Σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στάλθηκε χθες το μεσημέρι αντίγραφο της επιστολής Γιαννακίδη προς δύο υπουργούς της νέας Κυβέρνησης. Ο κ. Γιαννακίδης επαναφέρει το ζήτημα καταβολής της επιδότησης εργασίας. Επειδή όμως γνωρίζει ότι πλέον η επιδότηση εργασίας αφορά το 2010 (όπου το ποσοστό δεν είναι ίδιο και στους 5 Νομούς) αναδιπλώνεται. Από τη μια ζητά το κράτος να πληρώσει (ή έστω να συμψηφίσει), από την άλλη τονίζει την ανάγκη η επιδότηση εργασίας να αυξηθεί στην Ανατολική Μακεδονία ώστε να φθάσει το ποσοστό της Θράκης. Ωραίο το έργο αλλά δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί…
Γνωρίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ελληνικής οικονομίας. Εκνευριζόμαστε όμως όταν πάλι διαπιστώνουμε αυτή την μείζονα ενδοπεριφερειακή ανισότητα. Για την οποία ο Περιφερειάρχης λέει πολλά μα στο τέλος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Η δε χθεσινή επιστολή του είναι αυτό που συχνά λέμε «στάχτη στα μάτια». Μια τρίπλα επικοινωνιακού χαρακτήρα είναι, ένα κόλπο να στοχεύσει στην ουσία (δηλαδή να πληρωθεί το 12% στη Θράκη) αποφεύγοντας τις δικαιολογημένες γκρίνιες της Ανατολικής Μακεδονίας.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα η Καβάλα και η Δράμα είναι αδύνατο να φθάσουν σε επιδότηση εργασίας 12%. Πιθανότερο είναι η Θράκη να «πέσει» στο 4% της Καβάλας και της Δράμας. Όμως παίζουν ρόλο και οι εντυπώσεις. Ο κ. Γιαννακίδης σιωπά επί μακρόν κι όταν οι της Θράκης τον πιέζουν τότε τους κάνει το χατίρι. Διεκδικεί το 12%. Για την δε Ανατολική Μακεδονία επιφυλάσσει κάποιες κολακείες μόνο, έτσι για να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για οτιδήποτε. Σήμερα ο κ. Περιφερειάρχης θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να προωθήσει ζητήματα και της Καβάλας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλήθεια, γιατί στο πλαίσιο της επιστολής του (της χθεσινής επιστολής του για την επιδότηση εργασίας) δεν περνά και από τα άλλα Υπουργεία; Τι νομίζει, ότι με μια επιστολή ξεμπέρδεψε;
Μαζί ταξίδευαν το βράδυ της Κυριακής για την Αθήνα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επιβάτες της ίδιας αεροπορικής πτήσης από Καβάλα για πρωτεύουσα. Που και που ο Ευριπίδης αναγκάζεται σε αυτή την υποχώρηση. «Πετά» από την Καβάλα για την Αθήνα…
Και οι δύο ήταν μουτρωμένοι στο φουλ. Ο λόγος προφανής. Σκέπτονταν τι τους περιμένει από χθες… Ήδη ο κ. Παναγιωτόπουλος πήγε χθες το πρωί (μαζί με τον Υπουργό Εργασίας) στο ραντεβού με τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Στυλιανίδης ίσως πάει σήμερα. Πρέπει να βρουν και να «κόψουν» 11 δις ευρώ από όλα τα υπουργεία. Αν την ερχόμενη εβδομάδα πείσουν την τρόϊκα τότε εξασφαλίζεται επιμήκυνση 2 ετών. Διαφορετικά –αν δηλαδή η τρόικα δεν πεισθεί- πέφτει το … μεγάλο τσεκούρι. Προς πάσα κατεύθυνση.
Κατά την παραμονή του στην Καβάλα το Σαββατοκύριακο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ρύθμισε τα του οίκου του. Μετακομίζει από το γραφείο της Παύλου Μελά στο δικηγορικό του γραφείο (και του πατέρα του) στην οδό Αβέρωφ. Εκεί και ο χώρος είναι μεγαλύτερος και υπάρχει θέρμανση (που ως γνωστόν δεν διαθέτει η πολυκατοικία της οδού Παύλου Μελά).
