Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

10-15 άνθρωποι από την λεγόμενη «Πατριωτική Κίνηση Καβάλας» κατάφεραν χθες το μεσημέρι να εκθέσουν ανεπανόρθωτα τον τόπο μας. Την πόλη μας. Ξεπέρασαν τα όρια αναμένοντας τον Τούρκο πρόξενο (της Κομοτηνής), επηρέασαν αρνητικά μια τυπική επίσκεψη του στο Δημαρχείο. Όλα αυτά έγιναν υπό την ανοχή της αστυνομίας, η οποία ίσως και να μην περίμενε όσα τελικά συνέβησαν. Κι έγιναν πολλά, που όλα μας δημιουργούν πρόβλημα. Πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζουμε. Φεύγοντας από το δημαρχείο ο τούρκος διπλωμάτης (ευρισκόμενος ευτυχώς μέσα σε αυτοκίνητο) υβρίστηκε κι αποδοκιμάστηκε. Τα ίδια έγιναν και για τον δήμαρχο της Καβάλας. Αν όλα αυτά γίνουν ευρύτερα γνωστά (εντός και εκτός Ελλάδας) τότε δυστυχώς θα υπάρξει θέμα.

 

Φθάσαμε δε σε αυτό το σημείο λόγω της ανοχής που κακώς έδειξε η τοπική κοινωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο και λόγω συγκεκριμένων (λίγων) μέσων ενημέρωσης που κάνουν τάχα ότι δεν ξέρουν. Προσποιούνται τους… αγαθούς προβάλλοντας συνεχώς και επικίνδυνα (εκτός από σόμπες) ακραίες καταστάσεις και συμπεριφορές. Απόψεις λίγων, ελάχιστων ανθρώπων που εσχάτως μας προέκυψαν… πατριώτες. Ή τουλάχιστον έτσι αυτοαποκαλούνται. Επειδή αυτόν τον κατήφορο η Καβάλα δεν τον αξίζει, επειδή μια χούφτα άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να δημιουργούν τετελεσμένα σε μια πόλη 70.000 ανθρώπων, πρέπει επιτέλους να υπάρξει αντίδραση. Κατάλληλη απάντηση και στάση σε αυτούς που θέλουν να μας μπλέξουν στα καλά καθούμενα. Να αλλάξουν τον προσανατολισμό της Καβάλας, να επωφεληθούν της κρίσης προωθώντας απόψεις που διαχρονικά και ιστορικά έχουν παγκοσμίως απορριφθεί.

 

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας οφείλει να δει σοβαρά αυτή την ιστορία. Όταν και όπου οι νόμοι δεν τηρούνται, πρέπει να επαναφέρει στην τάξη αυτούς τους ελάχιστους. Οι οποίοι ξαφνικά ανακάλυψαν την Αμερική, θεωρούν μάλιστα ότι αν και ελάχιστοι μπορούν να επιβάλλουν όσα πιστεύουν ότι είναι σωστά. Φυσικά και κάνουν λάθος. Η κοινωνία θα τους απαντήσει κατάλληλα, αλλά η Αστυνομία πρέπει επιτέλους να είναι Αστυνομία. Ειδικά όταν ένας επισκέπτης αυτής της πόλης αντιμετωπίζεται όπως χθες ο Τούρκος πρόξενος. Από τον οποίο ως στήλη αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη. Συγνώμη, δεν είναι αυτή η Καβάλα που χθες αντιμετώπισε στην περιοχή του δημαρχείου. Ούτε φυσικά αυτοί που τον αποδοκίμαζαν και τον έβριζαν είναι οι καβαλιώτες.

 

Για το ίδιο θέμα υπήρξε ήδη από χθες το απόγευμα σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο μας εξασφαλίζει την σχετική…. τουριστική προβολή: Ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής, καλωσόρισε τον τούρκο διπλωμάτη και τόνισε την ανάγκη της καλής συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και τις Τουρκίας, παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο, και του ευχήθηκε να εργαστεί από την πλευρά του για την επίλυση αυτών. Ο Osman Sener ευχαρίστησε τον δήμαρχο και υπογράμμισε ότι πάντα θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο λαών. Δήλωσε ότι ο τουρκικός λαός δεν ξεχνάει ποτέ την βοήθεια που έδωσαν οι Έλληνες το 1999 όταν η Τουρκία επλήγη από τους σεισμούς, ενώ αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσέφερε η Τουρκία προς την Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την άφιξη και την αναχώρηση του τούρκου διπλωμάτη περίπου 15 μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας φώναζαν υβριστικά συνθήματα σε βάρος του ίδιου, του δημάρχου και των αντιδημάρχων.

 

Με ένα … χρονογράφημα ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας αποφάσισε να μας ανακοινώσει ότι 99 μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Νομού έχουν (κι οικογένειες τους φυσικά) σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Το μήνυμα ελήφθη αλλά ο τρόπος είναι τουλάχιστον ασυνήθιστος. Ακατάλληλος για την περίσταση. Κατά την άποψη του συγκεκριμένου δημόσιου λειτουργού ο Δήμαρχος θα ανακοινώνει την αύξηση της τιμής του νερού με… ποίημα, ο Υπουργός των Οικονομικών τη νέα φορολογία με… διήγημα κι ο Υπουργός Υγείας το νέο νομοσχέδιο με νουβέλα (ή και βίπερ Νόρα). Συγνώμη αλλά μια τέτοια ρηχή διαδικασία, όχι δεν θα την πάρουμε.

