18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αρχές Δεκέμβρη επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελής Εργασία. Η συζήτηση της ερώτησης έγινε προχθές το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής. Ήταν μια μακρά και κουραστική διαδικασία ξεκάθαρης πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συζήτηση άρχισε από την Κοινωφελή Εργασία. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Συνεχίστηκε ως τα πολιτικά θέματα αυτών των ημερών. Κάποια στιγμή μάλιστα έφθασαν στο σημείο να μιλούν ακόμη και για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Την αρχή την έκανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κράτησε στο θέμα της βίλας «Αμαλία», στο κέντρο των Αθηνών. Τότε παρενέβη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης. «Του Λαυρεντιάδη εσείς του σφίγγατε το χέρι» είπε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Που δεν έχασε λεπτό. Απάντησε αμέσως: « Όχι, εγώ, κύριε συνάδελφε! Όχι εγώ του Λαυρεντιάδη. Όλα κι όλα».
Όσο κι αν η Κοινωφελής Εργασία χρησιμοποιήθηκε τελικά ως αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση στην Βουλή, σχετικά με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, κάποια συμπεράσματα βγήκαν. Οι έχοντες την ευθύνη του προγράμματος αναγνωρίζουν τα λάθη και την γραφειοκρατία. Εντοπίζουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα το ότι οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος πουθενά δεν έγιναν στην ώρα τους. Υποσχέθηκαν λοιπόν εάν και εφόσον το πρόγραμμα επαναληφθεί, να εξασφαλίσουν τουλάχιστον αυτό. Πληρωμές στο τέλος κάθε μήνα.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που ανέλαβε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ελάχιστα αναφέρθηκε στην υλοποίηση του στον Νομό Καβάλας. Είπε παρόλα αυτά για τον Όμιλο της Νέας Καρβάλης (έναν από τους τοπικούς ενδιάμεσους φορείς) και για το ότι ποτέ ένας τέτοιος σύλλογος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφθανε στο σημείο να υλοποιεί ένα πρόγραμμα τέτοιας στόχευσης και σημασίας. Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η αρχική ιδέα του προγράμματος Κοινωφελής Εργασία δοκιμάστηκε πιλοτικά στην Καστοριά. Απευθύνονταν στους τεχνίτες γούνας που έμειναν χωρίς δουλειά. «Αλλά δεν δούλεψε κανείς από αυτούς στο πρόγραμμα τελικά» τον συμπλήρωσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το καλύτερο όμως σημείο της ίδιας συζήτησης ήταν η παρέμβαση του Παύλου Χαϊκάλη. Ο ηθοποιός και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων επέμενε ότι ο μηνιαίος μισθός κάθε άνεργου που εντάσσεται στο 5μηνο πρόγραμμα δεν είναι 625 ευρώ αλλά 100 ευρώ λιγότερα. Δηλαδή 525 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη 100 ευρώ δεν εισπράττονται ποτέ από τους δικαιούχους αλλά από το κράτος (ως εισφορές σε αυτό). Νομίζουμε ότι ο κ. Χαϊκάλης στο συγκεκριμένο θέμα είχε εντελώς λάθος πληροφόρηση.
Δεν γίναμε σοφότεροι παρακολουθώντας μια συζήτηση τόσων ωρών. Το πρόγραμμα το βιώσαμε στην Καβάλα. Το μάθαμε καλά, το γνωρίζουμε απ’ έξω κι ανακατωτά. Αντιληφθήκαμε όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αναλάβει να το ξαναοργανώσει μόνο εφόσον καταφέρει να το διορθώσει. Διαφορετικά νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Η κυβερνητική αντίδραση είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Δυσκολευόμαστε ωστόσο να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και βάζει μυαλό, διδαγμένη από τα δικά της λάθη. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε να κάνουμε με την Ελλάδα αυτή καθεαυτή αλλά με μια κυβέρνηση της. Κάτι δηλαδή πολύ χειρότερο.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου ο Γιώργος Καλαντζής ήταν την Κυριακή στον Αγιασμό των υδάτων στην Πόλη. Σχετικό ρεπορτάζ είδαμε στο διαδίκτυο, χάρη στη δημοσιογραφική αποστολή μέσου ενημέρωσης του Έβρου. Από την ίδια πηγή μάθαμε ότι στην ίδια εκκλησία ήταν την Κυριακή και η βουλευτής Έλενα Ράπτη. Όμως ως απλή βουλευτής διότι την ελληνική κυβέρνηση (ευρισκόμενος σε ειδική θέση, πλησίον του Οικουμενικού Πατριάρχη) εκπροσώπησε ο δικός μας βουλευτής. Μεταξύ των πιστών που παρακολούθησαν την θεία λειτουργία (η οποία εξελίχθηκε όλη στην εκκλησία) ήταν και κάποιοι Καβαλιώτες εκδρομείς. Λιγότεροι όμως σε σχέση με τους Αθηναίους και Κατερινιώτες.
Δεν είναι κακή είδηση ο διορισμός του Χρήστου Ηλιάδη στην θέση του προέδρου του ΟΛΚ. Θα εξηγήσουμε αμέσως το γιατί. Ο κ. Ηλιάδης συμμετέχει από το 2009 στο διοικητικό συμβούλιο του ίδιου τοπικού φορέα. Γνωρίζει καλά τόσο τα εύκολα όσο και τα δύσκολα θέματα του οργανισμού. Στο θέμα του Εσκί Καπού ήταν φανατικά υπέρ του ΟΛΚ κι όχι υπέρ του Δήμου Καβάλας. Αυτό δεν ενοχλεί. Περασμένα, ξεχασμένα. Ως Καβαλιώτης με «κ» κεφαλαίο είναι τώρα έτοιμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου (του) σε αυτή την ιστορία των συγχωνεύσεων. Δεν πήγε πρόεδρος στον ΟΛΚ για να τον βοηθήσει να απορροφηθεί από την Θεσσαλονίκη. Ίσα ίσα που ισχύει το αντίθετο.