Ο Λάζαρος Αλβανός ήταν βασικό στέλεχος της διοίκησης της Θασιακής Ένωσης Καβάλας. Κάποτε πρόεδρος, άλλοτε αντιπρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Πάντα όμως αθόρυβος εργάτης. Αξιοπρόσεκτος εθελοντής. Τελευταία «μάγευε» με τα dvd που ο ίδιος επιμελούνταν. Ένα μέρος της ιστορίας της Θάσου βρίσκεται σε αυτά. Τους τελευταίους 12 μήνες η υγεία του δοκιμάστηκε. Πολλά πράγματα δεν ήταν γνωστά αφού έμεναν ορθώς στο περιθώριο. Ως που ξαφνικά μάθαμε τον θάνατο του. Σε ηλικία μόνο 65 ετών. Το Σάββατο τον αποχαιρέτησαν πολλοί φίλοι και συγγενείς. Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα τον ξεχάσουν και δεν θα τον ξεχάσουμε. Άφησε πίσω του σπουδαίο έργο. Που σε κάθε ευκαιρία θα μας θυμίζει τις άοκνες του προσπάθειες η Θάσος να προβληθεί, να αναδειχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ήταν κι αυτή μια ακόμη… φοβερή συνέντευξη τύπου. Δόθηκε χθες το μεσημέρι από εκπροσώπους των Λαϊκών Επιτροπών της πόλης. Όπου ο βασικός ομιλητής Θόδωρος Κοντογεωργίου είχε μπροστά του απόκομμα του Ριζοσπάστη και το διάβαζε όπως ο καλός ο μαθητής διαβάζει το μάθημα του! Δεν έλεγε να σταματήσει. Διάβαζε και διάβαζε συνεχώς. Μα τι διαβάζει ο άνθρωπος; αναρωτήθηκαν οι δημοσιογράφοι. Πλησίασαν από πλάγια κι είδαν το φύλλο του Ριζοσπάστη, φαρδιά πλατιά μπροστά του. Αν είναι έτσι οι συνεντεύξεις τύπου τότε εμείς είμαστε… αστροναύτες. Στο κάτω κάτω της γραφής ας μας πουν να την αγοράζουμε την εφημερίδα ώστε να τους γλιτώσουμε κι από το διάβασμα…
Δεν υποτιμούμε ούτε την δράση, ούτε τον ρόλο των Λαϊκών Επιτροπών. Ίσα ίσα που οι κοινωνικές τους παρεμβάσεις μοιάζουν να δικαιώνονται κάθε μέρα και πιο πολύ. Όταν όμως αναλαμβάνεις κάτι να πεις στα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας, τότε μοιάζει με φριχτό αυτογκόλ να διαβάζεις δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, χωρίς φυσικά να το κάνεις γνωστό. Όποιος δεν πρόσεξε ή απλά δεν κατάλαβε, πίστεψε ότι ο ομιλητής διάβαζε δικό του κείμενο με δικές του απόψεις…
Αυτή την εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την νέα δοκιμασία του προγράμματος Κοινωφελής Εργασία. Θα γίνει ότι πει το ΑΣΕΠ, αφού προηγουμένως «απολογηθούν» οι τρεις ενδιάμεσοι φορείς και οι παράγοντες που υποστήριξαν τοπικά την όλη διαδικασία. Προσοχή, το θέμα δεν είναι απλό. Αν το ΑΣΕΠ δεν πεισθεί για τις διάφορες υπερβολές του τότε υπάρχει κίνδυνος να έρθουν τα πάνω κάτω. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ποιος ακούει (κυρίως ποιος εισπράττει) την οργή των ανέργων που όχι μόνο είναι απλήρωτοι αλλά κάποιοι (όχι λίγοι) κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός προγράμματος…
Διακριτικά πολλοί αρμόδιοι βλέπουμε να τραβούν την ουρίτσα τους έξω από το… ματς. Άλλοι «παλεύουν» στα τηλέφωνα μπας και προλάβουν τα χειρότερα. Είναι μια καθημερινή αναμέτρηση με την γραφειοκρατία. Ένα ντέρμπι κάθε πρωί με δεκάδες υπηρεσιακούς παράγοντες. Κι ο Θεός βοηθός, όπως συχνά λέμε στην Ελλάδα όταν βλέπουμε το κακό να πλησιάζει.
Συμφωνούμε απόλυτα με τον Κωστή Σιμιτσή. Η αρμοδιότητα για τις μετακινήσεις των μαθητών πρέπει να μείνει στις Περιφέρειες και να μην μεταβιβαστεί στους Δήμους. Όμως το δημόσιο περί άλλων τυρβάζει. Αφού άφησε απλήρωτους λογαριασμούς και στις Περιφέρειες, σκοπεύει να κάνει το ίδιο με τους Δήμους. Ο κ. Σώκος το σοβαρεύει και το απλοποιεί ταυτόχρονα: «Δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι και ένα σωρό άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και να αντιμετωπίσουμε για να είναι εύρυθμη, σωστή και ομαλή η πορεία της λειτουργίας των σχολείων και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών». Για να λάβει κατάλληλη απάντηση από τον Δήμαρχο της Καβάλας και πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ: ««Οι περισσότεροι δήμοι έχουν μία αδυναμία και από άποψη προσωπικού, δεδομένου ότι υπάρχει υποστελέχωση σε αρκετούς δήμους να καταρτίσουν τα προγράμματα και να οργανώσουν όλη αυτή τη διαδικασία, που είναι πολύπλοκη και πάρα πολύ γραφειοκρατική. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή είναι μία αρμοδιότητα που πρέπει να επανέλθει στις Περιφέρειες γιατί μπορούν να δουν τα θέματα πιο σφαιρικά και με δεδομένο κιόλας ότι υπάρχουν πάρα πολλές μετακινήσεις μαθητών από δήμο σε δήμο, προκαλείται ένα ακόμη μπέρδεμα με όλες αυτές τις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ των δήμων»