Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από την έναρξη -χθες το πρωί- της 3ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Της Επιτροπής με λίγα λόγια για τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Οι 4 δήμαρχοι του Νομού παρόντες, ο ένας δίπλα στον άλλον. Δεν έχεις συχνά τη δυνατότητα να τους βλέπεις και τους 4 μαζί. Η συνεδρίαση έγινε στη Μ. Λέσχη. Χώρος όχι απλά κατάλληλος, άριστος και για τέτοια γεγονότα. (Κανονικά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δ.Κήπο ενημερωτική εκδήλωση για το ΠΕΠ της Περιφέρειας. Πήγε να γίνει της… Λευκής Νύχτας, δηλαδή πήγε να βρέξει, αλλά ευτυχώς η βροχή έμεινε στα δυτικά του Νομού).

 

===================================================================

 

Η προεκλογική περίοδος και όσον αφορά την Καβάλα, φαίνεται να τελειώνει μεθαύριο Κυριακή. Την τελευταία προ των ευρωεκλογών εβδομάδα ίσως υπάρξει κι άλλη δραστηριότητα. Δεν θα είναι σημαντική. Τα … σπουδαία για την πόλη και τον Νομό έγιναν πριν το Πάσχα, αμέσως μετά και ως την Κυριακή που μας έρχεται.

 

Θυμίζουμε ότι σήμερα θα είναι στο Ν. Καβάλας ο κ. Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο θα είναι στη Θάσο ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κωνσταντινίδης, στην Καβάλα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Την Κυριακή στην Καβάλα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Απλώς θα συμπληρώσουμε ότι την επίσκεψη του Υπουργού στη Θάσο θα στηρίξουν με την παρουσία τους ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ) και μάλλον γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού. Ήθελε να είναι παρούσα η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη μα τελευταία στιγμή προτίμησε κάτι άλλο.

 

Ας κάνουμε έναν πρώτο και ίσως και πρόωρο απολογισμό. Όλα ξεκίνησαν νωθρά. Συνεχίστηκαν πιο ζωηρά χωρίς εν τω μεταξύ να μεσολαβήσουν… θαύματα. Εξ αυτού του λόγου βασικό είναι πάντα το ερώτημα της συμμετοχής στις εκλογές. Πόσοι θα ψηφίσουν; Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς κι είναι σημείο κρίσιμο. Η κινητοποίηση κυβέρνησης, κομμάτων και υποψηφίων είχε φυσικά κάποια αποτελέσματα. Η εικόνα βελτιώθηκε αλλά η αποχή όλοι παραδέχονται ότι θα είναι μεγάλη.

 

Η Καβάλα από την προεκλογική δραστηριότητα είχε «κέρδος» τις επισκέψεις των διαφόρων υπουργών. Δυστυχώς οι πιο πολλοί ήρθαν, είδαν -άκουσαν και έφυγαν χωρίς να δεσμευτούν για οτιδήποτε. Κι όμως, υπόψη τους τέθηκαν σοβαρά τοπικά ζητήματα. Κάποιοι ούτε που τα … άγγιξαν. Ήρθαν για συγκεκριμένους προεκλογικούς λόγους και μόνο. Η ουσία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρξε. Καθόλου. Έτσι ως ανάμνηση και μόνο θα έχουμε τις φωτογραφίες και φυσικά τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Εξαίρεση του προαναφερθέντος κανόνα η περίπτωση του έργου στο φράγμα Μαρμαρά. Ο κ. Σταϊκούρας που πιέστηκε, έδωσε λύση. Το έργο θα ολοκληρωθεί και το φράγμα θα γεμίσει νερό. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει με το νέο έτος… Μόνο σε αυτήν την υπόθεση υπήρξαν νέα και μάλιστα καλά. Όλα τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, για να θυμηθούμε μια γνωστή φράση του λαού, «πέρασαν και δεν ακούμπησαν».

 

Η αντιπολίτευση επεδίωξε να πείσει τους πολίτες, τους οποίους έσπευσε να συναντήσει. Το κακό είναι ότι άπαντες οι εμπλεκόμενοι είδαν και μίλησαν με λίγο κόσμο. Άρα είτε το ένα, είτε το άλλο μήνυμα «πέρασε» σε λίγους. Και στους σίγουρους. Γιατί με τις εκδηλώσεις τις προεκλογικές ασχολείται μια μειοψηφία του εκλογικού σώματος. Γνωστοί μας άνθρωποι, γνωστοί για την σταθερότητα στις πολιτικές τους προτιμήσεις και επιλογές.

 

Η προεκλογική δραστηριότητα φυσικά και στήριξε την τοπική οικονομία. Έγιναν εκδηλώσεις, κεράσματα. Γέμισαν χώροι της εστίασης, στρώθηκαν τραπέζια και για γεύματα και για βραδινό φαγητό. Αυτά θα μας λείψουν. Αλλά θα αντικατασταθούν από τον τουρισμό. Άντε λοιπόν… Να τελειώνουμε με τις εκλογές, να φτιάξει ο καιρός ώστε ο περισσότερος κόσμος να ασχοληθεί επιτέλους με όλα όσα περιμένει έναν περίπου χρόνο.

