Dark Mode Light Mode

Μεθόδευση για υποβάθμιση της Καβάλας;

Ακόμη και ως μεθόδευση για την υποβάθμιση της Καβάλας θα μπορούσε να εκληφθεί ο χάρτης με τις παραλίες των νομών Καβάλας Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου που με προκλητικό και σκανδαλώδη τρόπο παρουσιάζεται στα …«νέα εργαλεία τουριστικής προβολής» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 28 Αυγούστου στον πολυχώρο Batis και κάνουν ήδη τα πρώτα βήματά τους στον κυβερνοχώρο.
Τη νέα ιστοσελίδα που απευθύνεται κατά βάση στους υποψήφιους επισκέπτες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και οι οποίοι συρρέουν κατά δεκάδες χιλιάδες τα τελευταία χρόνια, έχεις την δυνατότητα και την επιλογή να την διαβάσεις και να την περιηγηθείς εκτός από τα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά, τόσο στα Ρουμανικά και στα Βουλγαρικά όσο και στα Τουρκικά.
Έτσι λοιπόν αποτελεί ένα πρώτο μπούσουλα και οδηγό για όσους εκ των γειτόνων μας επιθυμούν να ταξιδέψουν και να επισκεφτούν την περιοχή μας.
Τι βλέπουν λοιπόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σ΄αυτόν τον άθλιο χάρτη που δεν μπορώ να καταλάβω ποιο φανατικό και διεστραμμένο μυαλό τον εμπνεύστηκε και τον έφτιαξε. Οι παραλίες της Περιφέρειάς μας που σηματοδοτούνται ως αξιόλογες σ΄αυτόν τον χάρτη είναι συνολικά τριάντα μία (31).
Απ’ αυτές για τη Θάσο είναι πέντε (5) όλες κι όλες και για τον υπόλοιπο νομό Καβάλας άλλες τέσσερις (4). Συνολικά δηλαδή εννέα (9) για όλο το νομό Καβάλας. Για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου προτείνονται είκοσι δύο (22) παραλίες!!! (Ξάνθης πέντε (5), Ροδόπης δέκα (10)!!! και Έβρου πέντε (5)).
Είναι φανερό ότι όταν προβάλεις, διαφημίζεις και προτείνεις δέκα παραλίες στο νομό Ροδόπης και εννέα μόνον σε Καβάλα και Θάσο κάτι δεν πάει καλά στο …«βασίλειο της Δανιμαρκίας»
Το σκανδαλώδες και προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ από τη μια προβάλλονται σ’ αυτόν τον απαράδεκτο χάρτη ακτές της Ροδόπης που δεν τις γνωρίζουν ούτε οι ντόπιοι (όπως Καγκέλες, Προφ. Ηλία, Πλατανίτης κ.λ.π) δεν υπάρχουν από την άλλη καθόλου η Αμόγλωσσα της Κεραμωτής, η Καλαμίτσα, ο Μπάτης, η Τόσκα, καμιά απολύτως παραλία από το Παληό, η Σαρακήνα, η Κάρυανη, η Τούζλα κ.ο.κ.
Όσο για τη Θάσο; Το αρρωστημένο μυαλό του εμπνευστή του χάρτη σημειώνει μόνον τις παραλίες Χρυσή Ακτή, Μακρύαμμος, Λιμένας, Πρίνος και Πευκάρι. Δεν υπάρχει δηλαδή ούτε καν η ομορφότερη παραλία της Περιφέρειάς μας και μία από τις πιο όμορφες όλης της Ελλάδας, η Αλυκή. Δεν μιλάμε για το Αστρίς, τον Παράδεισο, τα Κοίνυρα, τον Παχύ, τη Σαλιάρα, το Κλίσμα και μια σειρά από άλλες εκπληκτικές παραλίες της Θάσου ων ουκ έστι αριθμός και οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να συγκριθούν με τους «βούρκους» της Θράκης που παρουσιάζονται ως ακρογιαλιές εκπάγλου κάλλους. Ωστόσο απουσιάζουν από τις ενδείξεις πάνω στον άθλιο χάρτη της Περιφέρειας.
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΣΑΝΑΚΑ
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σε παρέμβασή της σε έντονο ύφος στη διάρκεια της παρουσίασης στον Μπάτη όσο και ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής με σχετική ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook, στηλιτεύουν το γεγονός και εγκαλούν τους υπεύθυνους της νέας ιστοσελίδας της Περιφέρειας για το ατόπημά τους αυτό.
Η κ. Τσανάκα μάλιστα αντέδρασε έντονα και εγκάλεσε τους εμπνευστές αυτής της ιστοσελίδας και του χάρτη να τον αποσύρουν και να τον ενημερώσουν σωστά και χωρίς τοπικιστικές υπερβολές και προκλήσεις. Απευθύνθηκε μάλιστα και στους Δραμινούς παρισταμένους τους οποίους κάλεσε επίσης να αντιδράσουν δεδομένου ότι –όπως σημείωσε- οι παραλίες της Καβάλας είναι και δικές τους παραλίες.
ΚΑΙ Ο ΣΙΜΙΤΣΗΣ
Ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής αντέδρασε επίσης με σχετική ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook όπου μάλιστα αναρτά και τον επίμαχο άθλιο χάρτη. Αφού λοιπόν αναφέρεται στην υπόλοιπη δουλειά σχετικά με την νέα προσπάθεια τουριστικής προβολής της Περιφέρειάς μας, καταλήγει συγκεκριμένα:
«…Μόνο μελανό σημείο η ανεπαρκής, σχεδόν σκανδαλώδης τροφοδοσία της ιστοσελίδας με πληροφορίες από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Πολύ σωστά και θεσμικά αντέδρασε η δήμαρχος Καβάλας Δ. Τσανάκα όταν προβλήθηκε ο χάρτης των πολυσύχναστων ακτών της Περιφέρειας, που δείχνει «πνιγμένες» την Ξάνθη και την Κομοτηνή, φτωχικές όμως τις Καβάλα -Θάσο.»

