Πραγματοποιήθηκε χθες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, η ετήσια Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Την συνέλευση παρακολούθησε ο πρόεδρος της κεντρικής διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Σπύρος Μάμαλης, ενώ στην τελετή έναρξης των εργασιών της παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, περισσότερο όμως με την ιδιότητα του γεωτεχνικού, μιας και κατά το παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος στο τοπικό παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και στην κεντρική διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Η στιγμή ήταν περίπου ιστορική. Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας είχε να γίνει στην Καβάλα από την προηγούμενη δεκαετία, ενώ η προηγούμενη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα έγινε το 2011.
Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2011 και μετά δεν πραγματοποιούνταν ετήσιες συνελεύσεις αντιπροσώπων για καθαρά οικονομικούς λόγους. Θυμίζουμε ότι το Τμήμα οφείλει να πληρώσει στους αντιπροσώπους που έρχονται από διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας στη συνέλευση οδοιπορικά. Πλην όμως τα οικονομικά του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, τόσο στα κεντρικά όσο και στα παραρτήματά του βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει απαγορευτεί με νόμο ακόμη και η ενοικίαση αίθουσας για τις εργασίες της συνέλευσης ακόμη και η προσφορά καφέ.
Η προσέλευση στη χθεσινή Γενική Συνέλευση κρίνεται ικανοποιητική, αν σκεφτεί κανείς ότι δικαίωμα είχαν 80 αντιπρόσωποι από τους νομούς Καβάλας, Δράμας, Σερρών. Η διοίκηση που έκανε τον απολογισμό της είναι πρόσφατη. Εξελέγη στις εκλογές του Τμήματος τον περασμένο Νοέμβριο. Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι περισσότερες αποφάσεις της είναι ομόφωνες. Αυτό δείχνει ότι οι Γεωτεχνικοί της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών γρήγορα άφησαν πίσω τους την προεκλογική περίοδο τον Οκτώβριο του 2014.
Υιοθετήθηκε ψήφισμα κατά του μέτρου της φορολόγησης των αγροτών ενώ συζήτηση παρουσία του Θόδωρου Μαρκόπουλου επεκτάθηκε και στην ανακοίνωση του Τμήματος για το έργο που εκτελείται στο Νέστο του αρδευτικού δικτύου.
Κακώς δημοσιοποιήσατε το θέμα, είπε στην ομιλία του ο κ. Μαρκόπουλος, και ο κ. Μυστακίδης απάντησε ότι το θέμα δημοσιοποιήθηκε από άλλους πρώτη φορά οι ενστάσεις δηλαδή για το αν το έργο γίνεται με σωστό τρόπο συμπλήρωσε δε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, όφειλε να διατυπώσει την άποψή του.
Ο κ. Μυστακίδης είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:
«Προσπαθήσαμε με τα πενιχρά οικονομικά μέσα να λειτουργήσουμε να έχουμε μια παρέμβαση σε θέματα που αφορούν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και πρέπει να έχει θέση, τολμήσαμε σε πολλά, και μαζί με άλλους συλλογικούς φορείς. Βέβαια σημαντικό θέμα ήταν η δυσμενής οικονομική κατάσταση του Επιμελητηρίου, και το αβέβαιο μέλλον του, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης, είτε ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μας σε αυτά είτε με οτιδήποτε προκύπτει καινούργιο όσον αφορά αναπτυξιακά προγράμματα και της περιοχής έτσι ώστε να δυναμώσουμε τον ρόλο μας και να τον ισχυροποιήσουμε στο βηματισμό που είχαμε και τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι πάμε καλά συγκριτικά δηλαδή με τα όπλα που έχουμε αν σκεφτεί κανείς ότι λειτουργούμε με το 1/5 του προϋπολογισμού που λειτουργούσαμε πριν τρία χρόνια».