 

Κλείνοντας το συγκεκριμένο κεφάλαιο οφείλουμε να συμφωνήσουμε με αυτό που ακούγεται κι έχει σχέση με τη συμμετοχή. Με την προσέλευση στις κάλπες. Κάθε εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας. Οφείλουμε να την στηρίξουμε. Διατηρούμε επιφυλάξεις, έχουμε θυμό το σήμερα, αγωνία για το αύριο. Έχουμε δίκιο στην κριτική που κάνουμε προς κάθε κατεύθυνση. Άλλωστε η ψήφος μας μπορεί να έχει και αυτό το χαρακτηριστικό. Ψηφίζουμε λοιπόν και δεν απέχουμε.

 

Το βράδυ της Τετάρτης όχι μόνο στην Καβάλα, σε όλη την Ελλάδα, δεν έγινε καμία προεκλογική ή άλλη εκδήλωση. Ο λόγος απλός. Όλοι έβλεπαν το ματς του Ολυμπιακού. Ταυτόχρονα με την μετάδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που έληξε στη 1 το πρωί, το Center πρόβαλλε την εκπομπή του Γιάννη Εριφυλλίδη. Με καλεσμένη την Ευγενία Παπαναστασίου. Πόσοι αλήθεια είδαν την ενδιαφέρουσα συζήτηση; Λίγοι. Ελπίζουν και ελπίζουμε στις επαναλήψεις. Αρκεί να μην είναι και πάλι «πάνω» σε μια επόμενη αθλητική αναμέτρηση.

 

Προχθές βράδυ, αργά μάλιστα, ήταν η σειρά των φίλων του Ολυμπιακού να βγουν και να πανηγυρίσουν. Μαζεύτηκαν στο λιμάνι, έκαναν πορεία στο κέντρο. Άναψαν καπνογόνα. Ήταν υπό παρακολούθηση από αστυνομικούς. Κι αυτοί- οι φίλοι του Ολυμπιακού- σαφώς λιγότεροι από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή.

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης το πρόγραμμα της περιοδείας του κ. Σταϊκούρα περιελάμβανε επίσκεψη και στην παραλία Οφρυνίου. Η ώρα αποδείχθηκε ακατάλληλη αφού κόσμος δεν υπήρχε (να τον συναντήσει ο Υπουργός). Ήταν το χειρότερο σημείο της προχθεσινής περιοδείας.

 

Διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες της Θάσου για την μικρή τουριστική κίνηση στο νησί από το Πάσχα και μετά. Έχουν δίκιο. Με τρόπο παρηγορητικό τους λέμε ότι ίδια είναι η τουριστική εικόνα σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται να κάνουν υπομονή μιας και τα καλύτερα έρχονται. Πότε; Μάλλον μετά το πρώτο 10ημερο του Ιούνη. Είναι κι οι Πανελλήνιες εξετάσεις που κι αυτές «φρενάρουν» τα πολλά και τα μεγάλα στον τουρισμό.

 

Με την επίσκεψη του την περασμένη Τρίτη στην Καβάλα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης στήριξε ανεπιφύλακτα τον Άγγελο Βλάχο. Γενικώς και ειδικώς. Οριζοντίως, πλαγίως και καθέτως. Δεν ξέρουμε αν υπήρχε ανάγκη να δηλωθεί και δημοσίως η στήριξη. Ξέρουμε ότι συγκεκριμένος άνθρωπος εδώ και καιρό κινείται οργανωμένα κατά του επικεφαλής του ΟΛΚ. Τις πιο πολλές φορές μέσω τρίτων. Η άδικη αυτή επίθεση είχε… αποτέλεσμα. Στήριξη σε αυτόν που βάλλεται!

 

Εφαρμόζεται κανονικά και χωρίς προβλήματα η λύση που βρέθηκε για τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή του κεντρικού λιμανιού. Τα λεωφορεία είναι λίγα τις καθημερινές, περισσότερα Σάββατο και Κυριακή. Κάποια συνεχίζουν να μην έρχονται στην Καβάλα (αν και φθάνουν μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων) αφού οι οδηγοί είναι θορυβημένοι από τις κλήσεις που προηγήθηκαν. Σιγά σιγά θα πεισθούν και αυτοί να επανέλθουν. Μαζί με τους επιβάτες των λεωφορείων τους.

Προηγούμενο άρθρο

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πρίνου αποτυπώνουν την ιστορία της Θάσου στο ξύλινο φράχτη του σχολείου τους (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Μια διαφορετική «Προσευχή» από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου Νέας Περάμου (video)