Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν η χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν για τα θέματα της ΔΕΥΑΚ ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης Νίκος Ξανθόπουλος, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Κώστας Χανδρουλίδης.
Ουσιαστικά ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Ξανθόπουλου την οποία συμπλήρωσαν η δήμαρχος αλλά και ο πρόεδρος των εργαζομένων της επιχείρησης.
Απ΄ ότι καταλάβαμε η διοίκηση του κ. Ξανθόπουλου ξεκινά τώρα μία καινούρια προσπάθεια που μπορεί να είναι και η τελευταία για να σωθεί η επιχείρηση η οποία είναι βυθισμένη στα χρέη. Οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο κ. Ξανθόπουλος αναγνώρισε ότι η εξίσωση είναι δυσεπίλυτη., Είπε στη συνέντευξη τύπου ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να σωθεί η ΔΕΥΑΚ αν και τα νούμερα όπως τόνισε δεν είναι υπέρ μας.
Πρώτη μίλησε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, που είπε μεταξύ των άλλων: «Το θέμα της ΔΕΥΑΚ καίει. Θυμάμαι πριν από τέσσερα χρόνια η τότε διοίκηση μας παρουσίασε μελέτη για την επιβίωση της ΔΕΥΑΚ, με την υπογραφή του ΤΕΙ Καβάλας. Τότε σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι η ΔΕΥΑΚ πρέπει να κλείσει. Απόρησα. Δεν επιτρέπεται να την αφήσουμε να κλείσει. Πρώτος μου μπελάς ως νέος δήμαρχος ήταν η ΔΕΥΑΚ. Τότε θυμάμαι ότι έκανα έναν μήνα να κοιμηθώ. Η ΔΕΥΑΚ πρέπει να ζήσει. Τον πρώτο καιρό της θητείας μου παρακάλεσα ν΄ ασχοληθεί με τη ΔΕΥΑΚ ο Σταύρος Πεταλωτής, αλλά κι αυτός απελπίστηκε. Ήρθε και μου είπε να την κλείσουμε. Απάντησα αρνητικά. Έριξα στη μάχη τον Δημήτρη Καζανίδη, στα βαθιά και στα δύσκολα. Προσπάθησε και δεν έχω κανένα παράπονο, αλλά η ΔΕΥΑΚ πρέπει να δουλεύει σαν επιχείρηση, αλλιώς η μελέτη του ΤΕΙ θα βγει αληθινή.
Με την πρώτη ευκαιρία αλλαγών επέλεξα για την ΔΕΥΑΚ τον Νίκο Ξανθόπουλο. Σκληραίνω το παιχνίδι με την επιλογή μου αυτή. Του είπα να κάνει ότι μπορεί για να δουλέψει η ΔΕΥΑΚ σωστά. Επί Καζανίδη σημειώθηκε πρόοδος αφού απορροφήθηκε η ΔΕΥΑ Φιλίππων, μία προβληματική επιχείρηση με δίκτυο σουρωτήρι.
Κύριε Ξανθόπουλε εάν τα καταφέρετε θα σας κάνω άγαλμα στην πλατεία. Εγώ την ΔΕΥΑΚ την πιστεύω και τη θέλω ανοιχτή».
Ο Ν. Ξανθόπουλος ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ΔΕΥΑΚ κατάρτισε, συζήτησε και ενέκρινε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα σε σωστή ημερομηνία, δηλαδή στο τέλος του έτους με περιεχόμενο όσων αναφέραμε το επόμενο έτος. Στόχος είναι η εξυγίανση των οικονομικών της ΔΕΥΑΚ είπε ο κ. Ξανθόπουλος. Αμέσως μετά περιέγραψε τα χρέη της:
-Δάνεια 5.700.000 ευρώ.
-Χρέος στη ΔΕΗ κάτω από το 1.000.000 ευρώ.
-Απένταξη έργου Χιλίων, χρέος 300.000 ευρώ.
-Εργαζόμενοι ΑμΕΑ χρέος 350.000 ευρώ.
