Το 1o ΕΠΑΛ Καβάλας κατά τη διετία 2015-17 συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση ΚΑ2 (Σχολικές συμπράξεις), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από τον τοπικό τύπο.
Στα πλαίσια της δράσης 8 μαθητές, με συνοδεία 2 εκπαιδευτικών, θα μεταβούν στο εξωτερικό από 17 Ιανουαρίου 2016 έως και 23 Ιανουαρίου 2016 και συγκεκριμένα στο Fiumicino (περιοχή Ρώμης) στην Ιταλία προκειμένου να εκπροσωπήσουν το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας και να μετέχουν σε ποικίλες δράσεις για τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά και την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης στα σχολεία ενάντια στον εθισμό των ναρκωτικών. Τα προηγούμενα έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της 1ης συνάντησης με μαθητές του εγκεκριμένου σχεδίου του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ , Βασική Δράση ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «THE FIGHT AGAINST DRUG ADDICTION : DEVELOPING SOCIAL CONSCIOUSNESS IN SCHOOLS AGAINST DRUG ADDİCTION» και σε συνεργασία με μαθητές της ίδιας ηλικίας από άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία από διαφορετικές πόλεις και χώρες της Ευρώπης: Kirikkale (Τουρκία), Fiumicino (Ιταλία), Klodzko (Πολωνία), Iasi (Ρουμανία).
Η 2η συνάντηση με μαθητές θα υλοποιηθεί στην έδρα του σχολείου, στην Καβάλα, από 11 ως 16 Απριλίου 2016 με συμμετοχή μαθητών και συνοδών καθηγητών τους από τα σχολεία εταίρους.
Επίσης στα πλαίσια της ίδιας δράσης την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με τα ναρκωτικά από επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και συγκεκριμένα από: την κ. Παυλίδου Νάνσυ Msc, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας η οποία και παραχώρησε συνέντευξη στο πέρας της ημερίδας στους μαθητές και τον κ. Λεωνίδη Βλαδίμηρο, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας πού στο τέλος της παρουσίασης του συντόνισε συζήτηση με τους μαθητές/τριες και απάντησε ως ειδικός στους προβληματισμούς τους.
Ας υπενθυμιστεί ότι τα οφέλη από την υλοποίηση της Σχολικής Σύμπραξης Erasmus+ αναμένεται να είναι πολλά για το σχολείο και την τοπική κοινωνία. Οι μαθητές θα γνωρίσουν άλλους Ευρωπαίους μαθητές, θα συνεργαστούν μαζί τους, θα ανταλλάξουν ιδέες, θα υποδεχτούν στο σχολείο τις αποστολές συνεργατών. Επίσης κάποιοι θα συμμετάσχουν στις αποστολές που θα επισκεφτούν τα άλλα σχολεία, όπου θα γνωρίσουν στοιχεία κουλτούρας και ζωής άλλων λαών. Έτσι θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών Ευρωπαίων πολιτών, που εκτιμούν τους άλλους πολιτισμούς, σέβονται τη διαφορετικότητα, αλλά και αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους. Το Πρόγραμμα Erasmus+ εξάλλου, δίνοντας στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής και εμπλοκής γονέων, φορέων, δήμου κ.ά. επιδιώκει να φέρει κοντά τους ευρωπαϊκούς λαούς και πολιτισμούς.