Τα άδεια ράφια και η έλλειψη ενδιαφέροντος
Κλειστό λόγω αδειών του προσωπικού είναι για μία περίπου εβδομάδα το κοινωνικό παντοπωλείο του προγράμματος «Στηρίζω», τόσο στο στρατόπεδο Κωτσάλου όσο και στις Κρηνίδες. Ο σύλλογος Πνοή που έχει την ευθύνη λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου (ως επικεφαλής φορέας του προγράμματος Στηρίζω) εξηγεί ότι αρχές Αυγούστου μοιράστηκαν τρόφιμα σε όλους τους δικαιούχους, αμέσως μετά αποφασίστηκε το κλείσιμο των καταστημάτων για μία εβδομάδα ώστε να λάβουν ταυτόχρονα την άδεια τους οι εργαζόμενοι (όλοι του προγράμματος). Σημειώνει επίσης ότι τα τρόφιμα που μοιράστηκαν αρχές Αυγούστου προέρχονταν από δωρεά που έγινε στον σύλλογο, η οποία υλοποιήθηκε κι αξιοποιήθηκε σκόπιμα μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου. Ενώ δηλαδή η δωρεά έγινε στη Πνοή, ουσιαστικά ευνόησε το κοινωνικό παντοπωλείο. Σήμερα τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου είναι άδεια. Αυτό- ισχυρίζονται στην Πνοή- οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος και δωρεών από τους πολίτες. Αφού τρόφιμα να μοιραστούν δεν υπήρχαν ήταν φυσιολογικό το κλείσιμο και των δύο καταστημάτων τις μέρες πριν και μετά τον 15Αυγουστο. Η ανάγκη που υπήρχε να δοθεί άδεια στους εργαζόμενους συνδυάστηκε με την έλλειψη τροφίμων.
Η πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννα Χατζηβαρύτη μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε ότι με το που θα επαναλειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο πρέπει να γίνει μια μεγάλη εξόρμηση προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα για να μοιραστούν στους δικαιούχους αυτού. Η συγκέντρωση τροφίμων θα γίνει με τον γνωστό τρόπο. Με μια γενικότερη ενημερωτική εξόρμηση, κάλεσμα προς τους Καβαλιώτες, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων του προγράμματος στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της πόλης ώστε οι καταναλωτές εκτός από τα ψώνια τους να ενισχύουν την συγκεκριμένη δομή του Στηρίζω. Σε γενικές γραμμές η κ. Ιωάννα Χατζηβαρύτη δεν ανησυχεί. Θεωρεί ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα και τα παντοπωλεία θα επανέλθουν σε μια λειτουργία τουλάχιστον ικανοποιητική.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Πνοή Τηλέμαχος Βελισσαρίδης έχει φανερά άλλη άποψη. Δεν κρύβει την απογοήτευση του επειδή δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το κοινωνικό παντοπωλείο. «Για τον ΑΟΚ όμως ξέρουμε να μαζεύουμε 250.000 ευρώ ώστε να είναι έτοιμος στο πρωτάθλημα» λέει με παράπονο. «Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο» συνεχίζει ο κ. Βελισσαρίδης. Εννοεί τις ενέργειες της Πνοής, οι οποίες δεν «έφεραν» ιδιαίτερες δωρεές. Σύμφωνα με τον κ. Βελισσαρίδη σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι το ότι το κοινωνικό παντοπωλείο έκλεισε λόγω αδειών του προσωπικού. Το σημαντικότερο πρόβλημα –σημειώνει- αφορά τα ράφια που είναι άδεια από τρόφιμα.
Τις προηγούμενες ημέρες δικαιούχοι που δεν γνώριζαν αυτού του είδους τα προβλήματα προσέρχονταν στο κοινωνικό παντοπωλείο αλλά έφευγαν με λίγα τρόφιμα. Διατύπωναν φυσικά τα παράπονα τους προς το προσωπικό επειδή άλλα περίμεναν να βρουν κι άλλα έβρισκαν.
