Dark Mode Light Mode

Με το μυαλό στα Τενάγη και τη Θάσο

Ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο ήταν χθες το πρωί η αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου «Ν. Μάρτης». Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στην καθιερωμένη συνεδρίασή του προκειμένου να προετοιμαστούν φορείς και υπηρεσίες ακόμη κι οι εθελοντές για το χειμώνα που έρχεται.

Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι το μυαλό των εμπλεκόμενων στο θέμα ήταν κυρίως τα αντιπλημμυρικά έργα, στην προετοιμασία για τα πλημμυρικά φαινόμενα, με επίκεντρο τα Τενάγη των Φιλίππων και τις περιοχής όπου είχαμε προβλήματα πέρσι, στο νησί της Θάσου.

Ο Θ. Μαρκόπουλος εκτιμά ότι σημασία δεν έχει αν θα πλημμυρίσουνε τα Τενάγη, αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει και φέτος το χειμώνα, αλλά να τραβηχτούν τα νερά όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μπορούν οι εκτάσεις να γίνουν πάλι καλλιεργήσιμες.

Στη χθεσινή σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής προστασίας από την Κομοτηνή, από την αποκεντρωμένη δηλαδή από τη Θεσσαλονίκη κι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας στην Καβάλα, Σταύρος Κιβράκης.

Την ευθύνη της συνάντησης είχε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος. Απέναντί του πολύς κόσμος, εκπρόσωποι αρχών και υπηρεσιών, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, αγροτών και φυσικά εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων του Νομού.

Για τη σύσκεψη η περιφερειακή ενότητα Καβάλας εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Συνεδρίασε στις 4/11/2015, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2015-2016».

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και παραβρέθηκαν τα μέλη του ΣΟΠΠ ΠΕ Καβάλας, όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου που προσκλήθηκαν, καθώς επίσης και οι Δ/ντές Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Χρήστος Μαμαρίκας  και της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κώστας Χουβαρδάς.

Σχετικά με το θέμα των πλημμυρών-χιονοπτώσεων και παγετού αναφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα καθώς και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο καθένας για να είναι έτοιμος κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο 2015-2016, για την αντιμετώπιση προβλημάτων εξ αιτίας εκδήλωσης φαινομένων του θέματος. Μεταξύ των προβλημάτων που ανέκυψαν ήταν η έλλειψη προσωπικού, χρημάτων και μέσων των φορέων που δυσκολεύουν το έργο τους.

 

Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που αργά ή γρήγορα αναμένεται να εμφανισθούν και φέτος στα Τενάγη ο Θ. Μαρκόπουλος είπε τα εξής: «Πλημμυρικά φαινόμενα θα έχουμε, πιθανότατα. Αλλά το θέμα είναι σε πόσες μέρες θα μπορέσει να στραγγίσει το νερό για να μπορέσει να γίνει η σπορά σ΄ έναν εύλογο χρόνο. Δηλαδή θέλω να πιστεύω ότι εκεί που καθαρίσαμε τα χώματα και εκεί που εξακολουθούμε να καθαρίζουμε και τώρα που μιλάμε, θα έχουμε πιο ομαλή στράγγιση.
Όσο για τη Θάσο, εκεί ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να δούμε πόσα πράγματα έχει προχωρήσει ο Δήμος Θάσου, Θα το δούμε, θα το συζητήσουμε και θα δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει».

 

Στους δημοσιογράφους μίλησε και ο αντιδήμαρχος Θάσου, Μπέμπης Πεταμίδης, που αναφέρθηκε σε σημεία του νησιού όπου υπήρξαν πέρσι προβλήματα από τις δυνατές βροχές, τονίζοντας ότι ωριμάζουν έργα που πάντως δεν πρόλαβαν να γίνουν από τον προηγούμενο ως το φετινό χειμώνα. Εννοεί ότι εκπονούνται μελέτες. Ο κ. Πεταμίδης είπε ότι καθαρίστηκαν ρέματα και παρακολουθούνται προκειμένου να μην υπάρξουν μπαζώματα σ΄ αυτά. Η δήλωση του κ. Πεταμίδη είναι η ακόλουθη: «Ο Δήμος Θάσου έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών σε όλο το εύρος του νησιού. Δεν είναι μόνο η περιοχή «Κλίσμα». Αυτό περιλαμβάνει ορισμένες μελέτες που πρέπει να εκπονήσουμε  κι ορισμένες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, ώστε να το θέσουμε σε εφαρμογή. Αυτές είναι τρεις μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή της Σκάλας Καλλιράχης και στην περιοχή του «Κλίσματος», όπως έπρεπε, ώστε μετά να προβούμε στα έργα διευθέτησης των ρεμάτων και ν΄ αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οριοθετούμε το ρέμα των Λιμεναρίων που πέρσι κι εκείνο δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και είχε καταστρέψει αρκετές περιουσίες. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο ετοιμαζόμαστε να εκπονήσουμε μελέτες για το ρέμα του Πρίνου και της Ποταμιάς, όπου κι εκεί υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα. Εκπονούμε δύο μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Σκάλα Παναγία και τη Σκάλα Ποταμιά. Στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχουμε διανοίξει και καθαρίσει τα ρέματα στο Λιμένα, που παρουσιάζει πλημμυρικά φαινόμενα και είχε να καθαρισθεί από το 1991 καθώς και του Πρίνου, που κι εκεί είχαμε αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα.  Της Καλλιράχης σε συνεργασία με την περιφέρεια, επίσης το έχουμε καθαρίσει. Έχουμε προβεί σε καθαρισμούς φρεατίων και σχαρών. Έχουμε ιδίως στα Λιμενάρια και στην Σκάλα Ποταμιά, έχουμε στηρίξει τα πρανή των ρεμάτων ώστε να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουμε συστήσει επιτροπή αστυνόμευσης ρεμάτων, για να επεμβαίνουμε έγκαιρα σε επεμβάσεις πολιτών τέλος πάντων που προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα».

Προηγούμενο άρθρο

Ο κανονισμός θα επιφέρει ευταξία στους πεζόδρομους

Επόμενο άρθρο

Θετικά σχόλια Αρχέλαου Γρανά