Η σημερινή μέρα ανήκει και στον ΑΟΚ. Στην επαγγελματική ομάδα. Η οποία «σφαγιάστηκε» επί εποχής Γερουλάνου, εξαφανίστηκε προσωρινά αλλά να που επανήλθε. Ελπίζουμε δριμύτερη. Η επάνοδος της ομάδας της Καβάλας έγινε προ λίγων ημερών στο γήπεδο του Βόλου. Σήμερα όμως ο ΑΟΚ επανέρχεται στον τόπο του. Στο γήπεδο του. Στον κόσμο του. Έστω κι αν πρόκειται για αθλητικό γεγονός, τόσο η εξαφάνιση όσο και η επιστροφή της ομάδας ήταν διαδικασία βαθειά πολιτική. Επί Γερουλάνου ο ΑΟΚ χάθηκε. Επί Ιωαννίδη επανήλθε. Αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ο οποίος το Καλοκαίρι του 2011 έκανε την… πάπια) δήλωσε πρώτος πρώτος ότι η ομάδα μας αδικήθηκε.
Τώρα, λίγο πριν ο διαιτητής σφυρίξει την έναρξη της αναμέτρησης, μπορούμε να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό. Τότε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «κυνηγούσε» τον Ψωμιάδη και τον Μπέο. Επικεντρώθηκε σε μια ερασιτεχνικής φύσεως προσπάθεια χωρίς να έχει την ψυχραιμία να κάνει τις επιβεβλημένες εξαιρέσεις. Δεν ξέρουμε ποιόν τιμώρησε περισσότερο. Τον Ψωμιάδη ή τον ΑΟΚ; Ξέρουμε αντίθετα ποιόν αδίκησε περισσότερο. Τον ΑΟΚ, την Καβάλα και τους ανθρώπους που για δεκαετίες ζουν στην πόλη αυτή κι υποστηρίζουν την ομάδα τους. Την ομάδα της πόλης τους.
Ήταν τόσο μεγάλη η αδικία που περίπου 12 μήνες μετά κάποιοι αποφάσισαν να διορθώσουν (όσο γίνεται καλύτερα) τα έργα του κ. Γερουλάνου. Κι αυτό όμως δεν ήταν απλό. Υπήρξαν αντιδράσεις από παράγοντες (κυρίως ποδοσφαιρικούς) που είχαν λόγους να θέλουν ποδοσφαιρικά «τελειωμένη» την Καβάλα. Τότε –κακά τα ψέματα- μέτρησε η νέα παρέμβαση της πολιτείας. Και του Ιωαννίδη ειδικότερα.
Λένε ότι η Καβάλα κι ο Βόλος έπρεπε να επανέλθουν εκεί απ’ όπου αποβλήθηκαν. Δηλαδή στην Σούπερ Λιγκ. Αυτό είναι σωστό. Ταυτόχρονα και δύσκολο. Λύσσαξαν που λύσσαξαν για την Β’ Εθνική, θα μας … έτρωγαν ζωντανούς αν διεκδικούσαμε πλήρη επάνοδο. Οπότε αυτή η παρατήρηση δεν είναι αληθινή. Είναι μια υπεκφυγή όσων σκέπτονταν εκ του πονηρού και ύποπτου ταυτοχρόνως. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Τσοκτουρίδη που πίστεψε, εργάστηκε και δικαιώθηκε. Σαφώς και βοήθησαν και οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου. Ο Καλαντζής με τον Παναγιωτόπουλο. Βοήθησε κι η συγκυρία κι έτσι ο ΑΟΚ σήμερα παίζει στην επαγγελματική Β’ Εθνική.
Παίζει με κόσμο; Με λίγο κόσμο ή με πολύ κόσμο; Αυτή είναι μια δύσκολη υπόθεση και ερώτηση. Τελευταία οι Καβαλιώτες δείχνουν να απουσιάζουν σταθερά από κάποια πράγματα στα οποία οφείλουν να είναι παρόντες. Συνήθως απουσιάζουν κι από τα γήπεδα. Ψάχνουμε μάταια να βρούμε τους λόγους. Ανακαλύπτουμε κάποιες δικαιολογίες που όμως δεν είναι πάντα ικανοποιητικές. Ούτε εξηγούν αντικειμενικά αυτή την απουσία.
Είναι αλήθεια ότι με απόντες τους Καβαλιώτες καμιά ομάδα της Καβάλας δεν έχει μέλλον. Χωρίς κόσμο τίποτα δεν προχώρησε. Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν τον ΑΟΚ ή και την Ένωση, ένα πράγμα οφείλουν να κάνουν. Να πηγαίνουν στο γήπεδο. Ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάζουν οι κερκίδες (άδειες, γεμάτες, μισοάδειες κτλ) μπορούμε αμέσως να βγάλουμε συμπεράσματα ως προς το μέλλον της κάθε προσπάθειας. Σήμερα λοιπόν στο «Ανθή Καραγιάννη» πριν απ’ όλα τα άλλα θα κάνουμε αυτό το πράγμα. Θα κοιτάξουμε στις κερκίδες, να δούμε πόσος κόσμος ανταποκρίθηκε…
Η μετακόμιση της Δ.Ο.Υ. Χρυσούπολης στην Καβάλα άρχισε αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Κι όπως λένε οι γνωρίζοντες, έγινε και με χρήματα του προσωπικού! Η υπηρεσία λένε δεν δικαιολόγησε καμία δαπάνη κι έτσι ότι χρειάστηκε να έρθει από την Χρυσούπολη στην Καβάλα ήρθε με χρήματα των υπαλλήλων. Κάτι τέτοια περιστατικά κάνουν τους εφοριακούς πρώτους στην διαμαρτυρία και στην απεργία. Κάτι που οι εφοριακοί της Καβάλας το απέδειξαν με την μαζική τους συμμετοχή στην τριήμερη απεργία της προηγούμενης εβδομάδας.
