Εκτός του τόπου του
Με μια επιστολή 1.000 περίπου λέξεων ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λιόγκας έκανε τις προηγούμενες ημέρες την μεγάλη έκπληξη. Έγινε ο πρώτος αιρετός της πόλης και του Νομού Καβάλας που υπερασπίστηκε, συμφώνησε, διαφήμισε την πρόταση της ΔΕΠΑ για το πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας. Η επιστολή του είχε τίτλο «Εκτός τόπου και χρόνου». Πέραν των όσων περιέχει υπέρ της προτεινόμενης επένδυσης, στο ίδιο κείμενο ξεχωρίζει η μπόλικη κριτική κι η άφθονη ειρωνεία προς όλους αυτούς (τους τοπικούς παράγοντες) που τις τελευταίες εβδομάδες δηλώνουν αντίθετοι στο ίδιο σχέδιο. Ετοιμάζουν δε συλλαλητήριο, επί του οποίου η κοινωνία φαίνεται να ανταποκρίνεται.
Σήμερα ο Βασίλης Λιόγκας βρίσκεται κυρίως στην Αθήνα, συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Αρμοδιότητα του δεν είναι τα ενεργειακά αλλά τα θέματα των απορριμμάτων και της διαχείρισης αυτών. Έχει αρκετά απομακρυνθεί από την τοπική πραγματικότητα. Αν ο Λιόγκας ήταν στη Καβάλα, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πάλι θα έγραφε επιστολή ή άρθρο για το πλωτό LNG. Όχι όμως με αυτό το περιεχόμενο. Προκύπτει λοιπόν αμέσως ότι το «εκτός τόπου» του τίτλου που έδωσε στο κείμενο του αφορά πρωτίστως τον ίδιο. Είναι κάτι που ισχύει και δυστυχώς τον επηρεάζει. Αρνητικά.
Σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις ο Βασίλης Λιόγκας δεν ήταν με τους λίγους. Ήταν με τους πολλούς. Υπερασπίζονταν τα συμφέροντα του τόπου του. Αυτό προκύπτει εύκολα. Αρκεί κάποιος να διαβάσει την ιδρυτική διακήρυξη της Δ.Α.Σ. Της δημοτικής του παράταξης. Σε ένα από τα πρώτα κείμενα εκείνης της εποχής ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Λιόγκας σημείωνε με τον γνωστό για αυτόν τρόπο: «Πως θα υπερασπιστείς το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όταν δέχεσαι την απόφαση της κυβέρνησης να γίνει η ανατολική περιοχή του δήμου εκτεταμένη βιομηχανική περιοχή και να πνιγεί, προς όφελος ξένων πολυεθνικών, η Ν Καρβάλη».
Στο ίδιο κείμενο με αφορμή την ΒΦΛ ασχολούνταν τόσο με την ταλαιπωρημένη Νέα Καρβάλη, όσο και με τα αρχικά σενάρια περί δημιουργίας στην ίδια περιοχή ενεργειακού κέντρου. Σενάριο που απέρριπτε: «Μια λιπασματοβιομηχανία παραμένει απαραίτητη για τη χώρα και γι’ αυτό θα ανεχθούμε την λειτουργία της Βιομηχανίας με τον όρο ότι: α) θα απομακρύνει τα βουνά της φωσφογύψου και θα επεκταθεί αποκλειστικά ανατολικά και β) θα εκσυγχρονιστεί με πρώτα κριτήρια τη υγεία και ασφάλεια του προσωπικού και την περιβαλλοντική ανακούφιση την Ν Καρβάλης και της ευρύτερης περιοχής. Κανένας Άλλος τύπος βιομηχανίας δε χωρά στη ίδια περιοχή, η Καβάλα δεν μπορεί και δεν προσφέρεται να γίνει “Ενεργειακό Κέντρο”, για τον σκοπό της διείσδυσης στα Βαλκάνια και την Τουρκία».