Όπως είναι φανερό ο κόσμος είτε ξέχασε το κοινωνικό παντοπωλείο, είτε θεωρεί ότι με το πρόγραμμα «Στηρίζω» έχει εξασφαλισμένες ποσότητες τροφίμων, είτε κουράστηκε από τις συνεχείς δωρεές. Οι αιρετοί και οι πάσης φύσεως υποψήφιοι του Μάη που τόσα έλεγαν για το κοινωνικό παντοπωλείο έπαψαν να ασχολούνται με το θέμα. Η Πνοή κάνει ότι μπορεί, το προσωπικό του «Στηρίζω» τα ίδια. Παρά ταύτα τα ράφια είναι άδεια κι ούτε υπάρχει προοπτική άμεσα να γεμίσουν με τρόφιμα. Μέσα σε ένα κλίμα γενικής αδιαφορίας το κοινωνικό παντοπωλείο φθίνει, κινδυνεύει, δεν δίνει στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες ότι υποσχέθηκε. Ούτε καν το ελάχιστο. Η νέα δήμαρχος που μίλησε τελευταία για τη λειτουργία του υποσχέθηκε να μεταφερθεί στη δημοτική αγορά. Αυτό όσο απαραίτητο είναι, δεν είναι εύκολο. Το χειρότερο σενάριο; Το κοινωνικό παντοπωλείο που θα λειτουργεί στο κέντρο της πόλης θα είναι άδειο.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να εξηγήσουμε το τι πρόσφερε στο κοινωνικό παντοπωλείο το πρόγραμμα «Στηρίζω». Πολυδιαφημισμένο αλλά ως προς το κοινωνικό παντοπωλείο, όχι αρκετό. Από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος το 70% των χρημάτων αφορούν την μισθοδοσία των εργαζόμενων. Λίγα χρήματα περισσεύουν για να αγοραστούν τρόφιμα. Ως εκ τούτου έχουμε δύο κοινωνικά παντοπωλεία(στην Καβάλα και στις Κρηνίδες) αλλά χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα δεν υπάρχουν. Ο Δήμος έκανε το καθήκον του στο ποσό που είχε αποφασιστεί, οι δε χορηγίες και δωρεές τέλειωσαν.
Αυτό το τελευταίο μπορεί να αλλάξει. Αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον, κοινωνική ευαισθησία και κινητοποίηση. Όσοι όμως αιρετοί ασχολούνταν με το κοινωνικό παντοπωλείο σήμερα αδιαφορούν. Πλέον δεν υπάρχει το κίνητρο της προεκλογικής περιόδου αλλά ούτε και τα… σκάνδαλα με την παραλαβή ηλιέλαιων. Όλοι αυτοί το ξέχασαν νωρίς και δεν δείχνουν διάθεση να επανέλθουν. Αφήνουν την εκκρεμότητα στη νέα Δήμαρχο θαρρείς κι αυτή μπορεί μόνη της να τα λύσει όλα. Τοπικοί σύλλογοι που συχνά αφιέρωναν τις δράσεις τους στο κοινωνικό παντοπωλείο έχουν τώρα άλλες προτεραιότητες. Ενώ στην περιοχή υπάρχουν εθελοντές αυτών οι προσπάθειες κάπου αλλού αποσκοπούν κι όχι στο κοινωνικό παντοπωλείο.
Η οικονομική κρίση συνεχίζει απτόητη το έργο της. Η Τ.Α. αποφάσισε να μπει στο χορό στήριξης των οικονομικά αδύναμων με το πρόγραμμα «Στηρίζω». Οι άλλες δομές έχουν τη δική τους δουλειά να κάνουν, την συνεχίζουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως το κοινωνικό παντοπωλείο είναι σα να μην υπάρχει. Φταίμε όλοι μας για αυτό. Περισσότερο όσοι μιλούσαν με μεγάλα λόγια για την αναβάθμιση του, την οικονομική στήριξη του, ακόμη και τη διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων του. Που είναι σήμερα όλοι αυτοί; Μάλλον σε κάποια παραλία. Θα επανέλθουν από την 1η Σεπτέμβρη με τον ίδιο πάντα στόχο. Να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση που ήδη περιγράψαμε ώστε να ασκήσουν κριτική κατά της Τσανάκα, κατά του Σιμιτσή, κατά της Κυβέρνησης. Κοινωνική πολιτική με αδιαφορία, με κριτική και λόγια δεν έγινε ποτέ. Τώρα που πέρασε ο 15Αυγουστος ας δώσει κάποιος το σύνθημα μπας κι επανέλθει η αλληλεγγύη του πρώτου καιρού της κρίσης. Μόνο με αυτή θα γεμίσουν τρόφιμα τα ράφια τόσο στου Κωτσάλου όσο και στις Κρηνίδες. Όλα τα άλλα είναι περιττά. Είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Βάζουν σε κίνδυνο αυτό που υποτίθεται ότι προστατεύουν.