Ακούμε ότι δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα για το Σχέδιο του Περιγιαλίου. Λες και κάποιος το καταράστηκε… Αφού το θέμα πέρασε πολλά εμπόδια (γραφειοκρατικά τα πιο συνηθισμένα) τώρα «σκάλωσε» στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Αν ακούσαμε καλά, το «σκάλωμα» δεν είναι μια απλή υπόθεση. Κάποιοι αρχικά έτσι πίστεψαν. Μετά όμως άκουσαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες κι αμέσως αντιλήφθηκαν ότι πάλι πρόκειται να περάσουν δοκιμασία. Θα δοκιμαστούν τα νεύρα τους κι η υπομονή τους…
Στον Δήμο Καβάλας αντίθετα δεν ανησυχούν. Θεωρούν ότι και αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί, η υπόθεση θα ξεμπερδευτεί (αν αυτό δεν έγινε ήδη). Πιθανόν ο συναγερμός της προηγούμενης εβδομάδας να έληξε. Όσο όμως το σχέδιο είναι σε εκκρεμότητα σε μια υπηρεσία με ελάχιστο προσωπικό, θα υπάρχουν αυτές οι απαισιόδοξες σκέψεις ή και φοβίες.
Πολύς κόσμος βρέθηκε και στην εκδήλωση της Παρασκευής και στην εκδήλωση της Δευτέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ειδικές ιστορικές εκδηλώσεις που πάντως περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Καβάλας. Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου σε αυτά τα γεγονότα δικαιώνει τους διοργανωτές. Θα πει κάποιος, έχουν ουσία αυτές οι εκδηλώσεις ή πρόκειται για πετυχημένες ιδέες ως προς την θεματολογία τους; Τις περισσότερες φορές υπάρχει και η ουσία αν και ο καλύτερος συντονισμός είναι κάτι που το παρακολουθείς και το διεκδικείς συνεχώς.
Γιατί αλήθεια σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι παρούσα όλη η πόλη, εκτός από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου; Έλα ντε. Ο Σιμιτσής ήταν πάντα στις θέσεις του κοινού. Όχι όμως οι αντιδήμαρχοι του ή οι άλλοι συνεργάτες του. Η δε αντιπολίτευση, αυτή είναι που μόνιμα απουσιάζει… Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα. Όταν η πόλη την οποία υπηρετείς μετέχει σε μια εκδήλωση κι εσύ συνεχώς απουσιάζεις, τότε υπάρχει θέμα…
Η Καβάλα δεν έφθασε ακόμη σε αυτό το σημείο. Ελπίζουμε όμως ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε. Η Κέρκυρα αντίθετα είναι πιο μπροστά. Υποδέχεται πολύ περισσότερα κρουαζιερόπλοια ώστε συχνά ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας να εκδίδει δελτίο με στατιστικά στοιχεία. Σαν αυτό που δημοσιεύουμε: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο μήνας Σεπτέμβριος στο λιμάνι της Κέρκυρας όσον αφορά την κρουαζιέρα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΚΕ. H μείωση κυμαίνεται στο 5,9 % ήτοι 5,510 επιβάτες λιγότεροι σε σχέση με το 2011. Όσον αφορά τη συνολική κίνηση της φετινής σεζόν και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2012 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 5,6%. Στην ανάλυση των επιβατών της κρουαζιέρας όσον αφορά τις εθνικότητες η Αγγλική αγορά είναι στην κορυφή με 20,155 επιβάτες και 23,0% και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 15,263 επιβάτες & 17,4%.
Χθες ήταν η σειρά της εφημερίδας Μακεδονία να γράψει για το Γυαλί. Το κείμενο στηρίζεται και σε δηλώσεις της κ. Γαρυφάλλου, η οποία δεν αποκλείει τίποτα. Κατά τον τίτλο του δημοσιεύματος η επένδυση θα προχωρήσει. Στις γραμμές όμως του αναλυτικού ρεπορτάζ αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο: η εταιρεία δεν βιάζεται να κάνει σχέδια για την επένδυση -τουλάχιστον μέχρι να είναι σίγουρο ότι ο φάκελος θα πάει τελικώς στη Βουλή και θα λάβει την τελική έγκριση. Εξάλλου, μετά από σχεδόν 7 χρόνια προσπαθειών, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι πλέον πολύ δύσκολη η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού. «Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια» αναφέρει μιλώντας στη «Μ» η εκπρόσωπος της εταιρείας, κυρία Λένα Γαρυφάλλου. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει επιχορήγηση κατά 30% μέσω επενδυτικού νόμου, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό της «Kavala Float Glass ΑΕ» (στην οποία συμμετέχουν με 40% η καβαλιώτικη εισαγωγική εταιρεία γυαλιού «Γαρυφάλλου ΑΕΒΕ», με 40% η ελβετική «Metron Holdings AG» και με 20% η εταιρεία «Ι. Βαμβακούρης-Γ. Αρμούτης»).