Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτό που έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης δεν έχει ξαναγίνει. Μαζεύτηκαν ένα σωρό άνθρωποι (εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων) κι ενημερώθηκαν για τις πρώτες προετοιμασίες ενός γεγονότος που θα γίνει τον Ιούνιο του 2014. Μετά από 6 μήνες! Είδαν, έμαθαν, άκουσαν, συμφώνησαν και τελικά στόχευσαν σε συγκεκριμένα πράγματα που βάση χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να υλοποιήσουν στο διάστημα που μεσολαβεί. Αναφερόμαστε στο επόμενο αεροπορικό σόου, το οποίο σθεναρά στηρίζουν άπαντες οι (γνωστοί) εμπλεκόμενοι.

 

Σημασία έχει ο τρόπος. Αυτός είναι διαφορετικός. Δεν περιμένουν τον Μάη ή τον Απρίλη προκειμένου τότε να τα κάνουν όλα. Υπάρχει πλάνο και πρόγραμμα. Σχέδιο και πρόταση αναλυτική. Υπάρχει κάτι πολύ οργανωμένο, κάτι που εγγυάται την επόμενη επιτυχία. Για κανένα άλλο τοπικό γεγονός δεν γίνεται ότι γίνεται για το αεροπορικό σόου. Όλα αυτά οφείλονται στον Πάνο Γεωργιάδη και σε όσους συνεχίζουν να τον εμπιστεύονται.

 

Ας δούμε το οικονομικό μέρος του αεροπορικού σόου. Πέρσι κόστισε 70.000 ευρώ εκ των οποίων 10.000 ευρώ ήταν του κ. Γεωργιάδη (χορηγία) και 450 ευρώ μικρές άλλες προσφορές λίγων ευαίσθητων επαγγελματιών. Ντόπιων. Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονταν από τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα που ετοιμάζεται το επόμενο σόου ο πήχης ανεβαίνει. Με βασικό στόχο να εξασφαλιστεί ακόμη πιο εντυπωσιακό θέαμα. Το νέο πλάνο στηρίζεται στις χορηγίες. Μόνο αν υπάρξουν τέτοιες το μερίδιο των άλλων θα μείνει στα περσινά επίπεδα ή θα μειωθεί.

 

Πρώτος υποψήφιος χορηγός το Υπουργείο Τουρισμού. Ο Πάνος Γεωργιάδης το είπε ξεκάθαρα. Δεν θέλουμε το γεγονός να είναι μόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου, θέλουμε και οικονομική στήριξη. Αμέσως μετά είναι οι μεγάλες εταιρίες. Οι πολυεθνικές. Για να υπάρξουν όμως αυτές οι χορηγίες χρειάζεται συστηματική δουλειά. Την οποία θα την κάνει ποιος αλήθεια; Απάντηση δεν υπάρχει. Το σόου μεγαλώνει ενώ ταυτόχρονα ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Προετοιμάζεται από τώρα ενώ η αβεβαιότητα δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως.

 

Αν λοιπόν πιστεύουν και πιστεύουμε στο συγκεκριμένο σόου, αν υπάρχουν αποδείξεις ότι βοηθά την τουριστική Καβάλα τότε δεν έχουμε παρά να το «εξοπλίσουμε» ακόμη καλύτερα. Σε διαφορετική περίπτωση η πορεία των πραγμάτων θα είναι η γνωστή. Το σόου θα «μετακομίσει» κάπου αλλού. Κάπου όπου αυτά που δεν έχει η Καβάλα, θα υπάρχουν εν αφθονία.

 

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ακούσουμε τον λόγο του Γιάννη Βύζικα, πρώην δημοτικού συμβούλου. Πρώην προέδρου του ΕΥΚ, πρώην επικεφαλής του μουσείου καπνού. Κατά τον Βύζικα ο ρόλος του Δήμου (του κάθε Δήμου) είναι συγκεκριμένος. «Για να υπάρχει Καβάλα πρέπει να υπάρχουν Καβαλιώτες» σημειώνει. Καλεί λοιπόν την τοπική αυτοδιοίκηση να αρχίσει από τη στήριξη της κοινωνίας και όχι από τις εκδηλώσεις. Από τα σόου και τα φεστιβάλ.

 

Κι ο Βύζικας έχει δίκιο. Χρέος των Δημάρχων –ειδικά των Δημάρχων- είναι να βρίσκουν πάντα μια μέση λύση. Μια ιδανική οδό. Όπου όλα θα τα καλύπτουν όπως επιβάλλεται. Πώς όμως να το κάνουν αυτό όταν κι οι Δήμοι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα; Μέσω της κοινωνίας και της αλληλεγγύης, απαντά ο Βύζικας. Αυτά όμως δεν είναι πάντα αρκετά. Στις μέρες μας κουράστηκαν άπαντες. Και οι εθελοντές.

