Στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων βρεθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να παρακολουθήσουμε το Gala Όπερας αφιερωμένο στις συνθέσεις του Τζουζέπε Βέρντι, τιμώντας την επέτειο των διακοσίων ετών από τη γέννησή του. Επρόκειτο για την εκδήλωση που αποτελούσε την καθιερωμένη «σύμπραξη» του Διεθνούς Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Η εκδήλωση περιελάμβανε την εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, που ετοίμασε το πρόγραμμα «Έτος Verdi» υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Αλέξανδρου Μυράτ και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο Δήμητρας Θεοδοσίου και του μπάσου Δημήτρη Καβράκου. Η μεν πρώτη ενθουσίασε το κοινό, ο δε δεύτερος λόγω προβλημάτων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Τους περίπου οκτακόσιους θεατές που βρέθηκαν στο αρχαίο θέατρο καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κώστας Πεφάνης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ιούλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επεξηγηματικότερα στη μουσική και το οπερετικό έργο του Τζουζέπε Βέρντι. Φυσικά η εκδήλωση ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για τους καβαλιώτες να απολαύσουν τη δεμένη και καλοκουρδισμένη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Καταχειροκροτήθηκε για καθεμία από τις πέντε ερμηνείες της η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, η οποία άλλαξε ισάριθμα φορέματα για κάθε της εμφάνιση. Γεννημένη στη Ζυρίχη από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα, το 1992 έγινε δεκτή στη Σχολή Όπερας της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου και στη συνέχεια παρακολούθησε πολλά μεταπτυχιακά μαθήματα σκηνικής ερμηνείας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού σε όλη την Ευρώπη κερδίζοντας πάντα διακρίσεις. Η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο αξιόλογες ερμηνεύτριες Βέρντι και μάλιστα τον Ιανουάριο του 2002 της απονεμήθηκε στο Μιλάνο το βραβείο της καλύτερης σοπράνο για το έτος 2001, με αφορμή τις εξαιρετικές ερμηνείες της στις όπερες του Βέρντι.
Ο Δημήτρης Καβράκος ωστόσο, όχι μόνο προκάλεσε ερωτήματα στο κοινό εξαιτίας του συγκρατημένου τρόπου με τον οποίον ερμήνευσε τις δικές του άριες, αλλά κι επιπλέον δεν εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος του συναυλιακού αφιερώματος λόγω αιφνίδιου προβλήματος υγείας, όπως εξήγησε ο Ιούλιος Παπαδόπουλος. Πάντως οι πληροφορίες από τα παρασκήνια έλεγαν πως ο κ. Καβράκος είχε λάβει νωρίτερα ένα δυσάρεστο τηλεφώνημα αναφορικά με πρόβλημα υγείας στενού του συγγενικού προσώπου κι έτσι επηρεάστηκε άμεσα.
Ο διαπρεπής βαθύφωνος με τη λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία που γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1946, σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο αποφοιτώντας με το πρώτο βραβείο. Το 1976 έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ του Σπολέτο, τραγουδώντας «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, το 1979 πρωτοεμφανίστηκε στη Metropolitan Opera της Ν. Υόρκης, με την οποία συνεχίζει να συνεργάζεται ως σήμερα, ενώ έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες όπερες των ΗΠΑ, όπως του Σαν Φρανσίσκο, του Σικάγου, του Ντάλας.
Το φετινό συναυλιακό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στον Τζουζέπε Βέρντι, το διασημότερο συνθέτη του ιταλικού Ρομαντισμού, που γεννήθηκε στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813 και πέθανε στο Μιλάνο το 1901. Σπούδασε μουσική στο επαρχιακό Μπουσσέτο και στη συνέχεια στο Μιλάνο. Τα πρώτα του έργα γράφτηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίησή τους σε κυρίαρχη χώρα. Η ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανέδειξε σε εθνικό σύμβολο. Το 1861 εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού κοινοβουλίου. Διασημότερες όπερές του είναι: Ναμπούκκο (1842), Ριγολέττος (1851), Ο Τροβαδούρος (1853), Τραβιάτα (1853), Η δύναμη του πεπρωμένου (1862), Αΐντα (1871), Οθέλλος (1887) και Φάλσταφ (1893).
ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
=====================================================================