O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για παιδιά Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.
Ο Διαγωνισμός με θέμα «Η δική μου πόλη», διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού WRO Hellas με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE και με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη».
Οι μαθήτριες της Δ΄ Δημοτικού του 4ου Δημ. Σχολείου Καβάλας Βουδούρη Γεωργία, Παπακωνσταντίνου Χριστίνα και Συκιώτη Παναγιώτα έλαβαν μέρος στον περιφερειακό διαγωνισμό που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 28/02/2015.
Η κατασκευή μας από τα τουβλάκια και τους αισθητήρες της Lego πλαισιώθηκαν από την κατασκευή μιας μακέτας, για να αναδείξουμε δύο μνημεία της Καβάλας, από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία κόψαμε(με τη βοήθεια του δασκάλου και εκπαιδευτή μας Σαλωνίδη Μιχαήλ) και τα βάψαμε.
Εμπνευστήκαμε την κατασκευή μας από τις “Καμάρες”, που αποτελούν ίσως το γνωστότερο μνημείο της σύγχρονης πόλης της Καβάλας. Είναι το εντυπωσιακότερο τμήμα ενός εκτεταμένου συστήματος ύδρευσης που κατασκευάστηκε για να υδροδοτήσει τον άνυδρο βράχο της χερσονήσου Παναγίας, όπου αναπτύχθηκε η αρχαία και μεσαιωνική φάση της πόλης της Καβάλας.
Ο Λέων της Καβάλας ήταν τοποθετημένος στον Κήπο της Καβάλας ως το “ηρώον των εν πολέμοις Πεσόντων”. Ήταν ένα μαρμάρινο λιοντάρι ύψους 3 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1923 στη μνήμη των Καβαλιωτών που χάθηκαν στους απελευθερωτικούς αγώνες από το 1912 – 1922. Στο λιοντάρι υπήρχε ένας ογκώδης τύμβος, που περιείχε εκτός από τα ονόματα ηρώων και περίτεχνα σμιλευμένα δάφνινα στεφάνια. Αργότερα οι Βούλγαροι, το πήραν από τη θέση του και το μετέφεραν στο Περιγιάλι, που ήταν η έδρα του στρατοπέδου τους και το είχαν ως έμβλημα τους. Μετά την απελευθέρωση, το ηρώο μεταφέρθηκε ξανά στο μέρος του και μετέπειτα στήθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων, δηλαδή μπροστά στις Καμάρες.
Το λιοντάρι αυτό αποτέλεσε και την ρομποτική μας κατασκευή.
—