Στην πρόσφατη επιστολή του ο κ. Λιόγκας εκτός από την βιαστική κριτική και την υπερβολική ειρωνεία προς κάθε κατεύθυνση αναφέρεται στα πολύ επίκαιρα θέματα της τουριστικής ανάπτυξης. Τα αμφισβητεί κι αυτά. Τα ειρωνεύεται επικαλούμενος και το… φοβερό επιχείρημα του υπό διαβούλευση Χωροταξικού Σχεδίου της ΑΜΘ. Πολλές φορές κάνει λόγο για το υποστηριζόμενο από τον ίδιο «ενεργειακό κέντρο», μιλά για την «ενεργειακή πύλη» που μπορεί να γίνει η Καβάλα, μνημονεύει το «ενεργειακό μέλλον» της περιοχής. Ο αναγνώστης μένει με το στόμα ανοιχτό διαβάζοντας πράγματα που έως πρόσφατα τον έβρισκαν σφόδρα αντίθετο. Κι είναι άραγε μόνο αυτά;
Συνεχίζοντας να γράφει «επιθετικά» κι αντίθετα με την πλειοψηφία σε επίπεδο κοινωνίας, αφήνει υπονοούμενα για εξυπηρέτηση συμφερόντων ανταγωνιστικών εταιριών. Στρέφεται κατά της Ενεργειακής Αιγαίου. Υπόσχεται αστικό φυσικό αέριο συνδέοντας (ενώ αυτό δεν μπορεί να γίνει) την πρόταση του LNG με το δίκτυο φυσικού αερίου στα σπίτια μας. Για το οποίο σημειώνει ότι ευθύνη να το κάνουν είχαν οι τοπικοί άρχοντες!
Πέραν του ότι είναι εκτός του τόπου του με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται στη Καβάλα, βρίσκεται σίγουρα εντός χρόνου προκειμένου (αν μπορεί) να σώσει την πρόταση της ΔΕΠΑ. Όλα αυτά ο Βασίλης Λιόγκας! Δύσκολο να το πιστέψουμε. Απόλυτα αληθινό απ’ την άλλη.
Παρόλα αυτά τον ευχαριστούμε. Τροφοδοτεί τη συζήτηση με κάποια νέα επιχειρήματα, τα οποία περιμέναμε να ακούσουμε από αυτούς που ενώ τόσα χρόνια σχεδιάζουν, ταυτόχρονα λουφάζουν και δεν μιλούν. Δημιουργούν (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) τετελεσμένα.
Στην επιστολή του ο Βασίλης Λιόγκας αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει και να σχολιάσει:
1.Τη στάση της ΔΕΠΑ που επί σειρά ετών ετοιμάζει τη πρόταση του πλωτού LNG για τη περιοχή αλλά δεν μας έχει ανακοινώσει τίποτα. Δεν κάνει καμία διαβούλευση. Μας υποτιμά και μας προσβάλει. Μνημονεύει στα συνέδρια το σχέδιο της ως οριστικό χωρίς να μας έχει ρωτήσει.
2.Δεν μιλά –όπως έκανε προ ετών- για την περιοχή που ειδικότερα προτείνεται η επένδυση, τη Νέα Καρβάλη.
3.Δεν λέει ότι τα προηγούμενα «όχι» που είπε η κοινωνία της Καβάλας εκτός από δικαιολογημένα ήταν και δικά του «όχι».
4.Δεν λέει κουβέντα για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αυτή την επένδυση άρα κάποιος άλλος –ιδιώτης- θα την ωφεληθεί.
5. Δεν εξηγεί όσο πρέπει τι σημαίνει να γίνεται στον κόλπο της Καβάλας η τροφοδοσία μεγάλων πλοίων με φυσικό αέριο.
Σε γενικές γραμμές ο κ. Λιόγκας μας απογοητεύει. Εμφανίζεται ως άτυπος εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ κι αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Παίζει έναν ρόλο που δεν του ταιριάζει, ακυρώνει την προηγούμενη του διαδρομή, αγνοεί το τι λένε και το τι θέλουν για τον τόπο τους οι Καβαλιώτες. Πέφτει σε μεγάλο λάθος, το οποίο ελπίζουμε να μην συνεχίσει.
Ο Βασίλης Λιόγκας ξεχώρισε σε τοπικό επίπεδο επειδή οργάνωσε- συμμετείχε- παρακίνησε- κατεύθυνε σωστά ένα σωρό λαϊκούς αγώνες. Τώρα μοιάζει να «μεταγράφεται» στο άλλο στρατόπεδο.
Φθάνουμε έτσι στο σημείο να τον διαβάζουμε να χρησιμοποιεί τη γλώσσα που ο ίδιος απέρριπτε με τρόπο μαχητικό. Αντί να είναι ο εκπρόσωπος της Καβάλας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων γίνεται ο εκπρόσωπος του κράτους στην Καβάλα. Δεν είναι γενναιότητα το κείμενο του. Δεν είναι πολιτικά θαρραλέα η πρωτοβουλία του. Είναι κάτι που άλλαξε. Κάτι που δεν περιμέναμε ότι μπορούσε να γίνει στον Βασίλη.
