Dark Mode Light Mode

Μήνυμα SOS για το νοσοκομείο

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Καβάλας μία μεγάλη σύσκεψη πολλών τοπικών φορέων, συλλόγων και σωματείων. Προκλήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ιατρικού συλλόγου και τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Χθες ήταν μέρα απεργίας για όλους τους γιατρούς σε όλη την Ελλάδα. Σκόπιμα λοιπόν ο Ιατρικός Σύλλογος επέλεξε την ημέρα της απεργίας για να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση, αφού όπως αποδεικνύεται το νοσοκομείο Καβάλας κινδυνεύει για δύο λόγους:

1ον εξαιτίας του νέου οργανισμού, που υπεγράφη από τρεις διαφορετικούς υπουργούς την τελευταία μέρα του 2012

2ον από τις νέες στο σύστημα εφημεριών που όπως φαίνεται οδηγούν το νοσοκομείο σε μία κατάσταση υπολειτουργίας.

Η συζήτηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Κατέληξε στο να συγκεντρώσει την ανησυχία όλων όσων συμμετείχαν σε αυτή, για το μέλλον του νοσοκομείου της Καβάλας.

Ποιοι συμμετείχαν;

Πέρα από τις διοικήσεις των γιατρών του νοσοκομείου και του ιατρικού συλλόγου, τη συζήτηση παρακολούθησαν πάρα πολλοί γιατροί του νοσοκομείου. Παρόντες ήταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημ. Εμμανουηλίδης, ο Κ. Μορφίδης, ο Τ. Καρασαββόγλου, εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς Καβάλας ο Βασίλης Τραϊφόρος, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ν. Χατζηχρήσου. Ο Γ. Κυττίδης εκπροσώπησε το βουλευτή Ντ. Κλειτσιώτη, ο Ευρ. Στυλιανίδης τον υφυπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Τη συζήτηση παρακολούθησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κατ. Γεροστεργίου και Κιμ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης γιατρός του νοσοκομείου Καβάλας Αρχ. Γρανάς, το σωματείο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολλοί εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων, εκπρόσωποι αιμοδοτικών συλλόγων. Τη συζήτηση παρακολούθησαν επίσης: Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Τ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Λ. Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ Ζ. Μυστακίδης, αλλά κι ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Αβάθμιας εκπαίδευσης Απόστολος Μουμτζάκης.

Βασικοί εισηγητές ήταν οι γιατροί – πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου και των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Ο Ξ. Κροκίδης είπε ότι ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου είναι καθαρά μνημονιακός. Δεν προκύπτει είπε ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, όχι μόνο για το νοσοκομείο, αλλά και για κέντρα υγείας. Διαπίστωσε επίσης ότι το ΕΣΥ πανελλαδικά παραπαίει και υπάρχει υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα δύο γεγονότα σημείωσε ο Ξ. Κροκίδης οδηγούν σε μία άλλη κατάσταση όπου ήδη και στο νομό Καβάλας – τόνισε – τα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι κάθε φορά και περισσότερα.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Χάρης Τριανταφυλλίδης είπε ότι μεθοδευμένα ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου εγκρίθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Το νοσοκομείο της Καβάλας είπε φθίνει κι έφερε ως παράδειγμα το μέλλον που είναι αβέβαιο, για τη νευρολογική κλινική και για την κλινική ΩΡΛ.

Σύμφωνα με τον Χ. Τριανταφυλλίδη το νοσοκομείο Καβάλας με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εφημεριών δε θα μπορεί να έχει εφημερίες κάποιες μέρες, κάθε μήνα, ειδικά στο τέλος του κάθε μήνα. Έφερε μάλιστα ως πρώτο πιθανό παράδειγμα την κατάσταση που θα επικρατήσει στο νοσοκομείο Καβάλας στο τέλος Φεβρουαρίου όπου οι εφημερίες δε θα βγαίνουν.

Η Κατερίνα Πετράκη είπε ότι ο νέος οργανισμός είναι ταφόπλακα για το νοσοκομείο, προέβλεπε δε ότι πλέον δε θα εξυπηρετείται ο κόσμος.

Ο γιατρός Μιχ. Σωτηρίου μίλησε για υποβάθμιση αλλά και για κινδύνους που αντιμετωπίζουν πλέον οι ασθενείς του νοσοκομείου.

Γύρω από το θέμα μίλησαν όλοι, ακολουθώντας την οδό των ανησυχιών διατύπωσαν οι πρώτοι ομιλητές. Στο τέλος υιοθετήθηκε ψήφισμα το οποίο αφού καθαρογραφεί θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά κυρίως θα αποσταλεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

 

Το ψήφισμα

 

Η Παγκαβαλιώτικη Συνάντηση Φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) 17/1/2013 με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Καβάλας, αποφάσισε μετά από λεπτομερή ενημέρωση και συζήτηση τα εξής:

-Ο «Νέος» Οργανισμός λειτουργίας του Γ.Ν.Καβάλας, υποβαθμίζει τη λειτουργία τμημάτων με ουσιαστική συμβολή στη νοσοκομειακή περίθαλψη των κατοίκων της Καβάλας και των γύρω περιοχών και δεν λαμβάνει υπόψη τον «Περιφερειακό» χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας για μια σειρά Κλινικών και Εργαστηριακών ειδικοτήτων.

-Οι Νοσοκομειακοί ιατροί(ειδικοί και ειδικευόμενοι) υποχρεώνονται από τα νέα επισφαλή προγράμματα εφημεριών σε εφημεριακή υπερεργασία, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας.

-Οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) της περιοχής μας, πρέπει να διατηρηθούν και να αναβαθμισθεί ο ρόλος και η λειτουργία τους.

-Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις Υγειονομικές Υπηρεσίες όλων των οικονομικά αδύναμων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

-Η επαρκής χρηματοδότηση, τόσο του ΕΣΥ, όσο και του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

-Άμεση τοποθέτηση Διοικητή-με αξιοκρατικές διαδικασίες- στο Γ.Ν.Καβάλας.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ, ΣΥΥΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΒΕ(ΟΑΕΕ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΟΠΑΔ), ΣΥΥΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΝΩΛΑ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΡΑΜΑΣ-ΣΕΡΡΩΝ, ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ), ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ, ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΝΘ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΓΡΑΝΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ-ΑΝΤΙΠΕΡΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡ.ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΠΕΡΙΦΕΡ/ΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΙΜΩΝ-ΠΕΡΙΦΕΡ/ΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Ν.Δ. κ.ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ, ΒΕΡΡΟΣ ΑΡΗΣ- ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ- ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Εξιχνιάστηκαν κλοπές του 2011

Επόμενο άρθρο

Στην πίτα των ξενοδόχων ευχές για αποτελεσματική συνεργασία των φορέων