 

Τον περασμένο Δεκέμβρη σωστά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζήτησε από τους διευθυντές σχολείων αναλυτικά στοιχεία για μαθητές που φανερά βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τα στοιχεία προωθήθηκαν με πάσα μυστικότητα κι ο Προϊστάμενος τα είχε αυτές τις μέρες μπροστά του. Ορθά σκέφθηκε να τα ανακοινώσει. Ο τρόπος όμως που επέλεξε μπορεί να είναι γλαφυρός και λογοτεχνικός, δεν είναι όμως αυτός που ταιριάζει. Τα χρονογραφήματα είναι για άλλα θέματα και κυρίως άλλες στιγμές. Επιλέγοντας όμως το χρονογράφημα καταφέρνει έξυπνα να βγει από το κάδρο. Τι θα γίνει με αυτά τα 99 παιδιά και τις οικογένειες τους; Ο προϊστάμενος προτιμά να μην πει κουβέντα. Ρίχνει το μπαλάκι στην τοπική κοινωνία πιστεύοντας ότι έτσι ξεμπέρδεψε.

 

Κάτι λοιπόν που άρχισε σωστά, κάτι που έγινε γρήγορα κινδυνεύει να τελειώσει στο τέλος του χρονογραφήματος. Κι αν κάποιος αποφασίσει να δώσει συνέχεια, αυτός δεν θα είναι ούτε ο προϊστάμενος μα ούτε η υπηρεσία (δηλαδή το κράτος). Αυτοί την έκαναν την δουλειά τους. Τώρα πρέπει να αναλάβει είτε η Τ.Α. είτε ο σύλλογος είτε οι σύλλογοι και οι πολίτες. Αμ δε. Κανονικά ήδη ο κ. Γεωργιάδης έπρεπε να μας έχει προτείνει την επόμενη κίνηση. Της οποίας θα είναι ο επικεφαλής. Η καθημερινότητα δυστυχώς δεν είναι μόνο τα ωραία των συνεργασιών των σχολείων με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Η καθημερινότητα έχει κι αυτά τα «αγκάθια». Η υπηρεσία τα επεσήμανε και τώρα δια του χρονογραφήματος βγάζει την ουρίτσα της απέξω…

 

Γεμάτο κόσμο χθες από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι το δικαστήριο. Πολλές υποθέσεις στο Μονομελές. Οι περισσότερες αφορούσαν επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν εγκαίρως τις εργοδοτικές εισφορές ή κάποιες επιταγές που οι ίδιοι εξέδωσαν. Που και που και κάποιες διαφορετικές υποθέσεις. Μικροδιαφορές, ατυχήματα, καυγάδες. Οι περισσότερες όμως δίκες είχαν στενή σχέση με την οικονομική κρίση. Την γενικότερη δυσκολία.

 

Μια δίκη με ευρύτερο ενδιαφέρον, αυτή των κλήσεων της δημοτικής αστυνομίας που στη διάρκεια του 2010 διεγράφησαν, περίμενε υπομονετικά την σειρά της. Όμως δεν πρόλαβε χθες να δικαστεί. Έλαβε έτσι αναβολή για μετά από λίγες μέρες. Είναι μια υπόθεση που κάποτε ήταν μόνιμα στις πρώτες σελίδες των τοπικών εφημερίδων. Πέρασε ο καιρός, η ιστορία ξεχάστηκε. Θα ξεχαστεί κι άλλο ενώ η όποια ποινή επιβληθεί (αν υπάρξει ποινή) μπορεί να μην γίνει καν μονόστηλο στον τοπικό τύπο.

 

Τα έχουμε πει και ξαναπεί πολλές φορές. Ο κόσμος μας είναι το σήμερα. Αύριο είναι ένας άλλος κόσμος. Στο δικαστήριο λοιπόν μπορείς εύκολα να θυμηθείς προηγούμενους κόσμους. Ειδήσεις που κάποτε ήταν τρανταχτές. Σήμερα όμως κατέληξαν μια λεπτομέρεια, μια ασήμαντη λεπτομέρεια στην όλη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Ο καιρός που περνά ως να αποφανθεί η δικαιοσύνη είναι τόσο πολύς που στην πραγματικότητα άπαντες οι κατηγορούμενοι αθωώνονται. Άλλος άμεσα κι άλλος έμμεσα. Οπότε κι αυτοί που σήμερα είναι …πρώτη μούρη στην επικαιρότητα να μην τρομάζουν και να μην ανησυχούν. Μέχρι να δικαστούν, να καταδικαστούν ή να αθωωθούν θα περάσει τόσος καιρός που κανείς δεν θα θυμάται απολύτως τίποτα. Έναν καταστηματάρχη μάλιστα τον ρώτησε χθες η πρόεδρος του δικαστηρίου πότε άρχισε τη λειτουργία της η επιχείρηση του κι αυτός δεν θυμόνταν να απαντήσει. Ή μάλλον απάντησε αλλά απάντησε λάθος!

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση είχε χθες στην Αθήνα ο Γιώργος Καλαντζής. Του έδωσε κι αυτού στοιχεία για την υπόθεση της ενιαίας επιδότησης εργασίας ως προς τις επιχειρήσεις όλης της ΑΜΘ. Εκεί με την βοήθεια και του Υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, το συγκεκριμένο θέμα φανταζόμαστε ότι θα τύχει κατάλληλης υποστήριξης. Κατά τα άλλα ο παλαιός και ολίγον γραφικός αυτός στόχος (το 12% που λέμε σε όλη όμως την περιφέρεια μας) συνεχίζει να υπάρχει. Θα φθάσει η επόμενη προεκλογική περίοδος κι ο Γιαννακίδης (όπως το 2010) θα υπόσχεται μόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΓΕΝΑΡΗ 2013

Επόμενο άρθρο

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα κρύο δεν έκανε ποτέ !