Dark Mode Light Mode
Τα ίδια Παντελάκη μου ...
Μεγάλα τα κτηνοτροφικά προβλήματα – Τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη φορέων
Πρόσκληση σε Ανοικτό Διάλογο για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ την ΑΓΟΡΑ και την ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Μεγάλα τα κτηνοτροφικά προβλήματα – Τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη φορέων

Σύσκεψη με προσκεκλημένους τους τοπικούς βουλευτές και τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων διοργάνωσαν το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου τα μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας, έτσι ώστε να παραδοθεί υπόμνημα με τα αιτήματα τους και να καταγραφούν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζήτησαν:

• De minimis, την εφαρμογή της ΚΥΑ του 2012 και τη συνέχιση της πληρωμής του για τους πεδινούς τουλάχιστον κτηνοτρόφους.

• Τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στο φρέσκο γάλα.

• Μια νέα ΚΑΠ για μία περιφέρεια και μία τιμή ενίσχυσης.

• Την άμεση διαβούλευση κυβέρνησης και αγροτικών φορέων για το φορολογικό καθεστώς.

• Την προαιρετική ασφάλιση ή δημιουργία πακέτων ασφάλισης ανάλογα με την εκμετάλλευση, την αλλαγή του κανονισμού που βεβαιώνει τα χρέη των κτηνοτρόφων για το 2011 στην εφορία, ενώ ταυτόχρονα να διαγράφει τα χρέη του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγής για τη χρονιά αυτή.

• Την αλλαγή των ημίμετρων για την αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς των προβάτων, αφού οι αποζημιώσεις για την υποχρεωτική σφαγή είναι πενιχρές.

• Την αλλαγή της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής (ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων – κτηνίατρος εκτροφής – εμβολιασμός μελιταίου).

• Την κάλυψη της έλλειψης των κρατικών κτηνιάτρων.

• Τη βελτίωση του οδικού δικτύου πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τη βελτίωση των βοσκοτόπων.

• Την επίλυση του προβλήματος της παράνομης καλλιέργειας κοινόχρηστων εκτάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοσκότοποι.

Παρά τις δυσκολίες, κάποια ζητήματα έχουν τεθεί σε τροχιά επίλυσης, όπως η άδεια λειτουργίας των ποιμνιοστασίων και η ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Ειδικότερα επί του δεύτερου ζητήματος, ορισμένοι αγρότες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν είχαν εξασφαλίσει άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων, έτσι δεν κατάφεραν να λάβουν τη β’ δόση της χρηματοδότησης, ενώ αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και την πρώτη δόση που έλαβαν. Βάσει του νέου νόμου όμως οι νέοι αγρότες θα μπορέσουν με μία απλή αίτηση να ζητήσουν την παραγραφή των χρεών από την εφορία.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ενώ κόμματα και παρατάξεις εκπροσώπησαν εμπλεκόμενοι στις επικείμενες εκλογές του Μάη. Το παρόν συγκεκριμένα έδωσαν ο Κώστας Μορφίδης, ο Βασίλης Τραϊφόρος, ο Χρήστος Ποτόλιας, ο Τάκης Εμμανουηλίδης, ο Δήμος Ζαχαριάδης.

Προσοχή στο θέμα των σφαγίων κυρίως ενόψει Πάσχα ζητούν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι, θυμίζοντας ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή εισάγονται αμνοερίφια, με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στην αγορά τη στιγμή που οι παραγωγοί μένουν ανίσχυροι και αστήρικτοι. Αναφερόμενοι στις γαλακτοβιομηχανίες, σημείωσαν ότι αυτές είτε δεν πληρώνουν καθόλου τους κτηνοτρόφους, είτε χορηγούν εννιάμηνες επιταγές, ενώ και οι ζωέμποροι επιχειρούν να αγοράσουν τα σφάγια σε πολύ χαμηλές τιμές. Στο τέλος όμως, οι καταναλωτές είναι εκείνοι που αναγκάζονται να πληρώσουν «χρυσό» το κρέας που αγοράζουν.

Δυστυχώς, οι κτηνοτρόφοι χρωστούν σε πολλά μέτωπα. Αναγκάζονται να πληρώνουν τις ενώσεις τους, τα χαράτσια της εφορίας, την αγορά των ζωοτροφών. Επιπλέον, τους ζητούν να συνεργαστούν με ιδιώτες κτηνίατρους, γραμματείς και λογιστές. Από την περιοχή της Κεραμωτής έως την περιοχής της Λεκάνης δεν υπάρχει κτηνίατρος που να καλύπτει τους αντίστοιχους κτηνοτρόφους. Όπως μάλιστα αναρωτήθηκαν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι: «Μήπως θα πρέπει να προσλάβουμε και ιδιώτη υπουργό;»

Δε θέλουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι, αλλά προστασία και στήριξη ώστε να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Απορία εξέφρασαν αναφορικά με το πώς θα συνεχίσουν να ζουν, όταν εξαναγκάζονται να σφάξουν τα άρρωστα από την ευλογιά ζώα τους κι ωστόσο δεν αποζημιώνονται κανονικά. Εν αναμονή βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χορήγησης των ανοιχτών δανείων αγροτών που τους είχαν υποσχεθεί, υπόθεση όμως που δεν εξελίσσεται και φαίνεται ότι μπλόκαρε λόγω εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι αιτήσεις για δανειοδότηση παραμένουν σε εκκρεμότητα αφού οι απολύσεις του τραπεζικού προσωπικού καταδικάζουν τους ενδιαφερόμενους σε πολύμηνη αναμονή.

Παγίδα εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι ότι υποκρύπτεται στο μέγα θέμα συζητήσεως για την τιμή πώλησης του γάλακτος, φοβούμενοι πως θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοεταιρειών και θα μπει ταφόπλακα στο επάγγελμά τους.

Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι σαφώς και η τιμή του γάλατος δε θα σταθεί η αιτία πτώσης της κυβέρνησης. Οι βουλευτές αναμένουν ενημέρωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης αφού εκείνοι θα αναλάβουν το βάρος ψήφισης ενός μέτρου που προκαλεί αντιδράσεις. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποφάνθηκε ότι εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ ομοίως σημαντική είναι η εξασφάλιση φθηνού προϊόντος για τους καταναλωτές και τέλος επιβάλλεται η διασφάλιση της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτόπουλου, η σημερινή αγορά γάλατος είναι πολωμένη σε δύο άκρα, αφενός στο φρέσκο γάλα χαμηλής παστερίωσης κι αφετέρου στο γάλα μακράς διαρκείας υψηλής παστερίωσης. Αναγκαία είναι η εξασφάλιση της ισορροπίας της ποιότητας του προϊόντος αλλά και η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας παράγει τα καλύτερα κτηνοτροφικά προϊόντα, με θαυμάσιες προδιαγραφές και προοπτικές, που όμως επί δεκαετίες παραμένουν αναξιοποίητα. Κατά τα λεγόμενά του, το ζήτημα του γάλατος δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πρόβλημα αλλά ως εφαλτήριο προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του προϊόντος το οποίο και θα καλύπτει τις προσωπικές του ανάγκες.

 

Προηγούμενο άρθρο

Τα ίδια Παντελάκη μου ...

Επόμενο άρθρο

Πρόσκληση σε Ανοικτό Διάλογο για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ την ΑΓΟΡΑ και την ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