λειτουργία των κινητήρων και ακόλουθα λόγω της υπερχείλισης το λύμα φεύγει ανεξέλεγκτο. Ο κ. Τσοχαταρίδης θα αναμένει να γνωστοποιηθούν τα αίτια του προβλήματος πριν αποφανθεί περί ενδεχόμενων ευθυνών. Οι συνέπειες του προβλήματος είναι σοβαρές και επεκτείνονται σε όλες τις ακτές της Καβάλας από την περιοχή της Καλαμίτσας έως την περιοχή του Περιγιαλίου. Ο κ. Τσοχαταρίδης παραδέχθηκε ότι η ΔΕΥΑΚ έδρασε αστραπιαία για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος διαπίστωσε έλλειμμα ενημέρωσης αφού όπως εξήγησε τα μέλη της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη έμαθαν για το πρόβλημα από την ανάρτηση της αντιπεριφέρειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξέφρασε μάλιστα ανησυχία για το γεγονός ότι η δήμαρχος έχει ζητήσει τις παραιτήσεις των συνεργατών της αντιδημάρχων και προέδρων νομικών προσώπων, κάτι που ίσως προκαλεί δυσλειτουργία στο δήμο. Πάντως, υπάρχουν ιδιώτες καταναλωτές που στέλνουν τα όμβριά τους στο αποχετευτικό δίκτυο και προκειμένου να πάψει αυτή η κατάσταση επιβάλλεται πολιτική βούληση, επεσήμανε ο κ. Τσοχαταρίδης.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου διευκρίνισε ότι κανένα πρόβλημα δυσλειτουργίας δεν προκλήθηκε στο δήμο λόγω των παραιτήσεων που έχει ζητήσει η δήμαρχος. Ξεκαθάρισε ότι όλοι οι συνεργάτες βρίσκονται στις θέσεις τους κι εργάζονται κανονικά, χαρακτήρισε δε ως άδικη την παρατήρηση του κ. Τσοχαταρίδη, διότι το ζήτημα των παραιτήσεων είναι απλά και μόνο ένα διαδικαστικό θέμα.