 

Μήπως τελικά το βασικό πρόβλημα είναι στην Αθήνα; Μήπως εκεί στραβώνει το πράγμα και για τα σόου και για την στήριξη των Ελλήνων; Τρώγοντας συνεχώς από τις σάρκες μας σύντομα φθάνουμε στα όρια μας. Προσφέραμε ότι μπορούσαμε. Συμπαρασταθήκαμε όπως ήταν δυνατόν. Δείξαμε αλληλεγγύη. Μοιράστηκαν και μοιράζονται τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες. Κάναμε εκδηλώσεις. Λειτουργήσαμε κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία. Δόθηκαν επιδόματα. Μεγάλωσε το τραπέζι της αγάπης. Αντιδράσαμε. Σπεύσαμε και σε έκτακτες περιπτώσεις. Κάπου εδώ όμως οι δυνατότητες μας περιορίζονται…

 

Λογικό είναι λοιπόν να κοιτάμε πάλι προς την Αθήνα. Γιατί στο τέλος όλα εκεί καταλήγουν. Μιλούσαν χθες σε live σύνδεση ο Μπαρόζο και ο Σαμαράς. Γελούσαν, αισιοδοξούσαν, προσπαθούσαν να βγάλουν με το ζόρι ια ελπίδα. Κι εμείς ως τηλεθεατές επιχειρούσαμε να ζεσταθούμε από τα λόγια τους. Να αυξήσουμε τις προμήθειες στο ψυγείο. Να κάνουμε τις κουβέντες τους ευρώ για να πληρώσουμε τις τράπεζες και τα χαράτσια. Μάταιος κόπος. Με τα λόγια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και όλων των άλλων ποτέ δεν σώθηκε κανείς. Ίσα ίσα που όλα αυτά τα λόγια παίζουν πάντα τον ίδιο ρόλο. Είναι προπομπός νέων μέτρων. Για την υποτιθέμενη σωτηρία της χώρας…

 

Διαβάζουμε και μια άλλη είδηση. Ο Δήμος Καβάλας προμηθεύεται δύο αντλίες θερμότητας προκειμένου να ζεστάνει το κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το κλειστό κολυμβητήριο. Εκεί πρώτη φορά δοκιμάστηκαν οι περιβόητες αντλίες. Κι επειδή πέτυχαν, τώρα αυξάνονται. Επεκτείνονται σε δημόσια και δημοτικά κτίρια ώστε να μην υπάρχει η υποχρέωση αγοράς του πανάκριβου πετρελαίου.

 

Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ευχηθούμε. Άντε και στο Δημαρχείο. Στα ΚΑΠΗ, στη ΔΕΥΑΚ, στη Δημωφέλεια. Παντού αντλίες θερμότητας. Για την τοπική αυτοδιοίκηση αυτές οι αντλίες μοιάζουν σωτήριες. Πέρσι ήταν οι σόμπες. Τα καυσόξυλα. Φέτος η μόδα επιβάλλει κάτι άλλο. Αντλίες θερμότητας παντού.

 

Πολύ χαρούμενος είναι αυτό το διάστημα ο Άρης Γιαννακίδης. Δική του –όπως όλα δείχνουν- ήταν η πρόσφατη δημοσκόπηση. Η χαρά του οφείλεται στα αποτελέσματα της. Μαθαίνουμε επίσης ότι η ίδια έρευνα είχε πολύ καλά αποτελέσματα και για τον Αρχέλαο Γρανά. Ο οποίος τώρα που οριστικά δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος θα είναι και πάλι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας.

 

Κινείται προεκλογικά ο Αρχέλαος. Τις προάλλες μετά του Χρύσανθου Σταυρόπουλου εθεάθησαν στο ΚΑΠΗ της Νέας Καρβάλης όπου έμειναν αρκετή ώρα, συζητώντας με τους ηλικιωμένους. Αυτοί δεν ζήτησαν πολλά. Μια εκδρομή μόνο την Άνοιξη. Επειδή πέρσι την έκανε την εκδρομή η Π.Ε. Καβάλας, ο Γρανάς δεν μπορούσε να αρνηθεί. Δέχθηκε το αίτημα κι υποσχέθηκε να επανέλθει πιο συγκεκριμένος την Άνοιξη. Τώρα δεν είναι καιρός κατάλληλος για εκδρομές…

 

Τώρα και ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης μας διαφημίζει. Στο ίδιο συνέδριο των Αθηνών που μίλησε ο κ. Ρήγας, μίλησε και ο Υπουργός. Που δεν παρέλειψε να αναφέρει τα κυβερνητικά σχέδια για την δική μας περιοχή. Αυτά που το υπουργείο καθυστερεί αδικαιολόγητα. Την φυσική αποθήκη φυσικού αερίου! Δεν φθάνει που αργούν, έχουν και το θράσος να μιλούν για το θέμα σα να μην άργησαν ούτε μια μέρα!

 

Αρχικά το έγραψαν τα Νέα. Το αναδημοσίευσε όμως επαρχιακή εφημερίδα, από όπου το βρήκαμε και το αναπαράγουμε αφού η είδηση αφορά και την Καβάλα: Το λιμάνι της Πύλου βάζει στο χάρτη της κρουαζιέρας το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο γα τον τουρισμό. Συγκεκριμένα -και σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”- η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το νέο χωροταξικό θα υπογραφτεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα ορίζει μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι της Πύλου θα είναι προορισμός για κρουαζιερόπλοια.Κατά προτεραιότητα έχουν χαρακτηριστεί ως λιμάνια κρουαζιέρας αυτά που βρίσκονται στις εξής περιοχές: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Κρήτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Άντε και του χρόνου ...

Επόμενο άρθρο

Έκλεψε μπουφάν γιατί κρύωνε ή….