-Πρώην ΔΕΥΑ Φιλίππων χρέος 300.000 ευρώ.
Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι παρουσιάζονται πολύ συχνά βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΥΑΚ και καταγράφονται. Εξέφρασε την απορία του γιατί οι βλάβες αυτές είναι συχνές σε έργα πρόσφατα όπως η ύδρευση του Παληού και του Δήμου Φιλίππων.
Οι κίνδυνοι – είπε – είναι σε θέση ν΄ ανατρέψουν τον προγραμματισμό μας. Υποσχέθηκε δράση στους εξής άξονες:
-Μείωση δαπανών με λειτουργία γραφείου προμηθειών.
-Μείωση κόστους ενέργειας.
-Αγορά 2.500 ωρολογιών για ν΄ αντιμετωπισθούν περιστατικά κλοπής νερού.
-Αύξηση εισπράξεων (αφού υπάρχουν επαγγελματικές τάξεις που δεν είναι συνεπείς).
-Αλλαγή δομών ΔΕΥΑΚ με ενίσχυση βιολογικών καθαρισμών αντλιοστασίου Αμισιανών και επαναφορά λειτουργίας του προσωπικού σε βάρδιες.
-Ενιαία τιμολογιακή πολιτική.
Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος σήμερα υπάρχουν τρία διαφορετικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ, ένα για το Χαλκερό, ένα για την πόλη της Καβάλας και το τρίτο για τον πρώην Δήμο Φιλίππων.
Στην κατηγορία των έργων και των μελετών υπάρχει σχέδιο. Μεταξύ των άλλων ο Ν. Ξανθόπουλος είπε: «Σύντομα οι δημότες θ΄ αντιληφθούν ότι η ΔΕΥΑΚ κλείνει και δεν δημιουργεί προβλήματα. Κάνω έκκληση στους πολίτες για σωστή συμπεριφορά και προστασία του αποχετευτικού δικτύου».
Η δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Κίμων Παπαδόπουλος είναι σύμβουλός της σε θέματα ύδρευσης κι αποχέτευσης.
Ο Κώστας Χανδρουλίδης είπε μεταξύ των άλλων: «Είμαι εδώ για να παρακολουθήσω τη συνέντευξη τύπου. Σαν εργαζόμενοι θα συμμετέχουμε στις συνεντεύξεις τύπου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Εμείς ξέρουμε τα προβλήματα, ξέρουμε τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει. Μία μόνο ΔΕΥΑ έκλεισε, αυτή της Ιεράπετρας και τώρα ψάχνουν να την ξαναλειτουργήσουν. Αιρετοί στο όνομα της εκλογής τους ασελγούν πάνω στις ΔΕΥΑ. Θα δώσουμε κι εμείς συνέντευξη τύπου για την ιστορία της επιχείρησης που το 1999 είχε 137 εργαζόμενους, επί Εριφυλλίδη 170, σήμερα 108.
Υποστηρίζουμε τη διοίκηση να κάνει αλλαγές αρκεί να μη θιγούνε προσωπικότητες. Ευχαριστώ τον πρώην πρόεδρο κ. Καζανίδη για τη συνεργασία μαζί του. Ξέρουμε, έρχονται δυσκολίες. Κάθε μέρα στη ΔΕΥΑΚ σκάει ένα νέο κανόνι και την εκτροχιάζει. Αλλά το μαγαζί είναι μαγαζί γωνία».
Ο Ν. Ξανθόπουλος ρωτήθηκε για τους απλήρωτους λογαριασμούς νερού. Επανέλαβε ότι τα χρέη απλήρωτων λογαριασμών φτάνουν τα 3.000.000 ευρώ. «Δεν θα κόψουμε το νερό σε όσους έχουνε ανάγκη» είπε, «οι δε μεγάλοι οφειλέτες καλούνται κι ανταποκρίνονται, πληρώνουν μέρος του χρέους τους και ρυθμίζουν το υπόλοιπο».