Στην ιστοσελίδα του ιατρικού συλλόγου Καβάλας αναρτήθηκε στο τέλος Ιουλίου μελέτη προσωπικού του νοσοκομείου Καβάλας σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα περιστατικά που φιλοξενήθηκαν στο νοσοκομείο Καβάλας, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012. Το αποτέλεσμα της μελέτης των γιατρών έχει ενδιαφέρον αφού το σήριαλ του ιού του Δυτικού Νείλου συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι με πέντε κρούσματα να έχουνε διαπιστωθεί στο νομό.
Τα στοιχεία της μελέτης δε δείχνουν κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τα όσα γνωρίσαμε. Δηλαδή τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από τις περιοχές με τα περισσότερα κουνούπια στον νομό Καβάλας, την ανατολική πλευρά του νομού, περιοχές κοντά στο ποτάμι του Νέστου.
Έχουνε πάντως ενδιαφέρον ειδικότερα στατιστικά στοιχεία, για το παρελθόν από πλευράς κατάστασης υγείας των ασθενών, την ηλικία τους και το τι προβλήματα αντιμετωπίσανε. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες στο νομό Καβάλας παραμένουν σε επιφυλακή, καθότι τα κρούσματα φέτος το καλοκαίρι, μπορεί να είναι έως τώρα πέντε, αναμένεται ότι θα είναι περισσότερα. Το καλό είναι ότι και τα πέντε κρούσματα που διαπιστώθηκαν φέτος, έχουν ομαλή εξέλιξη. Σε αντίθεση με την Αθήνα όπου ένας ηλικιωμένος άνδρας πέθανε, από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το κείμενο της μελέτης όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιατρικού συλλόγου στο τέλος της Ιουλίου είναι το ακόλουθο:
Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ (WEST NILE VIRUS-WNV) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Α. Μέγαλου, Ε. Τσουχνικά, Γ. Τσινόπουλος, Η. Καρατσομπανάκης, Η. Φεσσίδου, Κ. Ντεμισιέ, Α. Γιάκας, Α. Μούχλια, Ι. Καρατζόγλου
Μικροβιολογικό Εργαστήριο Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Εισαγωγή: Ο WNV, RNA – ιός της οικογένειας Flaviviridae, ανήκει στην αντιγονική ομάδα των ιών της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Κύρια δεξαμενή του είναι τα πτηνά, κυρίως άγρια, στα οποία η ιαιμία είναι υψηλή, με αποτέλεσμα τη μετάδοση του ιού στα κουνούπια. Τα κουνούπια είναι οι ενδιάμεσοι βιολογικοί ξενιστές, με σημαντικότερους μεταδότες είδη του γένους Culex. Η πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί, 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και <1% παρουσιάζουν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), κυρίως μηνιγγοεγκεφαλίτιδα με σημαντική θνησιμότητα. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.
Σκοπός: Η επιδημιολογική καταγραφή των περιστατικών με λοίμωξη από WNV στο νομό Καβάλας από 7/8/2012 – 23/10/2012
Υλικό και μέθοδοι: Υλικό αποτέλεσαν 46 ασθενείς(24 άνδρες-22 γυναίκες), ηλικίας 12-92 ετών που νοσηλεύτηκαν με κλινική εικόνα ύποπτη για λοίμωξη από WNV. Σε όλους τους ασθενείς έγινε λήψη ιστορικού, ενδελεχής κλινική εξέταση, εργαστηριακός έλεγχος και στους 20 (με συμπτωματολογία από το ΚΝΣ), έγινε κυτταροχημική εξέταση Εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ). Δείγματα ορού και ΕΝΥ στάλθηκαν στο Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για ορολογική διερεύνηση για WNV.
Αποτελέσματα και συμπεράσματα: Σε 25 (54,35%) ασθενείς (12 άνδρες-13γυναίκες) ανιχνεύθηκαν ειδικά για WNV IgM αντισώματα. Απ΄ αυτούς, 30% έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, 16% από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, 12% από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, 12% από στεφανιαία νόσο, 12% ήταν ανοσοκατεσταλμένοι, 4% από MDS. Η κυτταροχημική εξέταση ΕΝΥ έδειξε στα περισσότερα δείγματα χαμηλό αριθμό κυττάρων (10-760 / mm3), λεμφοκυτταρικό τύπο, σάκχαρο στα φυσιολογικά όρια και λεύκωμα λίγο πάνω από το εύρος αναφοράς. Η γεωγραφική κατανομή των περιστατικών ήταν: 11 από την ανατολική περιοχή του νομού ( περιοχή Χρυσούπολης), 6 από την πόλη της Καβάλας και 7 από γύρω περιοχές. Δύο ασθενείς, σακχαροδιαβητικοί, 76 και 78 ετών, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο αντίστοιχα, απεβίωσαν.
Συμπερασματικά, τα περισσότερα περιστατικά προέρχονταν από την παραποτάμια περιοχή του Νέστου (Χρυσούπολη-γύρω χωριά). Η πλειονότητα των ασθενών με κλινική συμπτωματολογία από το ΚΝΣ είχε υποκείμενο νόσημα και ήταν > 65 ετών.