Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο πλαίσιο εξέλιξης του έργου στην αγορά του Αγίου Νικολάου, «έπεσε» την περασμένη Παρασκευή το πρώτο τσιμέντο και στην οδό Σπετσών. Απόδειξη ότι και σε αυτόν τον πεζόδρομο όλα βαίνουν προς ολοκλήρωση. Η ταλαιπωρία των επαγγελματιών στην Σπετσών έλαβε τέλος. (Παρακολουθούμε την αργή πρόοδο στους δύο νέους πεζόδρομους, δίπλα στην πλατεία Καπνεργάτη. Λίγα μόνο μέτρα έμειναν για να ολοκληρωθεί το έργο και στην οδό Κασσάνδρου και στην οδό Αβέρωφ. Αυτά τα λίγα μέτρα παραμένουν υπό κατασκευή εδώ και περίπου 15 μέρες. Καθυστέρηση στην καθυστέρηση με λίγα λόγια).

 


 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έτυχε θερμής υποδοχής στην Καβάλα προχθές. Η είδηση ωστόσο είναι αλλού κι αφορά τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Οι συμπολίτες μόλις τον είδαν έσπευσαν να του μιλήσουν, να φωτογραφηθούν μαζί του. Η «μεταγραφή» και η υποψηφιότητα Ζαγοράκη με το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται μια πολύ καλή απόφαση και ενέργεια. Ο αρχηγός της Εθνικής του Euro 2004 έχει μια γενική αποδοχή και μεγάλη αγάπη. Ακόμη κι από τα παιδιά, πολλά από τα οποία στο Euro του 2004 δεν είχαν γεννηθεί.

 

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης θα επανέλθει στην Καβάλα τις επόμενες μέρες. Προετοιμάζεται εξόρμηση μαζί με στελέχη του κόμματος. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές αλλά όπως φαίνεται θα αφορούν τις δύο τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου. Η δράση θα γίνει σε όλο το Νομό Καβάλας.

 

Στα παραλειπόμενα της συγκέντρωσης στους πεζόδρομους, τα παράπονα των επαγγελματιών καταστηματαρχών. Ο κόσμος που περίμενε να ακούσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στέκονταν μπροστά στις βιτρίνες και τις έκρυβε! Όταν οι διαμαρτυρίες έφθασαν εκεί που έπρεπε, αμέσως πάρθηκαν σχετικά μέτρα. Το πρόβλημα φυσικά και δεν λύθηκε. Σίγουρα περιορίστηκε. Όσο για την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη, δεν ήταν τελικά και τόσο σύντομη όσο σχεδιάζονταν.

 

Κρίση στις σχέσεις του Δήμου Καβάλας με το τοπικό ΚΚΕ προκαλεί η τοποθέτηση αρκετών μπάνερ. Το κόμμα και για προεκλογικούς λόγους έβαλε παντού. Στο κέντρο και στις εισόδους της πόλης. Ο Δήμος Καβάλας φαίνεται ότι θα τα απομακρύνει κι έτσι θα «εισπράξει» μια ακόμη καταγγελία. Το ΚΚΕ είναι σχεδόν το μόνο κόμμα στην Καβάλα που κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Κανένα άλλο μπάνερ κόμματος δεν υπήρξε πουθενά.

 

Στην Κρήτη μαζί με τον Πρωθυπουργό ήταν το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Καλαντζής. Τις επόμενες μέρες έρχεται στην Καβάλα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την Κυριακή. Ποιες είναι οι τελευταίες του εκτιμήσεις; Στην Πρωινή απάντησε λέγοντας «… η ΝΔ θα είναι πάνω από το 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 17%». Ο πρώην Υπουργός σχολίασε «… υπάρχει και θα υπάρχει κυριαρχία και της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη». Όσο για την αντιπολίτευση, δήλωσε «… η σοβαρή Κεντροαριστερά λείπει από την Ελλάδα». Κατά τον κ. Καλαντζή κι αν οι προβλέψεις του για το αποτέλεσμα επιβεβαιωθούν, «… αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσει συζήτηση για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ».

 

Εκτιμήσεις και από τον Χάρη Σεϊτανίδη. Για την εκλογή υποψήφιων ευρωβουλευτών. Ο κ. Σεϊτανίδης που εκτός από Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας είναι μέλος στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, διαπίστωσε ότι «… οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κι όσοι υποψήφιοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά βρέθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια, έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο». Άρα αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε προσφυγή συμπολίτη, σε βάρος του οποίου συνεχίζει να ισχύει πρόστιμο 1.000 ευρώ. Στον έλεγχο της Αστυνομίας τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε να μην διαθέτει άδεια υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Την εξέδωσε εκ των υστέρων μέσω του Δήμου. Με αυτό το επιχείρημα έκανε την προσφυγή για να γλιτώσει το πρόστιμο. Η Αποκεντρωμένη δυστυχώς είχε άλλη άποψη.

