Την Παρασκευή το πρωί ο Παναγιώτης Αρσονιάδης –πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας- δήλωσε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής: «Μην ακούτε ότι η τρόικα είναι αντίθετη στις ΕΟΖ. Οι ΕΟΖ μετά από λίγο θα επανέλθουν». Δεν ξέρουμε αν αυτή η πρόβλεψη στηρίζεται σε συγκεκριμένες ή και απόρρητες πληροφορίες. Ίσως όχι. Πιθανότερο είναι να έχει σχέση με το δαιμόνιο του έλληνα. Ο οποίος συχνά σκέφτεται «ανάποδα». Κι όποτε αυτές οι «ανάποδες», αντίθετες του φυσιολογικού σκέψεις δικαιώνονται, τότε πανηγυρίζει.
Ο κ. Αρσονιάδης είναι ο πρώτος που σχολίασε δημοσίως την αναπάντεχη εξέλιξη που παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο των ΕΟΖ. Όλοι οι άλλοι (που τόσα είχαν πει για το ίδιο θέμα) σιωπούν. Είναι φανερό ότι ξαφνιάστηκαν. Προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς τρέχει. Μέχρι τότε «είναι προτιμότερο να μασάς παρά να μιλάς».
Λέτε να έχει δίκιο ο Παναγιώτης Αρσονιάδης; Λέτε να δικαιωθεί και να γίνει ότι με στόμφο προέβλεψε στις 14 Σεπτέμβρη; Ζούμε στην Ελλάδα όπου όλα είναι πιθανά. Έχουμε να κάνουμε με την τρόικα, η οποία για όλα είναι ικανή. Μας προκαλεί πάντως μεγάλη εντύπωση το ότι η Αθήνα δεν επανέρχεται. Σιωπά κι αυτή. Βρίσκεται σε κατάσταση φανερής αμηχανίας μιας που αυτό που υποστήριζε και προωθούσε αποδείχθηκε άπιαστος στόχος. Είτε έτσι, είτε αλλιώς προς το παρόν ένα πράγμα έχει σημασία. Οι ΕΟΖ μπήκαν στην κατάψυξη. Κι εμείς –που ετοιμαζόμασταν να τις υποδεχθούμε και να τις εκμεταλλευτούμε- δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Μείναμε με την όρεξη…
Το άλλο θέμα, είναι επίσης στο ψυγείο. Λαλίστατος ο Υπουργός, πέρασε την εβδομάδα του μιλώντας στα ραδιόφωνα για τον ΑΟΚ. Πανηγυρίζοντας. Δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους. Στο τέλος και στον εαυτό του. Αυτό όντως είναι κάτι … μαγικό. Να συγχαίρεις τους πάντες αλλά στην πραγματικότητα όλα τα συγχαρητήρια να τα απευθύνεις στον εαυτό σου. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Στις 23 Αυγούστου ο ίδιος Υπουργός ανακοίνωσε ότι έλυσε το πρόβλημα με το ποσοστό της επιδότησης εργασίας. Συναντήθηκε λέει με τον Μηταράκη που έδωσε αμέσως εντολή η εκκρεμότητα να τακτοποιηθεί. Όση επιδότηση έχει η Θράκη, ίδια (ή και περισσότερη;) να έχει κι η αδικημένη Ανατολική Μακεδονία. Την ερχόμενη Κυριακή ο μήνας Σεπτέμβρης έχει 23. Πέρασε ή περνά ένας μήνας. Μα η εντολή Μηταράκη ακόμη να υλοποιηθεί… Φαίνεται είναι εντολή που ναι μεν εξελίσσεται αλλά με βήματα που χειρότερα κι από αυτά της χελώνας.
Ας αφήσουμε τα σχόλια κι ας δούμε την ουσία. Ναι, αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος της Ανατολικής Μακεδονίας. Τώρα που οι ΕΟΖ «πέθαναν» (οριστικά ή προσωρινά, είναι μια άλλη ιστορία) τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε παλιές μας διεκδικήσεις. Και να τις πετύχουμε. Όχι όμως με λόγια, από αυτά του ραδιοφωνικού αέρα. Με πράξεις. Με ουσία. Δεν ξέρουμε ποιος θα αναλάβει να … ανοίξει τις πόρτες των Υπουργών. Ας το κάνουν κι οι 4 μαζί. Σημασία έχει να το πετύχουν. Το έχει μεγάλη ανάγκη η τοπική οικονομία.
Σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» προκειμένου να ξαναδούμε παιχνίδια του ΑΟΚ. Θα γυρίσουμε σε έναν χώρο που μας έλειψε, έναν χώρο που χρειάζεται συντήρηση. Απουσιάζουν αρκετά πλαστικά καθίσματα, ειδικά στις θύρες όπου συνήθως βρίσκονται οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας. Όμως και στον περιβάλλοντα χώρο πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. Μια περίφραξη της προκοπής, χρήσιμη για την σωστή λειτουργία του μεγάλου αθλητικού χώρου. Αυτά δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε ακριβό να γίνουν. Άρα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.
Είναι θετικό σημάδι το ότι στον Αγιασμό του ΑΟΚ την Παρασκευή το απόγευμα, βρέθηκε και ο Δήμαρχος της πόλης. Ελπίζουμε να τα είδε. Το κυριότερο; Να τα διορθώσει. Σαφώς και η αντικατάσταση σπασμένων καθισμάτων δεν είναι δική του δουλειά. Αντίθετα η περίφραξη είναι σίγουρα δουλειά του Δήμου.
«Πήγα στο γήπεδο την Παρασκευή και το είδα σε μαύρα χάλια. Δεν μπορεί ο Δήμος Καβάλας να το συμμαζέψει; Το είπαν άκουσα στον κ. Μιχαλάκη. Απάντησε ότι δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό. Δεν μπορούν να μεταφέρουν εκεί κάποιος από την Κοινωφελή Εργασία;» διαμαρτυρήθηκε φίλος του ΑΟΚ που έκανε ένα σωρό μικροπαρατηρήσεις σε σχέση με τα όσα είδε, όση ώρα βρέθηκε προχθές στο γήπεδο. Έχει απόλυτο δίκιο.
Την ιστορία θα την μεταφέρουμε όπως ακριβώς μας την διηγήθηκε ένας καλός φίλος: «Πήγα στην Αθήνα και πήρα ένα τσουρέκι από τον γνωστό φούρνο Βενέτη. Πλήρωσα 8,5 ευρώ για ένα τσουρέκι Βενέτη. Συνήθως αγοράζω από το Λιντ που το έχει 1,5 ευρώ. Μετά πήγα στην Θεσσαλονίκη. Είδα στα καταστήματα Τερκενλή τις τιμές στο τσουρέκι. 11,5 ευρώ το ένα. Και τρελάθηκα. Αυτό το μπ… δεν θα γίνει ποτέ κράτος. Ούτε και στα τσουρέκια».
Απάντηση και συμβουλή της στήλης. Προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα έστω κι αν πάντα ο επαρχιώτης ήθελε και θέλει να μεγαλοπιάνεται. Να κάνει το εφέ του σε ζητήματα που ναι, έχουν σχέση και με τα τσουρέκια! Σε σχέση δε με τα Γερμανικά τσουρέκια του 1,5 ευρώ, πάλι προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Από τη μια η ανάγκη το Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας να αποκτήσει έναν φορέα μόνιμης και οργανωμένης διαχείρισης, από την άλλη περνά ο καιρός και επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα. Τα τοπικά μέσα θυμούνται αυτή την υποχρέωση κάθε φορά που πλησιάζει η Έκθεση του Επιμελητηρίου. Προβάλλουν την εκκρεμότητα, πιέζουν ώστε ο φορέας να δημιουργηθεί. Πάλι όμως δεν αλλάζει τίποτα. Σχεδόν από την ολοκλήρωση του έργου υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Υποσχέσεις ακούσαμε πολλές, επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα.
Ίσα ίσα που από το 2011 και μετά τα πράγματα δυσκόλεψαν κι άλλο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καταργήθηκε. Η Περιφέρεια δεν δίνει δα και τόσο μεγάλη σημασία ενώ οι λοιποί τοπικοί φορείς έχουν πλέον άλλες προτεραιότητες. Άρα συνηθίσαμε. Μια ή το πολύ δύο μεγάλες εκθέσεις κάθε χρόνο. Άλλες τόσες μικροεκδηλώσεις. Ο πήχης πολύ χαμηλά και το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο (συμπεριλαμβανομένου και του συνεδριακού χώρου) χαραμίζεται… Αδικείται από ποιους; Από αυτούς που υπόσχονταν μεγαλεία και εκθέσεις επί εκθέσεων.
Κανονικά σήμερα κιόλας πρέπει –υπό την συνεχή πίεση του Επιμελητηρίου, η οποία φυσικά και δεν υπάρχει- οι δύο αντιπεριφερειάρχες να συγκαλέσουν σύσκεψη. Καλές οι ιδέες και οι θεωρίες για την παραλία, εδώ όμως υπάρχει κάτι σπουδαιότερο και επείγον. Μια σύσκεψη που θα προκαλέσουν οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Καβάλας. Σε αυτήν θα παρθούν αποφάσεις για το λειτουργικό μέλλον του εκθεσιακού. Εκτός αν ισχύει κάτι άλλο. Εντελώς αντίθετο. Αν είναι έτσι, τότε να το κλείσουμε και να το κατεδαφίσουμε. Είναι προτιμότερο από το να βλέπουμε δύο μόνο εκθέσεις τον χρόνο σε έναν χώρο μεγάλο, τον οποίο πλήρωσαν ακριβά οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.
Σε διαδικασία συνταξιοδότησης ο πρώην αντιδήμαρχος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κούτρας. Το γεγονός του δίνει μεγάλη άνεση κινήσεων, περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Τον οποίο θα τον μοιράσει ανάμεσα στο περιβάλλον (και δη το ορεινό) και την ενασχόληση με τα κοινά. Από το νέο του πόστο φυσικά, στην οργάνωση της ΔΗΜΑΡ Καβάλας.
Πληροφορίες που πρέπει απαραίτητα να διασταυρωθούν, αναφέρουν ότι το μεγάλο έργο ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης συναντά πάλι προβλήματα. Ως εκ τούτου δεν είναι εύκολη και κυρίως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η ένταξη του μέσω των αστικών αναπλάσεων στο περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η πληροφορία να μην είναι αληθινή. Διαπιστώνουμε παρόλα αυτά μικροκαθυστερήσεις στις διαδικασίας που ίσως είναι μήνυμα ότι όντως τα πράγματα έχουν εμπόδια. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να σπεύσει αφού η ένταξη του έργου στο ασφαλές περιβάλλον του ΕΣΠΑ έχει αργήσει.
Εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας που ρωτήθηκε σχετικά δεν φάνηκε να ανησυχεί. Τα προβλήματα που ανέκυψαν τα θεωρεί όχι σπουδαία κι όπως υποστηρίζει αυτά οφείλονται στον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων υπαλλήλων στην Κομοτηνή. «Το έργο άμεσα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ» είπε με φανερή σιγουριά.