Τα νέα του Ευριπίδη Στυλιανίδη
Καιρό είχαμε να μάθουμε τα νέα του βουλευτή ΝΔ Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Τελευταία είναι εκτός κυβέρνησης κι αυτό τον απομακρύνει από την επικαιρότητα γενικότερα. Να όμως που τώρα επιστρέφει δριμύτερος. Συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τα θέματα της Θράκης. Αφορμή- λέει ο ίδιος- είναι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην περιφέρεια μας.
Είναι φανερό το τι πάει να γίνει, τι προτείνει. Να ξεχωρίσει πάλι η περιφέρεια ΑΜΘ στα γνωστά δύο κομμάτια, να χρησιμοποιηθεί το γνωστό επιχείρημα των «εθνικών λόγων» ώστε να ασχοληθεί το κράτος μόνο με το ένα από τα δύο. Τη Θράκη. Κι ότι αποφασίσουν- αν αποφασίσουν- θα το «πληρώσει» η Ανατολική Μακεδονία! Όπως έγινε και στη δεκαετία του 1990. Σε αυτή τη βάση ο κ. Στυλιανίδης έδωσε μπόλικες συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης της Θράκης. Σε μια από αυτές είπε τα ακόλουθα: «Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Του επέδωσα επιστολή με την οποία του ζητώ τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής κατά τα πρότυπα της επιτροπής του 1991 προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της περιοχής μας ο οποίος θα έχει δύο στοιχεία. Τα μέτρα αμέσου επεμβάσεως που θα αποκαθιστούν το ζήτημα της δημογραφικής ισορροπίας στη περιοχή –αντιμετωπίζοντας την πηγή του προβλήματος που είναι η ανεργία και η μετανάστευση- δεύτερον μέσα από αυτή τη πολιτική ο στόχος είναι να βάλουμε τα κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να υπάρχει διαχρονικότητα συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος αλλά και την Πολιτεία να μάθει να συνεννοείται με τη τοπική κοινωνία και την αγορά της Θράκης η οποία γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τα προβλήματα και τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπίσει. Μέσα από μία τέτοια κοινή προσπάθεια που διαπερνά οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους ευελπιστώ ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να διορθωθούν και να καλυφθούν λάθη και παραλείψεις, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε η Θράκη να μείνει όρθια και να παίξει το ρόλο που της αξίζει».
Βάση των ίδιων δηλώσεων ο Πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε να ενημερώσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων κι αμέσως μετά να μεταφέρει την αντίδραση τους στον κ. Στυλιανίδη. «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι βουλευτές και οι φορείς της Θράκης» κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Στο δικαστήριο της Κομοτηνής
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής ήταν κατηγορούμενος- μετά από έφεση που κατέθεσε- στο Εφετείο Θράκης για την υπόθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες. Από το 2008 έως 2010 δεν είχε καταθέσει εμπρόθεσμα δηλώσεις ενώ αυτή του 2011 ήταν ελλιπής. Κρίθηκε πάλι ένοχος αλλά με μικρότερη της πρώτης ποινή, 12 μήνες με τριετή αναστολή.
Το LNG στο συμβούλιο της Θάσου
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου θα συζητηθεί η πρόταση της ΔΕΠΑ για το πλωτό LNG. Ήδη ο δημοτικός σύμβουλος του νησιού Μιχάλης Ξώγνος δίνει το πρώτο σύνθημα: Την Δευτέρα 23/6 στην συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα της εγκατάστασης πλατφόρμας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο κόλπο της Καβάλας. Κατά την άποψη μου η θέση τού Δ.Σ θα πρέπει να είναι ομόφωνα αρνητική και καταδικαστική, όπως βέβαια παρόμοια πρέπει να είναι και η αντίδραση τού συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Διότι η καταστροφή τού περιβάλλοντος αλλά κ της τουριστικής ύπαρξης της περιοχής, είναι δεδομένη. Επίσης θα πρέπει και οι τοπικοί βουλευτές να τεθούν προ των ευθυνών τους, για να ξέρουμε σε τελευταία ανάλυση με ποιούς είναι. Με ΜΑΣ ή τούς ΑΛΛΟΥΣ! Φυσικά να τούς το θυμίσουμε στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές!