Το απόγευμα της Τετάρτης στο θεατράκι του ΣΦΓΤ ο Μορφωτικός Τομέας υποδέχθηκε το κοινό, στο πλαίσιο σύντομης παρουσίασης και συζήτησης του βιβλίου «Πλωτές Γυναίκες», το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2002 από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ με την υπογραφή του συμπολίτη μας συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη. Με παρόντα τον ίδιο το συγγραφέα, οι παριστάμενοι παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση του κειμένου σε ηλεκτρονική μορφή και έπειτα μετείχαν σε σχολιασμό από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης.
Στο πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβανόταν επίσης η προβολή αποσπάσματος της εκπομπής «Λογοτεχνικοί Περίπατοι στη Βόρεια Ελλάδα» που προβλήθηκε στις 11 Μαρτίου σε σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά. Ο κύκλος των εκπομπών αναφέρεται σε έξι συγγραφείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, και που πέρα από το κατ’ εξοχή δημιουργικό τους έργο έχουν να παρουσιάσουν έντονη πνευματική δραστηριότητα στις πόλεις που ζουν, με εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων, διαλέξεις, ομιλίες, διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων κ.ά. Το αφιέρωμα στο Διαμαντή Αξιώτη για τη ΝΕΡΙΤ ήταν σε κείμενο-επιμέλεια του Περικλή Σφυρίδη, με ηχοληψία του Θοδωρή Ζαχαρόπουλου, φωτογραφία του Κωστή Παπαναστασάτου και μοντάζ της Ιωάννας Σπηλιοπούλου.
Ιδιαίτερη τιμή ένιωσε ο Διαμαντής Αξιώτης από την πρωτοβουλία και την πρόσκληση του Μορφωτικού Τομέα, να παραστεί σε μια εκδήλωση με θέμα το βιβλίο του, που αντέχει στο χρόνο. Αυτή ακριβώς η διαχρονικότητα του κειμένου προσφέρει υπερηφάνεια και συγκίνηση στον κ. Αξιώτη. Πολύ περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καβαλιώτες συνεχίζουν να τιμούν και να αγαπούν το συγγραφέα, ο οποίος ζει και κινείται ανάμεσά τους χωρίς να έχει «ισοπεδωθεί» με την καθημερινότητα.
Συγγραφικές εκπλήξεις για το τρέχον έτος μας ετοιμάζει ο Διαμαντής Αξιώτης, που έστειλε ήδη μια συλλογή διηγημάτων σε εκδοτικό οίκο της Αθήνας και η κυκλοφορία της αναμένεται εντός του 2015. Επίσης, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται κι ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα του συγγραφέα που επίσης θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει.
Η υπεύθυνη του Μορφωτικού Τομέα Βόνη Καρπόζηλου μας θύμισε ότι πέρσι είχε δημιουργηθεί η Λέσχη Ανάγνωσης, τα μέλη της οποίας είχαν υποδεχθεί και το συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη. Φέτος, επιλέχθηκε η παρουσίαση του Διαμαντή Αξιώτη και του βιβλίου του «Πλωτές Γυναίκες», που αναφέρεται στην Καβάλα και σε γνωστά πρόσωπα. Πέραν επομένως του καλογραμμένου κειμένου συνέτρεξαν και συναισθηματικοί λόγοι. Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί ύστερα από τις δράσεις και τις παρουσιάσεις που οργανώνει ο Μορφωτικός Τομέας.
Η ΑΝΟΔΟΣ & Η ΠΤΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Απλά και μόνο για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο Διαμαντής Αξιώτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1942 όπου και ζει μόνιμα. Ξεκίνησε το 1966 ως ποιητής για να περάσει το 1990 στη διηγηματογραφία και εννιά χρόνια αργότερα το 1999 να καταλήξει στο μυθιστόρημα. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων.
Το αμιγώς λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα αποτελείται από τα εξής βιβλία:
Ιχώρ, ποιήματα (Καβάλα, 1966) – Ποσοστό ευθύνης, ποιήματα (Καβάλα, 1974) – Διαμπερές, ποιήματα (Θεσσαλονίκη, «Σκαπτή Ύλη», 1976) – Ύπνος μεσημβρίας (Θεσσαλονίκη, «ΑΣΕ», 1985) – Το μισό των κενταύρων, διηγήματα (Θεσσαλονίκη, «Παρατηρητής», 1990) – Ξόβεργα με μέλι, διηγήματα (Θεσσαλονίκη, «Τα τραμάκια», 1994) – Το ελάχιστον της ζωής του, μυθιστόρημα (Αθήνα, «Κέδρος», 1999) – Πλωτές γυναίκες, μυθιστόρημα (Αθήνα, «Κέδρος», 2002) – Μοιρασμένα χιλιόμετρα, μυθιστόρημα (Αθήνα, «Κέδρος», 2004) – Λάθος λύκο, μυθιστόρημα (Αθήνα, «Κέδρος» 2010).
Προκειμένου να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για τις περίφημες «Πλωτές Γυναίκες» του Διαμαντή Αξιώτη, να θυμίσουμε ότι στις 440 σελίδες του βιβλίου εξελίσσεται η ακόλουθη πλοκή:
«Ο Κωνσταντίνος Δούκας αφού εγκαταλείπει την Κων/πολη σε ηλικία 20 χρόνων, καταφεύγει στην Αλεξάνδρεια μαζί με την δεκαεξάχρονη Τουρκάλα Λαλέ, γνωρίζεται τάχιστα με την οικογένεια του μεγαλοκαπνεμπόρου Γεώργιου Ιορδάνου από την Καππαδοκία. Σ’ αυτό συντελεί η εκθαμβωτική ομορφιά και των δύο, η ευγλωττία, το θράσος και τα ασύστολα ψεύδη του Κωνσταντίνου. Εκεί η Λαλέ βαφτίζεται χριστιανή και ονομάζεται Ευδοκία.
Όταν, μετά από δύο χρόνια, το 1920, ο Ιορδάνου τον στέλνει ως εκτιμητή καπνών στην Ελλάδα – στην Καβάλα συγκεκριμένα, από τις πρώτες καπνουπόλεις της εποχής – ο Κωνσταντίνος θα συναντήσει τον αδελφό του Γεώργιου, Ευγένιο Ιορδάνου, ισχυρό καπνέμπορο και πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο, θα παραμείνει εκεί, προδίδοντας χωρίς καμιά τύψη τον Αλεξανδρινό ευεργέτη του. Στην Καβάλα προστατεύεται και ευεργετείται, μέσω των ίδιων προσόντων, τόσο από τον Ευγένιο όσο και από τον Αυστριακό Άντολφ Βιξ, ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα.
Ο Κωνσταντίνος, σε μικρό χρονικό διάστημα, αναδεικνύεται σε έμπορο καπνού. Παρά την έντονη επιθυμία του να αποκτήσει γιο προς συνέχιση της ένδοξης οικογένειας των Δούκα, η Πλουσία γεννά, από μία κάθε χρόνο, πέντε θυγατέρες. Ο Κωνσταντίνος τις ονομάζει, διαδοχικά, Ανδρομάχη, Ανδρόκλεια, Ανδροφίλη, Ανδροθέα και Ανδρονίκη, ελπίζοντας γι’ αυτές μέσα από τα ανδρικά τους ονόματα, την μελλοντική απόκτηση δύναμης, ισχύος.
Πόλεμος, κατοχή, διακυμάνσεις του καπνικού, πτώχευση της οικογένειας και θάνατος του Κωνσταντίνου κατά την πτώση του αεροσκάφους που επιχειρεί την παρθενική του πτήση Καβάλα – Αθήναι. Στην πρώτη αεροπορική τραγωδία της χώρας. Ο Κωνσταντίνος είναι ήδη 52 ετών…
Το μυθιστόρημα διανύει τα τρία τέταρτα του περασμένου αιώνα, εβδομήντα πέντε χρόνια ακριβώς: 1900-1975.Σ’ αυτό διαγράφεται η ιστορία της Ελλάδας αυτής της περιόδου. Η πορεία του καπνικού ζητήματος με όλες του τις διακυμάνσεις. Η άνοδος και η πτώση μιας οικογένειας καπνεμπόρων».