«Συγχαρητήρια»
Όσο περνά ο καιρός τόσο λύνεται το… μυστήριο σχετικά με την Καίτη Περιστέρη, την αρχαιολόγο με τη γνωστή πετυχημένη έρευνα στην Αμφίπολη. «Είναι καβαλιώτισσα» δήλωσε την Πέμπτη στο ράδιο Πρωϊνή η Χάϊδω Κουκούλη Χρυσανθάκη. Η δε Ροδούλα Ανδρεάδου έγραψε στο Facebook αυτό που λίγο πολύ ακούς σε όλη την πόλη. Για τον Μόσχο Ότατζη και την Καίτη Περιστέρη. Το αναδημοσιεύουμε με χαρά: «Μερικοί φίλοι μου, είτε από το fb, είτε όχι, ίσως να θυμούνται τον αγαπημένο μου Μόσχο Οτατζή, ο οποίος ήταν αγαπημένος και όλων των Καβαλιωτών. Ο αείμνηστος Μόσχος, λοιπόν, αρχαιολόγος καθηγητής στη Δ/βάθμια εκπαίδευση, κάποια μέρα, εκεί γύρω στις αρχές της 10ετίας ΄90, ήρθε στο γραφείο μου ενθουσιασμένος και μου εκμυστηρεύτηκε ότι η ομάδα στην οποία ανήκε, προέβη σε μια ανασκαφή στην περιοχή των Κερδυλλίων, (Ε.Ο. Καβάλας – Θεσσαλονίκης). Αν θυμάμαι καλά, ήταν βοηθός του αείμνηστου επίσης Λαζαρίδη, ενός αρχαιολόγου με μεγάλο όνομα. Μου εκμυστηρεύτηκε επίσης ότι “φιλενάδα, αν θέλει ο Θεός, θα βρούμε θησαυρούς μεγάλους σ΄εκείνη την περιοχή”. Η συνεργασία μας κράτησε αρκετούς μήνες. Με παρότρυνε να περάσω από την περιοχή των Κερδυλίων και να δω τα ευρήματά του. Το έκανα. Και κάθε φορά που περνάω από εκεί πηγαίνοντας για Θεσσαλονίκη, τον θυμάμαι με αγάπη. Σε κάποιες από τις πολλές του επισκέψεις σ΄εμένα, ήρθε μαζί με την μικρή του την Δανάη, την κορούλα του, η οποία ήταν ένα εξαιρετικό παιδί. Ευγενικό και σοφό. Δυστυχώς το 1995 σε πολύ μικρή ηλικία, ο Μόσχος “έφυγε”. Δεν κατάφερε να συνεχίσει όλο αυτό που είχε οραματιστεί. Να συνεχίσει δηλαδή τις ανασκαφές και να βρει αυτό το μεγάλο εύρημα που πίστευε ότι κάποια μέρα θα βρει.
Αυτές τις μέρες, τον θυμήθηκα πολύ. Χάρηκα για τις ανασκαφές στο Ροδολίβος – Αμφίπολη. Από την αρχή όμως πίστευα ότι δεν μπορεί κάποια σχέση θα έχει και ο Μόσχος μ΄όλο αυτό. Και σήμερα, μιλώντας με φίλο μου Καβαλιώτη αρχαιολόγο, έμαθα ότι η κα Κατερίνα Περιστέρη, ήταν η Κατερίνα που ήξερα (το επώνυμό της δεν θυμόμουν), η πρώην σύζυγος του Μόσχου. Και χάρηκα διπλά. Γιατί πιστεύω ότι η Κατερίνα συνέχισε αυτό που είχε οραματιστεί ο Μόσχος. Δεν ξέρω πόσο μεγάλα είναι τα ευρήματα. Θα χαρώ να είναι μεγάλα και σοβαρά. Γιατί είμαι σίγουρη ότι ο Μόσχος μας βλέπει από εκεί πάνω και περιμένει την “μεγάλη ανακάλυψη” που ονειρευόταν. Συγχαρητήρια στην Κατερίνα. Μπράβο της».
Διαρρήξεις
Ήταν φιλοξενούμενος σε σπίτι, το οποίο εκ των υστέρων διέρρηξε δύο φορές. Αυτή η είδηση μας προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα από το τοπικό αστυνομικό δελτίο. Οι διαμένοντες στο σπίτι υποψιάζονταν τον φιλοξενούμενο τους. Μετά τη δεύτερη διάρρηξη οδήγησαν σε αυτόν την αστυνομία. Δικαιώθηκαν. Ο δράστης βρέθηκε να φορά στο χέρι του ρολόι που έκλεψε από το σπίτι στη δεύτερη διάρρηξη. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Όπως λέει η παροιμία, ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.