Ας σπεύσει λοιπόν. Επειδή η σύσκεψη του Δεκέμβρη για το θέμα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (σύσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος Καβάλας), οφείλει να την οργανώσει από την αρχή. Να καλέσει περισσότερους τοπικούς φορείς ώστε με σημείο αναφοράς τον ΟΛΚ να δημιουργηθεί ένα τοπικό μέτωπο που θα είναι έτοιμο να πει ένα νέο και ισχυρό «όχι». Προς το Υπουργείο και τα όσα αυτό προετοιμάζει.
Ο συγκεκριμένος διορισμός του Χρήστου Ηλιάδη, μαζί με την πρόσφατη εκλογή του στο προεδρείο της ΕΣΕΕ, διευκολύνουν την αποχώρηση του από την θέση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Οι εκλογές για νέα διοίκηση στον οποίο θα γίνουν το αργότερο στα μέσα Φλεβάρη. Οπότε ο Χρήστος Ηλιάδης θα γίνει νέος πρόεδρος του ΟΛΚ, ο δε Εμπορικός Σύλλογος θα αλλάξει πρόεδρο.
Την αρχή την έκανε Γυμνάσιο της πόλης, από τις δεξαμενές του οποίου χάθηκε πετρέλαιο 1.000 λίτρων. Ακολούθησε με διπλάσια ποσότητα πετρελαίου το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Ελπίζουμε να μην τριτώσει το κακό. Ξέρουμε πάντως ότι αν αυτό το πετρέλαιο δεν ήταν σε δεξαμενή σχολείου ή ιδρύματος, ο ιδιοκτήτης του θα το πρόσεχε σα τα μάτια του (εδώ που έφθασαν τα πράγματα). Μπορεί και τα δύο περιστατικά να οφείλονται όντως σε κακοτυχία. Υπάρχει όμως κι η ανθρώπινη αμέλεια. Που μαζί με την κακοτυχία έφεραν τα πράγματα στο συγκεκριμένο σημείο. Λίγη μεγαλύτερη προσοχή λοιπόν δεν βλάπτει.
Μπερδεμένα τα πράγματα για την ερχόμενη Κυριακή. Αφορμή αυτής της αναστάτωσης η απόφαση του Επιμελητηρίου να κόψει την πίτα του Κυριακή πρωί κι όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια Σάββατο βράδυ ή απόγευμα. Την Κυριακή σύλλογοι πολλοί και διάφοροι έχουν ετοιμάσει παρόμοια εκδήλωση. Οι περισσότεροι το πρωί της Κυριακής. Η κάθε εκδήλωση όμως «σκοντάφτει» σε μεγάλο εμπόδιο. Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής κόβει την πίτα του το Επιμελητήριο. Μάλλον κορυφαία κοπή βασιλόπιτας στην Καβάλα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας Παναγιώτης Αρσονιάδης έλεγε χθες σε φίλους του ότι την άλλη εβδομάδα το Τζάμπο στον Αμυγδαλεώνα κινδυνεύει ακόμη με κλείσιμο! Δεν γνωρίζουμε τι πληροφορίες έχει, ξέρουμε ότι καταθέτει αυτή την πρόβλεψη σε ιδιωτικές έστω συζητήσεις του. Το θεωρούμε κομματάκι δύσκολο να συμβεί. Αλλά καλύτερα είναι να μην σχολιάζουμε. Προτιμότερο είναι να περιμένουμε. Τι είναι άλλωστε η επόμενη εβδομάδα; Μια ανάσα δρόμος….
Οργιάζουν οι φήμες για τον ιδιώτη επιχειρηματία που θα έρθει στην Καβάλα, με αφορμή την διαδικασία ενοικίασης του ισόγειου και μέρους του πρώτου ορόφου του κτιρίου του Επιμελητηρίου. Και τι δεν ακούγεται αυτές τις μέρες στην αγορά… Πρόωρα; Εκτός θέματος; Ή επαγγελματικά μυστικά που αποκαλύφθηκαν πριν την ώρα τους; Το βασικό ερώτημα φυσικά είναι άλλο. Θα το πάρει το ακίνητο ντόπιος ή ξένος (μη Καβαλιώτης) επιχειρηματίας;
Πρόκειται για ακίνητο στο κέντρο του κέντρου της πόλης. Το οποίο βγαίνει σε διαγωνισμό από το Επιμελητήριο Καβάλας. Άρα έχουν σημασία πολλές και διάφορες λεπτομέρειες κι όχι μόνο οι άγραφοι και γραπτοί νόμοι της αγοράς. Για αυτό και ο συγκεκριμένος φορέας πρώτα πρώτα πρέπει να υπερασπιστεί το κύρος του και μετά να φροντίσει αξιοποιήσει την ακίνητη του περιουσία. Διότι όπως από την πρώτη στιγμή άπαντες κατάλαβαν, αυτός ο διαγωνισμός δεν θα είναι σαν τους άλλους. Τους άγονους. Αυτός θα έχει αποτέλεσμα. Παίζει όμως ρόλο τι αποτέλεσμα θα είναι αυτό…