Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Σάββατο ημερίδα για το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας που διοργάνωσε στην αίθουσα του «ΟΣΚΑΡ» το ινστιτούτο πρόληψης και θεραπείας της ενδοοικογενειακής βίας, που διοργάνωσε στην αίθουσα του ΟΣΚΑΡ το ινστιτούτο πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των δύο φύλων, «Βία Stop».
Την Παρασκευή δύο ντεντέκτιβ από τη Σκώτλαντ Γυαρντ της Αγγλίας, ειδικότερα από το Λονδίνο μίλησαν για τα ίδια θέματα σε συναδέλφους τους αστυνομικούς κυρίως του νομού Καβάλας, σε άλλη εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Η κεντρική πάντως εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, όπου 200 άνθρωποι ήταν στο «ΟΣΚΑΡ» παρακολουθώντας τις εισηγήσεις, μεταξύ αυτών πολλοί δικηγόροι , φοιτητές και σπουδαστές του ΤΕΙ και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της περιοχής, αλλά κι απλός κόσμος.
Απ΄ όλες τις εισηγήσεις ξεχώρισαν οι ομιλίες των δύο ντεντέκτιβ από την Αγγλία. Μιλώντας και την Παρασκευή στους αστυνομικούς και στην ημερίδα του Σαββάτου, μάλλον από ευγένεια προσπάθησαν να πείσουν ότι τα πράγματα είναι γενικά ίδια, στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Είπαν δηλαδή όπως οι Έλληνες αστυνομικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μισθοδοσία τους και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, τα ίδια ισχύουν και στην πατρίδα τους, στην Αγγλία. Από την άλλη πλευρά συγκρίνοντας την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, στην Ελλάδα και στην Αγγλία, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα. Οι αστυνομικοί στην Αγγλία έχουν στη διάθεσή τους και χρησιμοποιούν άμεσα οπτικό υλικό από διάφορες κάμερες, που υπάρχουν όχι μόνο στο κέντρο των πόλεων, αλλά και στον τελευταίο συνοικιακό δρόμο.
Ο εγγλέζος αστυνομικός που καλείται ν΄ αντιμετωπίσει ένα περιστατικό προσέρχεται σε αυτό έχοντας στο πέτο του ειδική κάμερα, και καταγράφει όλο το περιστατικό από τη στιγμή που θα επιληφθεί αυτού. Έτσι το προανακριτικό υλικό είναι πλούσιο και ιδιαίτερα ισχυρό.
Στην Ελλάδα αντίθετα οι κάμερες είναι γενικότερα λιγότερες, η χρησιμοποίηση αυτού του υλικού όταν υπάρχει γίνεται μετά από γραπτές άδειες που μέχρι να εξασφαλιστούν μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι δύο εγγλέζοι ντεντέκτιβ έφυγαν από την Καβάλα χθες το βράδυ. Το πρωί εκπρόσωποι της ομάδας ΔΙΑΣ τους ξενάγησαν στην περιοχή. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι όπως κι οι αστυνομικοί. Οι Έλληνες αστυνομικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με δύο συναδέλφους τους, οι οποίοι έχουν επιτελικά καθήκοντα, στη Σκώτλαντ Γυαρντ του Λονδίνου.
Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Ζακλίν Σεμπάιρ, ντεντέκτιβ από το Λονδίνο, που φυσικά ήταν στην Καβάλα το προηγούμενο διήμερο. Μάθαμε ο ένας από τον άλλον, μας είπε. Επέμενε δηλαδή να συγκρίνει το τι γίνεται στην Καβάλα με αυτό που γίνεται στην πατρίδα μας, βγάζοντας αποτέλεσμα της σύγκρισης, κάτι παρόμοιο. Η κα Σεμπάιρ με τη βοήθεια στη μετάφραση από την Ελένη Φώτου, μας είπε τα εξής:
ΕΡ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την πόλη της Καβάλας;
ΑΠ: «Η Καβάλα είναι μία πάρα πολύ όμορφη πόλη κι όλοι είναι πάρα πολύ φιλικοί».
ΕΡ: Ποιες οι εντυπώσεις από τη συνάντηση με τους Έλληνες συναδέλφους σας;
ΑΠ: «Ήτανε μία απίστευτη εμπειρία κι ανακαλύψαμε ότι υπάρχουνε πολλές προκλήσεις, που είναι κοινές, ανάμεσα στους αστυνομικούς του Λονδίνου και στους αστυνομικούς της Καβάλας».
ΕΡ: Δώσατε τις γνώσεις σας στους Έλληνες αστυνομικούς, πήρατε από αυτούς, ή έγιναν και τα δύο;
ΑΠ: «Ήταν πολύ βοηθητικό. Εμείς έχουμε την εμπειρία για το πώς χειριζόμαστε εμείς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κι οι Έλληνες έχουνε ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στο πώς να χειρίζονται την κοινότητα. Οπότε μάθαμε ο ένας από τον άλλον».
ΕΡ: Πόσο συνηθισμένο είναι να φεύγετε από την πατρίδα σας για να κάνετε τέτοιες ενημερώσεις στο εξωτερικό, σε άλλες χώρες;
ΑΠ: «Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό. Επειδή έχω μεγάλη εμπειρία, πάνω στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας, ταξιδεύω στον υπόλοιπο κόσμο, όπου γίνεται ενημέρωση για τον χειρισμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας».
ΕΡ: Από την τηλεόραση σήμερα εισπράττουμε μία εικόνα του αστυνομικού σήμερα, που ασχολείται κυρίως με πολλές αναλύσεις και ερευνά με τρόπους πολύ επιστημονικούς τις υποθέσεις, γενικά σε όλο τον κόσμο, αυτό έχει σχέση με την πραγματικότητα;
ΑΠ: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δουλεύουμε μεθοδικά και να έχουμε σύλληψη στην αρχή και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, με αφορμή ανάμεσα στον τρόπο που δουλεύει η αστυνομία της Καβάλας και στον τρόπο που δουλεύει η Σκώτλαντ Γυαρντ».
ΕΡ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, ξέρετε κάτι γι΄ αυτό, έχετε ακούσει κάτι γι΄ αυτό; Όσο χρόνο είσθε εδώ στην Καβάλα, εισπράξατε εικόνες της οικονομικής κρίσης;
ΑΠ: «Ναι, είδα ότι υπάρχουνε αρκετά κλειστά μαγαζιά και στις συζητήσεις που είχα με τους Έλληνες αστυνομικούς συναδέλφους, έμαθε για τις περικοπές των μισθών, ότι δεν έχουν τον εξοπλισμό όπως είχανε παλιότερα και κάποια από αυτά τα προβλήματα πλέον τ΄ αντιμετωπίζουμε κι εμείς στο Λονδίνο, κυρίως ως προς τη μείωση της χρηματοδότησης».
—