 

Δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 10 Ιούνη. Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έχει να συνεδριάσει έναν περίπου μήνα. Από τις αρχές Μάη. Εντός των ημερών και εκτός της Δημοτικής Επιτροπής, συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας.

 

Πέθανε προ λίγων ημερών ο Γιώργος Παπαδιονυσίου, παλιός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργίας της τότε Νομαρχίας Καβάλας. Ήταν 83 ετών. Πάντα μετριοπαθής και αγαπητός σε όλους. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του. Στα χρόνια του προσπαθούσε να βοηθήσει τους πολίτες και τα συμφέροντα του Ν. Καβάλας στον τομέα του.

 

Όλο το Καλοκαίρι θα συνεχιστεί -όπως φαίνεται- η διανυκτέρευση φέρι μποτ στο κεντρικό λιμάνι. Ονομάζεται «πλοίο επιφυλακής». Στην πραγματικότητα κι επειδή τα πλοία στη Θάσο είναι πολλά, ένα από αυτά θα περνά το βράδυ του στην Καβάλα. Οι θέσεις ελλιμενισμού σε Θάσο και Κεραμωτή δεν επαρκούν για όλα τα διαθέσιμα το Καλοκαίρι πλοία.

 

Η εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα αλλάζει τα δεδομένα και στις δίκες που γίνονται στο Νομό. Π.χ. αν ο κατηγορούμενος ζητήσει αναβολή εξ αιτίας θεμάτων υγείας του οφείλει να πληρώσει παράβολο 40 ευρώ! Οι αναβολές λόγω κωλύματος συνηγόρου παραμένουν δωρεάν. Τα δικαστικά έξοδα που πληρώνει ο κατηγορούμενος, εφόσον καταδικαστεί, αυξήθηκαν από τα 300 στα 500 ευρώ. Όταν το δικαστήριο αναβάλλει την εκδίκαση υπόθεσης, αναβάλλει επ’ άοριστον. Ημερομηνία αποφασίζεται μετά και υπηρεσιακώς, με αποστολή νέων κλήσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους κάθε υπόθεσης.

 

Παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παίχτηκε με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο. Ο απολογισμός είναι θετικός, τα σχόλια επιβραβεύουν και την παράσταση και την δουλειά της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Σε λίγες μέρες και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, το ΔΗΠΕΘΕ θα ανακοινώσει επίσημα το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Φιλίππων. Αφιερωμένο όπως έχει δηλώσει η κ. Βαμβακά στον Βασίλη Βασιλικό.

 

Δοκιμάστηκε η λειτουργία του πεζόδρομου στην παραλία (οδός Εθνικής Αντίστασης) κι αποδείχθηκε πετυχημένη. Εννοούμε την πρόσβαση στην περιοχή ενός ασθενοφόρου. Χρειάστηκε το βράδυ του Σαββάτου όταν γυναίκα που βρίσκονταν σε καφετέρια λιποθύμησε. Το ασθενοφόρο που ειδοποιήθηκε έφθασε στο σημείο γρήγορα και εύκολα. Μετέφερε την ασθενή στο Νοσοκομείο. Μπήκε στην Ε. Αντίστασης από το γνωστό σημείο μπροστά από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Από εκεί μπαίνουν στον πεζόδρομο και οι ντελιβεράδες! Αδιαφορώντας για το μέτρο της πεζοδρόμησης. Το κακό είναι ότι συχνά μπαίνουν σε μια περιοχή με πολλά παιδιά λες και κινούνται στην Βενιζέλου. Τρέχουν, με λίγα λόγια.

 

Ξεκινούν εντός των ημερών οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας. Οι πρώτες από τότε που έπαψε να υπάρχει το ΔΙΠΑΕ, στη θέση του είναι το ΔΠΘ. Οι φοιτητές μπαίνουν στη διαδικασία με τα γνωστά χαρακτηριστικά. Διάβασμα, λιγότερες εξόδους και το μυαλό τους στο Καλοκαίρι και τις διακοπές αμέσως μετά.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Μάιος 2024 - Ο μήνας των Ευρωπαϊκών διακρίσεων