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Στο μεταξύ πριν λίγο καιρό είδε το φως της δημοσιότητας και το νέο σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού μέσα από το οποίο γίνεται φανερό ότι υποβαθμίζεται δραματικά η Καβάλα και αναδεικνύεται το δίπολο Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη.
Όλα αυτά λοιπόν τα «περίεργα» έως προκλητικά φαινόμενα, το ένα μετά το άλλο, πρέπει νομίζω, να μας ευαισθητοποιήσουν επιτέλους και να αντιδράσουμε συλλογικά και δυναμικά ώστε να μην αποτελέσουμε στο μέλλον μια ασήμαντη φτωχή επαρχία της Θράκης. Πιθανόν μαζί με τους Δραμινούς θα πρέπει να απαιτήσουμε όχι απλώς δίκαιη και ίση μεταχείριση αλλά και κάτι περισσότερο. Να πάρουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει λόγω γεωγραφικής θέσης, λόγω φυσικών πλεονεκτημάτων, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, λόγω, λόγω, λόγω…

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο συμπολίτης μας μηχανικός Γιάννης Ιακωβίδης, κάνει μια καλή πρόταση σχετικά μ’ αυτό το θέμα. Λέει συγκεκριμένα:
Σ’ αυτόν τον πολύ καυτό Αύγουστο, αναδύεται στην επικαιρότητα της Περιφέρειας μας το σχέδιο Χωροταξικού σχεδιασμού της ΠΑΜΘ.
Σχόλια που διάβασα και άκουσα, ομολογώ περιορισμένα, όλα συντείνουν στο ότι πρόκειται για κείμενο με δεσμευτικές κανονιστικές διατάξεις, ετεροβαρές και άδικο για ορισμένα τμήματα της Περιφέρειας. Για να αποφύγουμε την αυθόρμητη συναισθηματική προσέγγιση που θα αναδυθεί στην διαβούλευση που θα ακολουθήσει, προτείνω να προσκαλέσουμε στην Καβάλα τον υπεύθυνο της μελέτης, καθώς και τον προϊστάμενο της Περιφερειακής υπηρεσίας που το ενέκρινε. Από την πλευρά της Καβάλας και σε ότι μας αφορά, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβαλάς, η Δήμαρχος, και τα επιμελητήρια να ακούσουν και να αντιτείνουν επιχειρήματα σε μια πρώτη επαφή. Μετά να ακολουθήσει η ευρύτερη διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής. Τέλος, να ακολουθήσει ο συγκερασμός πρωτοβουλιών με την αντιπεριφέρεια της Δράμας (που μας ενώνει η ίδια στέγη στο Τεχνικό Επιμελητήριο).
Να σημειώσω ότι στο μέλλον όταν γίνει νόμος του κράτους ο προβαλλόμενος χωροταξικός σχεδιασμός, θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις και κρίσιμο βάρος στην χρηματοδότηση δημοσίων έργων και την κατανομή χρηματοδοτήσεων σε τομείς του ιδιωτικού τομέα εντός της Περιφέρειας.
Πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά λοιπόν».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Φορείς και τοπική κοινωνία θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και αναμένουμε φυσικά και την σχετική αντίδραση και τοποθέτηση πάνω σε όλα αυτά τα θέματα και του αντιπεριφερειάρχη κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου ο οποίος μέχρι αυτή της στιγμή σιωπά. Και η σιωπή σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είναι χρυσός…

 

ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
Το θέμα της υποβάθμισης των εξαιρετικών και μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλιών της Καβάλας και της Θάσου από τη νέα αυτή ιστοσελίδα, δεν αφαιρεί και δεν μειώνει σε καμιά περίπτωση την αξία της προσπάθειας να παρουσιαστεί ένα σύγχρονο εργαλείο τουριστικής προβολής της Περιφέρειάς μας. Καλαίσθητο και λιτό το νέο λογότυπο, οικείο στον χρήστη το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί ο κάθε υποψήφιος επισκέπτης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να περιηγηθεί και να μάθει πληροφορίες για τόπους, περιοχές, ήθη και έθιμα, σπορ, μικρές εκδρομές και διαδρομές υψηλού ενδιαφέροντος, εμπλουτισμένο με πολλές και εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας (γεγονός που δεν αναφέρθηκε στην παρουσίαση) και που ολοκληρώθηκε από την παρούσα. Καλή γενικά προσπάθεια αλλά το θέμα της «εξαφάνισης» σειράς μοναδικής ομορφιάς παραλιών του νομού Καβάλας θα αποτελεί μέχρι να διορθωθεί ένα ενοχλητικό και προκλητικό αγκάθι. Όταν μάλιστα προβάλλονται άλλες παραλίες πολύ χαμηλότερης ποιότητας και δημοτικότητας.

Θ.Θ.

Προηγούμενο άρθρο

Άνω κάτω η ΒΦΛ

Επόμενο άρθρο

Η Aegean υποβαθμίζει και πάλι το «Μέγας Αλέξανδρος»