Μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων βρέθηκαν χθες μαζί με τους καθηγητές τους – φυσικής αγωγής – στο Εθνικό Στάδιο Καβάλας «Α. Καραγιάννη». Χθες πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικοί αγώνες στίβου. Η πρώτη φάση για τους μαθητές των λυκείων, η πρώτη και τελευταία φάση για τους μαθητές των γυμνασίων.
Τα αγωνίσματα, ειδικά στα λύκεια, ήταν πολλά. Μία νέα φουρνιά αθλητών στίβου που ήδη διακρίνονται σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο, ήταν οι πρωταγωνιστές των αγώνων. Την ευθύνη των αγώνων είχε το γραφείο φυσικής αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ενώ στις κερκίδες του γηπέδου βρέθηκαν και γονείς αθλητών, που υποστήριξαν τα παιδιά τους στην δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν. Ο καλός καιρός βοήθησε ώστε οι αγώνες να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξεχώρισαν όπως αναμένονταν οι αθλητές που έτσι κι αλλιώς έχουν διακρίσεις από την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά έλαβαν μέρος στους αγώνες περισσότεροι από 250 μαθητές γυμνασίων και λυκείων απ΄ όλο το Νομό Καβάλας.
Η Κατερίνα Δράκου, μέλος της ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και μέλος της επιτροπής αγώνων, μίλησε στην εφημερίδα μας, για το πόσο ο στίβος της Καβάλας παρουσιάζει επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, για τους μαθητές σε σχέση με τους αγώνες στίβου και τις δυσκολίες που τα παιδιά αντιμετωπίζουν καθώς κάποια στιγμή πριν την Γ΄ τάξη λυκείου, εγκαταλείπουν το στίβο για ν΄ αφοσιωθούν στα μαθήματα: «Είναι η πρώτη φάση των αγώνων στίβου, γυμνασίων και λυκείων. Για τα λύκεια υπάρχουν οι πρώτες φάσεις όπου πρέπει να προκριθούν τα παιδιά πιάνοντας κάποια όρια. Για τα γυμνάσια είναι αθλοπαιδιές, είναι μια γιορτή αθλητική με μαζικό χαρακτήρα, θέλουμε να έρθουνε παιδιά να γνωρίσουνε το στίβο, ν΄ αγωνιστούν κι ενδεχομένως κάποια από αυτά να παραμείνουν, γι΄ αυτό και η συμμετοχή στα γυμνάσια είναι σαφώς πιο μαζική απ΄ ότι στα λύκεια. Έχει καθιερωθεί να υπάρχει η κρίση της συμμετοχής και όχι της επίδοσης στα γυμνάσια, τα τελευταία χρόνια».
ΕΡ: Υπάρχουνε στα λύκεια κάποιοι μαθητές ή μαθήτριες που θα προοδεύσουν στο στίβο, λέτε;
ΑΠ: «Έχουμε μία φουρνιά πολύ καλών παιδιών. Πρώτ΄ απ΄ όλα αγωνίζεται η περσινή βαλκανιονίκης κορασίδων η Σοφία Ιωσηφίδου που θα τρέξει 100 μ., αγωνίζεται ο Γιώργος Λιούβας περσινό μέλος εθνικής ομάδας, πανελληνιονίκης στα 400 μ., αγωνίζεται η Ανατολή Μιχαηλίδου μέλος της εθνικής ομάδας, νικήτρια στις παγκορασίδες, αγωνίζεται η Κατερίνα Λαφτσή, τα τελευταία χρόνια διακρίνεται στα 200 μ. και πολλά άλλα παιδιά τα οποία πραγματικά μας έχουνε δώσει καλές στιγμές κι αισιοδοξούμε ότι οι φετινές θα είναι ακόμη καλύτερες».
ΕΡ: Ο στόχος πάντως είναι κάποια από αυτά τα πολλά παιδιά που βρίσκονται σήμερα εδώ, να μείνουνε στα γήπεδα;
ΑΠ: «Ο στόχος είναι να μείνουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται στον κλασικό αθλητισμό».
ΕΡ: Δεν ξέρω όμως πόσο το φόρτος των μαθημάτων τους επηρεάζουν;
ΑΠ: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ευνοεί τον αθλητισμό γενικότερα, όχι μόνο τον κλασικό αθλητισμό. Τα παιδιά του λυκείου με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις προπονήσεις τους και παραμένουν μόνο αυτά που έχουνε πετύχει κάποια πράγματα και έχουνε γλυκαθεί – να πω έτσι πιο λαϊκά – γι΄ αυτό και παραμένουν. Τα υπόλοιπα γύρω στη Β΄ τάξη λυκείου σταματούν για ν΄ αφοσιωθούν στα μαθήματά τους».
—